Σε… ανώμαλη προσγείωση φαίνεται να καταλήγει η αναρρίχηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη στο τιμόνι της Εθνικής, καθώς κυβέρνηση και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσανατολίζονται πλέον στην μη ανανέωση της θητείας του κατά την Γενική Συνέλευση του ερχόμενου Μαϊου.
Μετά το ανεπανάληπτο φιάσκο της Εθνικής Ασφαλιστικής το ποτήρι ξεχείλισε με το ναυάγιο στην πώληση της θυγατρικής της ΕΤΕ στη Ρουμανία, «Banca Romaneasca» την οποία μπλόκαρε η Κεντρική Τράπεζα της γειτονικής χώρας εγείροντας σοβαρότατες επιφυλάξεις για την «θεσμική ακεραιότητα» της επιχειρούμενης συναλλαγής. Το ζήτημα είναι περισσότερο περίπλοκο απ’ όσο εν πρώτοις ακούγεται ενώ μεγάλη είναι και η ευθύνη του συμβούλου της μεταβίβασης Credit Suisse International καθώς άγνωστο είναι τι αμοιβή έχει ήδη εισπράξει από την Εθνική για μία πώληση που έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν θα τελεσφορήσει…
Eίχε προηγηθεί βέβαια ένα άλλο περίεργο… ξεφόρτωμα βαλκανικής θυγατρικής της Εθνικής, αυτή τη φορά στην Αλβανία όπου αγοραστής εμφανίστηκε τράπεζα συμφερόντων της συζύγου του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα και η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, αλλά και ελληνικών εφημερίδων, φέρεται να ξεπλένει χρήματα της αλβανικής μαφίας!
Οι άγαρμπες, αλλά και ανεπιτυχείς (στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της «Banka Romaneasca») κινήσεις του κ. Φραγκιαδάκη στην απέλπιδα προσπάθεια να γίνει αρεστός στους δανειστές εκποιώντας τα «ασημικά» της ιστορικότερης συστημικής τράπεζας, προκάλεσαν δυσαρέσκεια ακόμη και στον ευρωπαϊκό SSM. Δυσφορία που τείνει να πάρει διαστάσεις οργής καταγράφεται και σε αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους, καθώς δυσχεραίνεται η θέση της τράπεζας ενόψει stress tests, ενώ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ούτε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίζεται «ενθουσιώδης» με την προοπτική παραμονής Φραγκιαδάκη στην διοίκηση της Εθνικής.
Ο σημερινός επικεφαλής της Εθνικής που αντικατέστησε την διοίκηση Τουρκολιά τη άνοιξη του 2015 υπήρξε ένα πολλά υποσχόμενο «αουτσάιντερ». Αν και χαμηλά στην ιεραρχία, προκρίθηκε ως διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ με τις άτυπες ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κατάφερε αρχικά να εντυπωσιάσει θετικά τους δανειστές με την «γρήγορη» πώληση της κερδοφόρου Finasbank, έστω και σε τίμημα σημαντικά μικρότερο από το κόστος εξαγοράς της. Στην πορεία άρχισε να αυτονομείται και σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, να επιδεικνύει σημάδια αλαζονικής συμπεριφοράς, αγνοώντας τις υποδείξεις τόσο κυβερνητικών παραγόντων, όσο και του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την στελέχωση της Τράπεζας σε ανώτατα κλιμάκια.
Παρέτεινε αυθαίρετα την θητεία του υπερήλικα τέως Προέδρου Παναγιώτη Θωμόπουλου (οι κακές γλώσσες λένε για να εξασφαλίσει ο τελευταίος κάποια έξτρα προνόμια
συνταξιοδότησης) και επέμενε να τοποθετήσει στο αξίωμα του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου πρόσωπo της αποκλειστικής δικής του επιλογής τα οποίο όμως δεν πληρούσε τα ευρωπαικά τραπεζικά κριτήρια καταλληλότητας (fit and proper) για την εν λόγω θέση.
διαβάστε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ του thepressroom.gr
Οι τριγμοί στην γρήγορη επαγγελματική ανέλιξη του κ. Φραγκιαδάκη άρχισαν να εμφανίζονται με το σήριαλ της Εθνικής Ασφαλιστικής και την επιχειρούμενη πώληση σε αμφιλεγόμενης φερεγγυότητας σχήμα ελληνοαμερικανών επενδυτών (). Όπως χαρακτηριστικά γράφαμε «το χρώμα του χρήματος δεν φάνηκε ποτέ, οι επίδοξοι επενδυτές τσακώθηκαν μεταξύ τους φτάνοντας σε σημείο να αλληλομηνυθούν και η Εθνική Ασφαλιστική έμεινε στα κρύα του λουτρού με τεράστια ζημιά για την εικόνα και το κύρος της».
Σε λίγες μέρες λήγει και η τυπική διορία για να προσκομίσουν οι (… σφαγμένοι) επενδυτές τα απαραίτητα κεφάλαια, αλλά ήδη το deal θεωρείται και από την Τράπεζα της Ελλάδος «κλινικά νεκρό». Αν αυτό επισημοποιηθεί στο τέλος του μήνα θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες (ενδεχομένως πλέον και ποινικές) από την πλευρά της διοίκησης της Εθνικής, ειδικότερα στην περίπτωση που δεν καταπέσει αυτόματα υπέρ της τελευταίας η εγγυητική (αγνώστου ύψους) που έχει προσκομίσει ο επενδυτής φάντασμα.
Εκτός από τον κ. Φραγκιαδάκη ευθύνες βαραίνουν και τα ανώτερα διοικητικά στελέχη, υπεύθυνα για την «εκτίμηση ρίσκου» τέτοιων είδους συναλλαγών και μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Τράπεζας.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως περίπλοκο, καθώς το δημόσιο, σε αντίθεση με τις άλλες συστημικές τράπεζες, εξακολουθεί να είναι βασικός μέτοχος με 40% μέσω του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική και η τυχόν ζημία που θα προκύψει, (αμοιβές συμβούλων, δικαστικά έξοδα, τεράστιο διαφυγόν έσοδο, με δεδομένο ότι υπήρχε δεύτερη χειροπιαστή προσφορά από τον Κινεζικό κολοσσό της Fosun), αφορούν χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου…