Σάλλας: Αντικρούει το πόρισμα της ΤτΕ για την τράπεζα Πειραιώς

 
Σάλλας: Αντικρούει το πόρισμα της ΤτΕ για την τράπεζα Πειραιώς

Ενημερώθηκε: 18/03/18 - 22:59

Μιχάλης Σάλλας: Αντικρούει το πόρισμα της ΤτΕ για την τράπεζα Πειραιώς ο ιδρυτής και πρώην επικεφαλής της τράπεζας, σε συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή της Κυριακής και δηλώνει ότι πιστεύει πως «υπήρξε υπερβάλλον ζήλος» «και πιθανόν να μην υπήρξε η σωστή ανταπόκριση από την τράπεζα Πειραιώς στα ερωτήματα του ελέγχου».

«Το πόρισμα όπως παρουσιάστηκε στον Τύπο» δηλώνει στη συνέντευξη του ο κ. Σάλλας, «δημιούργησε μια πολύ αρνητική εικόνα για την Τράπεζα Πειραιώς και για τα στελέχη της. Διαβάζοντας, όμως, οποιοσδήποτε αναγνώστης τα κείμενα του ελέγχου, εύκολα διαπιστώνει ότι οι συναλλαγές που αναφέρονται δεν ήταν ζημιογόνες για την Πειραιώς, ενώ για τις χρηματοδοτήσεις, όπως μαθαίνω, εκτός ότι είναι ενήμερες, έχουν ληφθεί και οι κατάλληλες εξασφαλίσεις».

ΤτΕ

Σχετικά με τις ενδεχόμενες απώλειες της Πειραιώς ύψους 6,4 εκατ. ευρώ από συναλλαγές πώλησης ακινήτων ο κ. Σάλλας δηλώνει ότι έχει «ήδη επισημάνει ότι αναπαράγονται εσφαλμένες παραδοχές του πορίσματος τηςπου έχουν αντικρουστεί πλήρως. Ενδεικτικά μόνον αναφέρω ότι τα γεγονότα που παρουσιάζονται, έλαβαν χώρα μετά την αποχώρησή μου από την Πειραιώς. Επειδή η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των αρμόδιων αρχών δεν θα σχολιάσω κάτι παραπάνω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Νίκος Νικολόπουλος: Γιατί «κρατάνε» ακόμη τον Στουρνάρα στην προεδρία της ΤτΕ;

Σε ερώτηση για τα ναυτιλιακά δάνεια ο κ. Σάλλας αναφέρει πως «αυτά που επωλήθησαν, σε δυσμενή τιμή, όπως λέει η ΤτΕ, είναι δάνεια τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των κόκκινων δανείων. Δεν είχαν χορηγηθεί από την Πειραιώς αλλά περιήλθαν σε αυτή με τις συγχωνεύσεις των κυπριακών τραπεζών το 2013. Η αξία της πώλησης των συγκεκριμένων δανείων από την τράπεζα Πειραιώς ήταν όχι απλώς μεγαλύτερη από την αξία στην οποία αποκτήθηκαν αλλά πολλαπλάσια. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τιμές στις οποίες απέκτησε η Πειραιώς το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο είχαν προσδιοριστεί από τους αρμόδιους εποπτικούς φορείς με τη συμμετοχή και της ΤτΕ. Επομένως οι εποπτικοί φορείς γνώριζαν ότι το προβληματικό χαρτοφυλάκιο που πώλησε η τράπεζα το απέκτησε σε πολύ χαμηλότερες αξίες».

Ο κ. Σάλλας επισημαίνει πως με το πόρισμα της ΤτΕ «όχι μόνον εγώ αλλά και πολλά καλά και άξια στελέχη της τράπεζας έχουν εμπλακεί σε δυσμενείς συνέπειες, προσωπικές και επαγγελματικές, προτού καν μπορέσουν να απαντήσουν σε όσα τους καταλογίζει το πόρισμα. Και τούτο γιατί η ΤτΕ έσπευσε να ποινικοποιήσει τη διαδικασία πριν αυτά τα πρόσωπα, και εγώ μαζί τους, προλάβουν να διατυπώσουν τις απόψεις τους, να προβάλλουν τις αντιρρήσεις τους και να παρουσιάσουν τα αντεπιχειρήματά τους. Στην περίπτωση μου, μάλιστα, η σπουδή ήταν τόσο μεγάλη, που το πόρισμα μου αποδίδει ευθύνες για περιστατικά που αναφέρονται ακόμα και σε εποχή κατά την οποία είχα αποχωρήσει από την τράπεζα».