Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να γίνει η προκήρυξη για τις εφτά τηλεοπτικές άδειες, θέμα για το οποίο μίλησε αναλυτικά στο ΑΠΕ ο Αντιπρόεδρος της Αρχής Ροδόλφος Μορώνης.
Να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν σε προκήρυξη και για τις θεματικές άδειες, προτίθεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντιπρόεδρος της Αρχής Ροδόλφος Μορώνης.
Ο κος Μορώνης, στη συνέντευξή του, ενόψει της δημοσίευσης της προκήρυξης των επτά τηλεοπτικών αδειών γενικού περιεχομένου, αναφέρει ότι το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει έλεγχο των υποψηφίων και κατάρτιση του καταλόγου των τελικώς συμμετεχόντων στη διαδικασία, η οποία θα λάβει χώρα στα γραφεία του ΕΣΡ. Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ χαρακτηρίζει σωστή την απόφαση για τη μείωση του φόρου τηλεοπτικής διαφήμισης στο 5% με το σκεπτικό ότι πάρθηκαν υπ' όψιν όλες οι παράμετροι επί του θέματος.
ΕΣΡ: «Πράσινο φως» για την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών!
Όσο αφορά στη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί μετά την προκήρυξη των επτά τηλεοπτικών αδειών, αναφέρει «Η διαδικασία περιγράφεται από το ισχύοντα νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Μετά τη λήξη της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα γίνει έλεγχος των υποψηφίων και θα καταρτισθεί και ανακοινωθεί ο κατάλογος των τελικώς μετεχόντων στη δημοπρασία. Θα υπάρξει δυνατότητα υποβολής και εξέτασης τυχόν ενστάσεων και θα οριστεί η ημέρα και ο τόπος της δημοπρασίας».
«Πρόθεση του Συμβουλίου είναι να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν και σε προκήρυξη για τις θεματικές άδειες. Σχετικώς με τις περιφερειακές άδειες, πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτείται μια προεργασία, που μπορεί να περιλαμβάνει και νομοθετικές ρυθμίσεις. Δεν είμαι σε θέση να καθορίσω το χρόνο που θα απαιτηθεί. Καταλαβαίνετε ότι οι περιφέρειες έχουν ιδιαιτερότητες, που δεν μπορεί να μη ληφθούν υπ' όψιν. Δεν θα απέκλεια να χρειαστεί οι περιφερειακές άδειες να δοθούν «τμηματικά». Εννοώ να δοθούν πρώτα άδειες στις μεγάλες περιφέρειες (σχηματικά, ας πούμε Αττικής και Θες/νίκης) κι ύστερα στις «μικρότερες» περιφέρειες. Ένα από τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζονται σχετίζεται με το γεγονός ότι οι διοικητικές περιφέρειες δεν ταυτίζονται με τις περιφέρειες όπως θα τις καθόριζε η γεωμορφολογία της πατρίδας μας», εκφράζει.
Κρίνοντας την απόφαση του υπουργείου ΨΗΠΤΕ που αφορά τη μείωση του φόρου για την τηλεοπτική διαφημιστική δαπάνη στο 5% από 20% που είναι μέχρι σήμερα, υπογραμμίζει: «Ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης δεν είναι να κρίνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης ή της Βουλής. Αυστηρώς προσωπικά θα έλεγα ότι για να φτάσει στην απόφαση αυτή το υπουργείο προφανώς έλαβε υπ' όψιν του όλες τις παραμέτρους του θέματος που δεν σχετίζεται μόνο με τη διασφάλιση της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών. Νομίζω ότι είναι μια σωστή απόφαση».
«Η σήμανση των προγραμμάτων σχετίζεται με την προστασία, κυρίως, των ανηλίκων τηλεθεατών ενώ το ζήτημα της ποιοτικής στάθμης των εκπεμπόμενων προγραμμάτων αφορά το σύνολο των τηλεθεατών. Το Σύνταγμά μας, στο άρθρο 15, παρ. 2 είναι σαφές. Απαιτεί από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ «εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων, που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας». Δεν τίθεται, λοιπόν, θέμα διαβούλευσης. Το ότι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν τις υποχρεώσεις που περιγράφονται στο Σύνταγμα είναι αδιαπραγμάτευτο. Το τι μέτρα παίρνει η πολιτεία για να διασφαλίσει την προστασία των παιδιών και των ανηλίκων μπορεί να αποτελέσει θέμα διαβούλευσης. Ο έλεγχος της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων, από την άλλη πλευρά, αποτελεί υποχρέωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης δια του οποίου ασκείται ο ''άμεσος έλεγχος του κράτους''».
Στην τελική ευθεία για την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών
«Σχετικά με τη σήμανση, λοιπόν, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης. Βάσει και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας απαιτείται ουσιαστικά και σύμπραξη του . Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο θα προτείνει στην κυβέρνηση καινούργια σήμανση για τα τηλεοπτικά προγράμματα. Φυσικά, η κυβέρνηση μπορεί να δεχτεί ή όχι την πρόταση ή/και να την υποβάλλει σε διαβούλευση. Σημειώνω απλώς ότι η αναθεώρηση της σήμανσης των τηλεοπτικών προγραμμάτων έχει καθυστερήσει πάνω από 15 χρόνια! Μόλις προ ολίγων εβδομάδων στάλθηκε από την πλευρά του Συμβουλίου σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς σχετική επιστολή. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η εξέταση των καταγγελιών που έχουν υποβληθεί στο ΕΣΡ και σχετίζονται με θέματα ποιότητας των προγραμμάτων. Οι υπηρεσίες του Συμβουλίου, παράλληλα, παρακολουθούν, καταγράφουν και εκτιμούν τα εκπεμπόμενα προγράμματα. Θα ακολουθήσει η εκτίμηση της ολομέλειας του ΕΣΡ για το αν τα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών σέβονται και τηρούν τις απαιτήσεις του Συντάγματος», συμπληρώνει.
Όσο αφορά στις άδειες στο ραδιόφωνο, ξεκαθαρίζει πως «πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά και του Συμβουλίου είναι επιτέλους τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα να λειτουργούν σύννομα. Να εκλείψει αυτό που ο πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Α. Κουτρομάνος χαρακτήρισε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, «προπατορικό αμάρτημα» ανομίας. Χρειάζεται πολλά να γίνουν. Σε σχέση με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το ραδιόφωνο γνωρίζω μόνο ό,τι έχει δημοσιευτεί. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τα περί ψηφιακού ραδιοφώνου μόνο με βάση το τι έχω διαβάσει στον Τύπο ή στο διαδίκτυο σχετικώς με τις προθέσεις της κυβέρνησης».
«Είναι σαφές το τι θα πρέπει να κάνουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί από το κείμενο που βρίσκεται υπό διαβούλευση. Οι λόγοι για τους οποίους το Συμβούλιο θεωρεί απαραίτητο να υιοθετηθεί ένα σύστημα ταυτοποίησης των ρ/σ είναι γιατί ο νόμος απαιτεί να είναι γνωστή η ταυτότητα όσων εκπέμπουν στα ερτζιανά ή έχουν την ευθύνη ενός μέσου (όπως ισχύει και για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και τις εφημερίδες), αλλά και γιατί το σύστημα αυτό θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη, ακριβέστερη και ταχύτερη παρακολούθηση του φάσματος από την πλευρά της ΕΕΤΤ», κλείνει τη συνέντευξή του.