Πολιτικός... αναβρασμός επικρατεί τόσο εντός της Ελλάδας όσο και εκτός αυτής, όσο αφορά στην ονομασία των Σκοπίων και στην τελική επίλυση του προβλήματος.
Μάλιστα, διεξήχθη ένα άτυπο «μίνι υπουργικό» που έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, με θέμα τους περαιτέρω χειρισμούς του ίδιου για το μείζον ζήτημα με την ονομασία των .
Πρόκληση από εθνικιστές στα Σκόπια: Το όνομά μας είναι "Μακεδονία"
Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα
Η κυβέρνηση, στο... μίνι υπουργικό συμβούλιο, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, αποφάσισε ότι είναι ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, εντός του 2018, με τον καλύτερο τρόπο για τα εθνικά συμφέροντα.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος και Ν. Παππάς.
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «σύνθεση ονομασία», ενώ ο Πάνος Καμμένος έδειξε να αλλάζει στάση, αφού έχει εκφράσει τη διαφωνία του με τη χρήση του όρου «Μακεδονία».
Κοτζιάς: Σύνθετη και ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για όλες τις ως τώρα διεργασίες και επαφές με την γειτονική χώρα, στο μίνι υπουργικό, επισημαίνοντας πως: «Όσον αφορά στη FYROM, αφορούσε περισσότερο στο ονοματολογικό. Στο ονοματολογικό, η Κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μία σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλει η Ελλάδα ως θέση και στο Βουκουρέστι», συνέχισε ο Νίκος Κοτζιάς, που υπεραμύνθηκε της ανάγκης για μία συνεννόηση «με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και με κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησαν τη χώρα, ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».
Μητσοτάκης: Η εθνική γραμμή της χώρας καθορίστηκε από την Κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι
Στάση αναμονής κρατά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως: «θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η επίσημη θέση της πλειοψηφίας. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει τίποτα. Όταν τοποθετηθεί επίσημα η Κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, εκφράζοντας και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, θα μπορέσουμε και εμείς να τοποθετηθούμε επί της λεπτομέρειας της όποιας λύσης τελικά διαπραγματευτεί η Κυβέρνηση».
Κίνημα Αλλαγής: Η διγλωσσία της κυβέρνησης υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις
Το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει ότι: «στέκεται σταθερά στην Εθνική Γραμμή για την εξεύρεση λύσης σε σχέση με τη FYROM, με μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με γεωγραφικό προσδιορισμό. Η διγλωσσία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις και λειτουργεί αντικειμενικά εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. Mε αίσθημα ευθύνης θα τοποθετηθεί όταν η Κυβέρνηση θα φέρει τις τελικές προτάσεις της». Και επισημαίνει ότι «η οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση σε αυτή την φάση, δεν συνιστά υπεύθυνη στάση».
Ένωση Κεντρώων: Αν δώσουμε το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια, η Ελλάδα θα είναι σώμα χωρίς ψυχή
Η Ένωση Κεντρώων τονίζει πως: «Αν δώσουμε το όνομα της Μακεδονίας, η Ελλάδα θα είναι σώμα χωρίς ψυχή. Αν νομίζουν, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης ότι έχουν δικαίωμα να παραχωρήσουν το όνομα, θα συνδέσουν το όνομα τους με ένα στίγμα ανεξίτηλο και αθεράπευτο ισόβια. Η κ. Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να δηλώσουν ξεκάθαρα, ότι αν δεν ψηφίσει και ο Καμμένος την παραχώρηση του ονόματος, δεν δίνουν και οι ίδιοι ψήφο. Αν συνεχίσουν τα μισόλογα φανερώνουν, ότι στηρίζουν κατ΄ ουσία τον Τσίπρα και φοβούνται τις εκλογές», επισημαίνει η Ένωση Κεντρώων στη συνέχεια, ενώ κλείνοντας υπογραμμίζει ότι «Το κάθε κόμμα πρέπει να πάρει υπεύθυνη θέση γιατί μισόλογα και ήξεις, αφήξεις, δεν είναι τίμια στάση απέναντι στους πεσόντες του Μακεδονικού Αγώνα».
ΚΚΕ: Αδιέξοδη πολιτική η εμμονή στην ονοματολογία
O γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Θέμα»: «Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει σταθερή θέση από το ‘92, δηλαδή εδώ και 25 χρόνια και βεβαίως θεωρούμε ότι αυτή η εμμονή στην ονοματολογία ήταν και είναι αδιέξοδη πολιτική». «Εμείς θεωρούμε και υποστηρίζουμε – συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας - με συνέπεια ότι το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με την ονοματοδοσία των Σκοπίων, γιατί το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στην υποδαύλιση εθνικιστικής έξαρσης, στους αλυτρωτισμούς, σε διεκδικήσεις εδαφών, σε αλλαγές συνόρων - που βέβαια ποτέ δεν γίνονται αναίμακτα, πάντα την πληρώνουν οι λαοί - και φυσικά αξιοποιούνται υπαρκτά κι ανύπαρκτα μειονοτικά προβλήματα για να υπάρχει το γνωστό “διαίρει και βασίλευε” ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών και στα Βαλκάνια και αλλού. Και βέβαια όλες αυτές οι αντιθέσεις και ανταγωνισμοί, πάντα εκφράζονται με σφοδρότητα και οξύτητα και θα υπάρχουν όσο δεν λύνεται το ουσιαστικό πρόβλημα».
Κρυφό τετ-α-τετ Π. Καμμένου με τον Πρωθυπουργό πριν το «μίνι υπουργικό»;
Πώς σχολιάζει ο
Η Südwest Presse κάνει λόγο για «κινητικότητα στη διαμάχη για την ονομασία», αποδίδοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη στην αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ.
Το δημοσίευμα εστιάζει και στον ρόλο του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, εξαίροντας το γεγονός ότι «εδώ και σχεδόν 25 χρόνια καταβάλλει προσπάθειες κατ' εντολή του ΝΑΤΟ να διαμεσολαβήσει σε μια διαμάχη που είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητή από την κοινή γνώμη εκτός Βαλκανίων». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι πρόκειται ωστόσο για ένα ζήτημα που απασχολεί δεόντως τη διεθνή διπλωματία διότι «η διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ έχει γεωπολιτικές διαστάσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τη συγκεκριμένη περιοχή. Ο Νίμιτς είναι στο μεταξύ 78 ετών, αλλά τώρα θεωρεί ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο του: Οι κυβερνήσεις σε Σκόπια και Αθήνα φαίνονται επιτέλους διατεθειμένες να διευθετήσουν τη διένεξη».
Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται στο ζήτημα της ονομασίας ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ», που επιδιώκουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με την προσδοκία ότι αυτή θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση των «ταραγμένων Βαλκανίων».
Να σημειωθεί πως αν σημειωθεί πρόοδος, θα υπάρξει και συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μεταξύ 23-26 Ιανουαρίου στο Νταβός.