Ισπανία: Την απόφαση να αποσύρουν τις καταθέσεις τους πήραν οι Καταλανοί προκειμένου να πιέσουν τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι Μπρέι.
Καταλανοί αυτονομιστές ζήτησαν από τους υποστηρικτές τους να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από Banco Sabadell και Caixa, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των δύο τραπεζών να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Καταλονίας. «Αν είστε πελάτης της Banco Sabadell ή της La Caixa, εκφράστε τη διαφωνία σας με τη μεταφορά των εδρών τους εκτός Καταλονίας», λένε σε σχετικό βίντεο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Και έτσι, οπαδοί της ανεξαρτησίας στην Καταλονία προχώρησαν σήμερα σε αναλήψεις σημαντικών ή συμβολικών χρηματικών ποσών σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ισπανικής κυβέρνησης και των τραπεζών που μετέφεραν τα κεντρικά γραφεία τους εκτός της περιοχής.
«Είναι ένας τρόπος να διαμαρτυρηθούμε. Δεν θέλουμε το κακό ούτε της ισπανικής ούτε της καταλανικής οικονομίας», δήλωσε η Ροσέρ Κόμπος, η οποία μόλις απέσυρε 1.714 ευρώ από τα γκισέ, που αντιστοιχεί στη χρονολογία κατά την οποία τα στρατεύματα του βασιλιά Φιλίππου Ε’ κατέλαβαν τη Βαρκελόνη.
Ο Φίλιππος περιόρισε στη συνέχεια τα δικαιώματα των περιοχών που είχαν λάβει μέρος στον πόλεμο της απόσχισης. Για τους αυτονομιστές είναι η χρονολογία της απώλειας της αυτονομίας τους. «Είναι ο μόνος τρόπος που έχουν οι Καταλανοί να δείξουν τη διαφωνία τους με τη στάση του ισπανικού κράτους», λέει η 42χρονη δικηγόρος.
Ο Ζοακίμ Κουρμπέτ, ένας 58χρονος εκδότης, απέσυρε 155 ευρώ, τα οποία κουνούσε με υπερηφάνεια, «ένα συμβολικό ποσό, για να διαμαρτυρηθεί και να ασκήσει πίεση στην ισπανική κυβέρνηση». Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την εκκίνηση της διαδικασίας εφαρμογής του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος που ρυθμίζει τα της άρσης της αυτονομίας των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας.
Λίγο πριν από τις 08:00, πέντε-έξι άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά μπροστά από ένα ΑΤΜ της Caixa Bank σε μια μεγάλη λεωφόρο της Βαρκελόνης. Με την εφημερίδα Vanguardia υπό μάλης, η σαραντάχρονη γραμματέας Μάρτα Αργκιλάγα, ήρθε να αποσύρει 200 ευρώ, «περισσότερα από όσα παίρνει συνήθως».
«Είναι μια συμβολική ενέργεια, θα καταγραφεί, μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει πόσοι πελάτες απέσυραν χρήματα από τις 08:00 έως τις 09:00. Έτσι, θα δουν, δεδομένου ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη συμμετοχή. Θα δουν πόσοι άνθρωποι το κάνουν.»
Στις 08:10 το πρώτο ΑΤΜ της τράπεζας αυτής είχε τεθεί «προσωρινά εκτός λειτουργίας». Η Μαρία Μπερνάρντ, που περίμενε στην ουρά, σηκώνει τους ώμους και προσπαθεί παρ΄όλ΄αυτά να βάλει την κάρτα της στο μηχάνημα. «Η ισπανική κυβέρνηση έλαβε πολλά μέτρα σε βάρος μας. Πρέπει να αντιδράσουμε. Θέλω να αποσύρω 300 ευρώ. Κανονικά δεν το κάνω αυτό τέτοια ώρα…», προσθέτει 53χρονη υπάλληλος της καταλανικής κυβέρνησης.
Η προοπτική μιας απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία έκανε εκατοντάδες εταιρίες να φύγουν, αρχής γενομένης από τις δύο μεγάλες καταλανικές τράπεζες, την Caixa Bank, την τρίτη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, και την Banco de Sabadell, που μετέφεραν τα κεντρικά γραφεία τους εκτός της περιοχής, η οποία συνεισφέρει το 19% του εθνικού ΑΕΠ.
Πάντως, η ισπανική άνω βουλή, η Γερουσία, θα μπορούσε να διεξαγάγει την ψηφοφορία για τα μέτρα που θα επιβάλλουν την άμεση διακυβέρνηση της Καταλονίας, αναστέλλοντας την αυτονομία της πλούσιας περιφέρειας σε απάντηση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ακόμη και στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός της.
Η πρέπει να συστήσει μια επιτροπή για να συζητήσει τα μέτρα, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ προηγουμένως. Η επιτροπή θα συνέλθει πιθανότητα στις 23 Οκτωβρίου, δήλωσε η εκπρόσωπος.
Στη συνέχεια θα δοθεί στον ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν μια ευκαιρία να απαντήσει. Η ψηφοφορία για την έγκριση των μέτρων από το σύνολο της Γερουσίας, όπου το Λαϊκό Κόμμα έχει την πλειοψηφία, θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμη και στις 27 Οκτωβρίου.
«Βουτιά» 15% στον τουρισμό
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, βουτιά 15% σημείωσε ο τουρισμός στην Καταλονία τις δύο εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.
Οι του Αυγούστου στη και το παραθαλάσσιο θέρετρο Καμπρίλς, που στοίχισαν τη ζώη σε 16 άτομα, μόλις που επηρέασαν τους αριθμούς των τουριστών, αλλά οι εικόνες με την αστυνομική βία και τις μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν γύρω στην 1η Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία έχουν το δικό τους αντίκτυπο.
Πέρυσι, η Καταλονία υποδέχθηκε περίπου 18 εκατ. επισκέπτες και ο τουρισμός αντιστοιχεί περίπου στο 12% του τοπικού ΑΕΠ, με τη βιομηχανία και το εμπόριο και είναι οι έτεροι πυλώνες της οικονομίας. Πάνω από 400.000 άνθρωποι στην Καταλονία εξαρτώνται από την τουριστική βιομηχανία για την απασχόλησή τους.