Πίεση, για άλλη μια φορά, ασκούν οι Βρυξέλλες στην ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης κατόπιν της σημερινής της έκθεσης της Κομισιόν σχετικά με τις δύο πρώτες αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος.
Αν και επισημαίνεται πως η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο, τονίζεται πως πρέπει να συνεχιστούν και να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, ακόμα και μετά το τέλος του . Σύμφωνα με την έκθεση, εκτιμάται πως οι μακροοικονομικές ισορροπίες έχουν διορθωθεί, ιδίως εκείνες στο δημοσιονομικό τομέα, με τις , πάντως, να ζητούν περισσότερες ενέργειες από την ελληνική πλευρά στο φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων (κόκκινων) δανείων.
Όσο αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μειώθηκαν από 9,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 σε 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο του 2017, δηλαδή μια καθαρή μείωση κατά 3,2 δισ. ευρώ, ενώ το ζητούμενο είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών από πλευράς της κυβέρνησης να γίνει εκκαθάριση του υπολοίπου των καθυστερούμενων οφειλών και να αντιμετωπιστούν τα όποια διαρθρωτικά προβλήματα που οδηγούν στη συσσώρευση νέων.
Εξάλλου, η Επιτροπή κρούει το... καμπανάκι σε ό,τι αφορά στην ανάκαμψη, υπογραμμίζοντας πως εξακολουθεί να παραμένει «εύθραυστη», ζητώντας πιστή και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος και αποφυγή οποιασδήποτε καθυστέρησης, όπως εκείνες που σημειώθηκαν κατά το α’ εξάμηνο του 2017, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Στον αντίποδα, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επιταχύνθηκε μέσα στο 2017, με το ΑΕΠ να φθάνει το 2,5% το 2018. Ως κύριοι μοχλοί αυτής της δυναμικής, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, είναι οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση. Ως σημαντική αποτιμάται, τέλος, και η συμβολή του Τουρισμού, γεγονός που, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να δώσει ώθηση και στις καθαρές εξαγωγές της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΝΤ: Αναγκαία η απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια