Μαγειρίτσα: Πώς φτιάχνει λοιπόν το αγαπημένο φαγητό ο Άκης Πετρεζίκης.
Υλικά
1 συκωταριά αρνίσια (πνευμόνια και εντεράκια)
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο
30 γρ. κονιάκ
1500 ml ζωμό λαχανικών ή νερό με 2 κύβους λαχανικών
5-6 φρέσκα κρεμυδάκια
1/3 ματσάκι άνηθο
1 μαρούλι
100 γρ. ρύζι γλασέ
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
¼ κ.γ. αλάτι
Για το σερβίρισμα
πιπέρι
άνηθος
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τη συκωταριά, τα πνευμόνια και τα εντεράκια.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με νερό και χυμό από 1 λεμόνι.
Βράζουμε τις συκωταριές και τα εντεράκια για 10 λεπτά.
Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Με ένα μαχαίρι, ψιλοκόβουμε τα συκωταριές και τα εντεράκια σε μικρά κομμάτια 2 εκατοστών.
Σε ένα τηγάνι που έχουμε βάλει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.
Προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα σοτάρουμε και αυτά πολύ καλά για 8-10 λεπτά.
Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το ζωμό και βράζουμε για 20-30 λεπτά.
Αφού βράσει προσθέτουμε το κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο, τον άνηθο ψιλοκομμένο, το μαρούλι πλυμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια και τέλος το ρύζι.
Βράζουμε για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Χτυπάμε σε ένα μπολ με σύρμα χειρός τα αυγά με το χυμό και το ξύσμα από 2 λεμόνια και το αλάτι.
Προσθέτουμε λίγο λίγο ζωμό από το φαγητό, ανακατεύουμε να πιάσει θερμοκρασία και έπειτα μεταφέρουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με λίγο άνηθο και πιπέρι.