Ονομασία ΠΓΔΜ: Συνεχίζεται ο διπλωματικός... πυρετός με τον Μάθιου Νίμιτς να επισκέπτεται αύριο τη γείτονα χώρα για το μείζον θέμα του ονόματος.
Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, βρέθηκε σήμερα (30/1) ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, προκειμένου να συζητήσει με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Και οι δύο πλευρές έμειναν ικανοποιημένες ολοκληρώνοντας τη συνάντησή τους σε ένα πολύ αισιόδοξο κλίμα, με τον κο Κοτζιά να ξεκαθαρίζει τη στάση και τις επιθυμίες της ελληνικής πλευρά για το όνομα που πρέπει να δοθεί στη γειτονική χώρα.
Στα Σκόπια αύριο (31/1) ο Μ. Νίμιτς
Τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την επίλυση του ονοματολογικού θα μεταφέρει, μεταξύ άλλων, στα Σκόπια ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος μεταβαίνει αύριο (31/1) στη γειτονική χώρα. Οι ελληνικές προτάσεις, που παρουσιάστηκαν στον κ. Νίμιτς από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, είναι μέρος του συμφώνου για λύση... πακέτο που συντάσσει η Αθήνα και θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου.
Το όνομα - φαβορί
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida. gr, έγκυρες πηγές διαβεβαιώνουν ότι από τα τέσσερα ονόματα που πρότεινε ο εκείνο που επικρατεί και προκρίνεται και από τις δύο πλευρές είναι το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας).
Μάλιστα, θα προφέρεται ως μια λέξη, δηλαδή GornaMakedonija, ώστε να μην υπάρξει ποτέ η λέξη «Μακεδονία» σκέτη στο όνομα, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η σκοπιανή πλευρά είχε αρχικά ζητήσει την ονομασία Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας) και η ελληνική την Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).
Θυμίζουμε πως τα ονόματα που φέρεται να έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς στα σλαβικά είναι τα ακόλουθα:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Συλλαλητήριο Αθήνας: Με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου (ΦΩΤΟ)
Επιπροσθέτως, οι πληροφορίες επιμένουν ότι το σύμφωνο των δύο χωρών έχουν ήδη επεξεργαστεί και έχουν συμφωνήσει σε όλα, καταλήγοντας πως η πΓΔΜ θα αλλάξει το Σύνταγμα και τα αλυτρωτικά άρθρα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida. gr, προσθέτουν, ότι έχει ευρεθεί λύση και στο θέμα της Εκκλησίας και θα ονομάζεται στο εξής «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος». Η εν λόγω λύση φαίνεται πως έχει συζητηθεί μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου, με τον κο Ιερώνυμο να είναι σύμφωνος.
Τι έγινε στο σημερινό (30/1) τετ-α-τετ Κοτζιά - Νίμιτς
Ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς εμφανίστηκε ο , ο οποίος διευκρίνισε πως οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό δεν έχουν χρονοδιάγραμμα.
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι ανέφερε στον ειδικό διαμεσολαβητή την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο και τη γνώμη του για το τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει, όπως επίσης διατύπωσε και τη σκέψη του σχετικά με τα θετικά σημεία των προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή που μπορεί να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά αλλά και τα σημεία που προβληματίζουν, προτείνοντας ωστόσο εναλλακτικές μεθόδους.
«Νομίζω ότι καλή τη πίστη πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι αφήνει «τα άλλα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κριτική χωρίς λόγο».
Συλλαλητήριο Αθήνας: Ποιος ανέλαβε την διοργάνωση; - Όλες οι λεπτομέρειες
Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη συνάντησή του με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, είπε ότι αυτή θα γίνει «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας». Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι η «άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».
Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ο κ. Κοτζιάς απάντησε «όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα»,υπογραμμίζοντας ότι «θέλει πολλή δουλειά». Διευκρίνισε ότι «εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή».
Αποσαφήνισε επίσης, ερωτηθείς, ότι «δεν έχει χρονοδιάγραμμα», ότι μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και μετά τον Ιούνιο και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε», είπε και συμπλήρωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εμείς το είχαμε πει αυτό, όχι σε σχέση με τρίτους παράγοντες, σε σχέση να μην μπερδευτεί η διαδικασία συμφωνίας με χώρες όπως η Αλβανία και η πΓΔΜ, με τις ελληνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019».
«Ειλικρινής η ελληνική κυβέρνηση»
Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος». «Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και σταπρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές. «Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας: «Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. «Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
για Νίμιτς: Ανησυχούμε για την έκβαση του Σκοπιανού
Στις 10:30 το πρωί, ο κος Νίμιτς είχε συνάντηση με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο. «Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας».
Και συμπλήρωσε: «Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει: Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα. Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία. Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους. Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος».
Ενοχλημένος ο
Ενοχλημένος φέρεται να είναι ο Νικολά Ντιμιτρόφ με τη συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς για το Σκοπιανό, το βράδυ της Δευτέρας (29/1) στην ΕΡΤ. Σχολιάζοντας τη συνέντευξη, το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις.
«Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες», ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «MIA», το Γραφείο του Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Και συνέχισε: «Από την πλευρά μας υπάρχει καλή βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται τα συμφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών. Για να φτάσουμε σε αυτήν την λύση θα είναι αναγκαία η καλή βούληση και της άλλης πλευράς».
Η... επίμαχη συνέντευξη
Τη Δευτέρα (29/1), ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ξεκαθάρισε μέσω συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση πως η ελληνική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά την ονομασία των Σκοπίων, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί μια σύνθετη λέξη, η οποία θα είναι αμετάφραστη και θα είναι γραμμένη στη σλαβική διάλεκτο.
«Έχουμε αναλάβει η ελληνική πλευρά να ετοιμάσουμε ένα σύμφωνο. Σε αυτό το σύμφωνο θα συμπεριληφθούν όλα τα θέματα που είναι ανοικτά σε σχέση με το όνομα, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον αυτής της χώρας, την ένταξη της σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και πολιτικές... Το σύμφωνο το ετοιμάζουμε εμείς και νομίζω μέσα στον Φλεβάρη θα μπορέσουμε να τους το παρουσιάσουμε», εξέφρασε.
Και συνέχiσε: «Στο Σκοπιανό έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί για τη Μακεδονία, σύνθετη -όπως έχουν συμφωνήσει όλοι-, αυτή να μην είναι στην αγγλική να είναι στις γλώσσες αυτής της χώρας. Η γλώσσα αυτής της χώρας θα πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη μας, αμετάφραστη».