Όπως τελικά ήταν αναμενόμενο, το Eurogroup «φρέναρε» τη δόση εξαιτίας των δύο εκκρεμών προαπαιτούμενων, εκείνο του Ελληνικού και των πλειστηριασμών.
Έτσι, οι θεσμοί έδωσαν διορία δύο εβδομάδων μέχρι το επερχόμενο Euroworking Group ώστε να λυθεί πλήρως το θέμα με τα δύο προαπαιτούμενα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του Ελληνικού, τονίζοντας ότι μόνο έτσι θα υπάρξει έγκριση για την εκταμίευση της δόσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι θεσμοί σημειώνουν ότι πως υπάρχει σταδιακή πρόοδος αλλά η γεωγραφική κάλυψη είναι μέτρια.
Eurogroup: «Φρενάρουν» τη δόση τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα
Δύσκολη η έγκριση της δόσης πριν τις 14 Μαρτίου
Όταν και εφόσον το Euroworking Group δώσει το πράσινο φως για την έγκριση, θα πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές συνεδριάσεις από τα κοινοβούλια των χωρών μελών με την Γερμανία όμως να είναι αδύνατο να εγκρίνει την εκταμίευση πριν από τις 14 Μαρτίου καθώς δεν έχει ακόμη συσταθεί η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων.
Νωρίτερα, σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης που έχει στα χέρια της η «Κ», από τα 110 προαπαιτούμενα που έπρεπε να ολοκληρωθούν σήμερα, έχουν υλοποιηθεί τα 108, συνεπώς δεν αναμένεται να δοθεί το πλήρες πράσινο φως στο σημερινό Eurogroup.Ήταν σαφής λοιπόν η κίνηση των θεσμών.
«Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει συγκεκριμένες προσπάθειες για να ολοκληρώσουν τα δύο εναπομείναντα προαπαιτούμενα, τα οποία έχουν να κάνουν με το Ελληνικό και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες», αναφέρει η έκθεση συμμόρφωσης.
Συγχρόνως, τονίζει ότι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση αυτών των προαπαιτούμενων εξαρτάται και από «τρίτα μέρη» οπότε δεν είναι εντελώς υπό την διακριτική ευχέρεια των αρχών. Γι αυτό παραμένει «σε εκκρεμότητα για την ώρα έτσι ώστε να επιτρέψει μία πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση από τους θεσμούς για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της ελληνικής πλευράς και την πιθανή ανάγκη για διαρθρωτικά μέτρα».
Οσον αφορά τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, η έκθεση αναφέρει πως «σημειώθηκε σταδιακή πρόοδος, όσον αφορά την κοινοποίηση τους. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των πλειστηριασμών που διενεργήθηκαν είναι σχετικά περιορισμένος δεδομένης της μετάβασης στο νέο σύστημα». Συγχρόνως, όπως σημειώνεται, «η γεωγραφική κάλυψη παραμένει επίσης μέτρια» για αυτό και «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί η πλήρης αποτελεσματικότητά των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας».
Ένταση ανάμεσα σε Τσακαλώτο-Ντράγκι
Ένταση, πάντως υπήρξε ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον όταν ο τελευταίος ανέφερε ότι οι Έλληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε πολύ έντονα στο σχόλιο του κ. Ντράγκι και μίλησε για το τις παρεμβάσεις που έχουν κάνει οι θεσμοί σε μία σειρά από θέματα, όπως στον τομέα της εκπαίδευσης.