Η ενέργεια στο τραπέζι των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών

 
Η ενέργεια στο τραπέζι των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών

Ενημερώθηκε: 28/11/17 - 12:57

Τα θέματα του τομέα της ενέργειας συζητώνται αυτήν την ώρα μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, καθώς η πρώτη οργανωτική συνάντηση, κατά την οποία τέθηκε η ατζέντα των επόμενων επαφών, διήρκεσε μόλις 40 λεπτά της ώρας.

Αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση, στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι τα εργασιακά δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων καθώς έχουν κλείσει τα συνδικαλιστικά ζητήματα (προϋποθέσεις για κήρυξη απεργίας, πλαίσιο για τους συνδικαλιστές). Απομένει να οριστικοποιηθούν τα θέματα του συνταξιοδοτικού, δηλαδή ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων. Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος την ερχόμενη Παρασκευή, στη συνάντηση που θα έχουν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με τα στελέχη των Θεσμών.

Στο χτεσινό EuroWorking Group όλες οι πλευρές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών (Staff Level Agreement) είναι εφικτή μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στόχος είναι η τελική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, εφόσον έχουν νομοθετηθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Στο μεταξύ, ζητήματα που αφορούν την ενέργεια θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων των επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική πλευρά σήμερα.

Τα σημαντικά μέτωπα που απομένουν για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης είναι τα εξής:

-- Ελληνικό,

-- ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί,

-- κοινωνικά επιδόματα,

-- ενεργειακά.

Όσον αφορά τα ενεργειακά, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει αποδεχτεί την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ κάτι που θα γίνει με την πώληση δύο μονάδων στη Μεγαλόπολη και ενδεχομένως και των μονάδων στη Φλώρινα.

Αυτό που θα διαπραγματευθεί η ελληνική πλευρά είναι η αναβολή του market test για τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, η παράταση ζωής των μονάδων σε Αμύνταιο και Καρδιά, αλλά και η μείωση των ποσοτήτων λιγνίτη και υδροηλεκτρικής ισχύος που θα πρέπει να παραχωρηθούν σε τρίτους μέσω των δημοπρασιών.

πλειστηριασμών

Το μεγάλο όμως αγκάθι της διαπραγμάτευσης είναι οι πλειστηριασμοί, με τους θεσμούς να πιέζουν για άμεση έναρξη των με τη διενέργεια ικανοποιητικού όγκου μέσω του νέου συστήματος κατά το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.

Οι θεσμοί έχουν ζητήσει τουλάχιστον 600 - 700 πλειστηριασμούς τους πρώτους μήνες του νέου έτους, με σταδιακή αύξηση του όγκου μετά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν 10.000 πλειστηριασμούς με στόχο ο συνολικός αριθμός να φτάσει τους 18.000. Πρόκειται για στόχο τριπλάσιο των πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν το 2016 (5.641 ακίνητα και 827 κινητά), ωστόσο το επίπεδο αυτό είναι 3 φορές μικρότερο από τον όγκο πλειστηριασμών (58.849) που πραγματοποιήθηκαν το 2008.

Αναμφίβολα η χτεσινή απόφαση των συμβολαιογράφων για αναστολή των κινητοποιήσεων ήταν θετική εξέλιξη για τους ξένους τεχνοκράτες, αλλά το πραγματικό τεστ των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα δοθεί αύριο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ειδικά για τους συμβολαιογράφους της Περιφέρειας η ηλεκτρονική πλατφόρμα (e- auctions) μοιάζει με αχαρτογράφητα νερά.