Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς ήχησε στην πληγωμένη από τον σεισμό Βρίσα

 
Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς ήχησε στην πληγωμένη από τον σεισμό Βρίσα

Ενημερώθηκε: 09/10/17 - 15:06

κουδούνι

σχολείου

νηπιαγωγείου

παιδιά

κάτοικοι

υπουργείου Παιδείας

Ελλάδας

Το πιο ελπιδοφόρο κουδούνι της χρονιάς, «το πιο χαρμόσυνο της ως τα τώρα ζωής του» όπως το χαρακτήρισε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ήχησε σήμερα στα σοκάκια της ερειπωμένης από τον ισχυρό σεισμό της 12ης Ιουνίου, Βρίσας.

Ήταν το του νέου δημοτικού και του της Βρίσας, που ήχησε από τις διευθύντριες του πρώτου, Μυρσίνη Νικέλλη και του δευτέρου, Κατερίνα Παπαφιλίππου. Κι ήταν το κουδούνι το σύνθημα να ξεσπάσουν σε πανηγυρισμούς τα 53 , μαθητές του σχολείου και σε χειροκροτήματα, αλλά και δάκρυα χαράς οι γονείς των παιδιών, οι της Βρίσας που έσπευσαν, απ΄ όπου σήμερα μένουν, στο χωριό τους. Αλλά και όλοι οι παριστάμενοι, όλοι όσοι δούλεψαν για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο.

Το κατακαίνουργο σχολείο της Βρίσας, στην αυλή του κατεστραμμένου από τον σεισμό υπερεκατοντάχρονου ιστορικού σχολείου του χωριού, είναι από σήμερα το πρωί γεγονός. Κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τα στελέχη του που μελέτησε και επέβλεψε την κατασκευή του νέου σχολείου, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σχολεία της . Αφού ο εξοπλισμός, του οποίου η παραλαβή θα ολοκληρωθεί το αργότερο ως τα τέλη του μήνα, περιλαμβάνει εκτός από σύγχρονα έπιπλα, διαδραστικούς πίνακες και υπολογιστές για όλες τις τάξεις του τριθέσιου δημοτικού σχολείου και του διθέσιου νηπιαγωγείου.

Όταν θα κατασκευασθεί το νέο σχολείο στη θέση του παλιού, το οποίο και θα κατεδαφιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, οι νέες υποδομές, που παραδόθηκαν σήμερα, έχει προβλεφθεί να χρησιμοποιηθούν ως χώροι πολλαπλών πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων του σχολείου, αλλά και όλου του χωριού.

Ας σημειωθεί, ότι το έργο κόστισε συνολικά περί τα 500.000 ευρώ, όπως σημείωσε η παριστάμενη στα εγκαίνια του καινούργιου σχολείου της Βρίσας, διευθύντρια της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, Έφη Φλώρου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού η δημιουργία του προέβλεπε και βαριά έργα πολιτικού μηχανικού στο επικλινές έδαφος της αυλής που χρησιμοποιήθηκε.

«Το σύνολο της μελέτης και της επίβλεψης του έργου έγινε αποκλειστικά από υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας» τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του τεχνικού τμήματος της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, Βασίλης Παύλου, που παρίστατο προκειμένου να παραδώσει το νέο σχολείο στον Δήμο Λέσβου.

Φανερά συγκινημένη η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου της Βρίσας, Μυρσίνη Νικέλλη, κρατώντας μια γλάστρα με λουλούδια από ένα φυτό που σώθηκε από τα ερείπια του παλιού σχολείου, μίλησε για την ελπίδα του ξαναγεννήματος του σχολείου. Όπως τόνισε, «32 μαθητές δημοτικού και 13 νήπια, επιστρέφουν στο σχολείο τους, δίνοντας το μήνυμα πως το χωριό τους μπορεί να ξαναχτιστεί».

Σε αυτό το μήνυμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βρίσας, Στρατής Παράκοιλας, που μίλησε για τα προβλήματα που μπορούν να ξεπεραστούν με καλή διάθεση και συνεργασία. Αναφέρθηκε δε ονομαστικά, σε όλους εκείνους τους εργαζομένους σε υπηρεσίες αλλά και στα στελέχη της αυτοδιοίκησης, που εργάστηκαν στην κατεύθυνση της ελπίδας που σηματοδότησε η σημερινή μέρα.

«Η Βρίσα θα ξαναζήσει. Μετά το σχολείο θα ξαναχτίσουμε τα σπίτια μας και τις εκκλησιές μας, το χωριό θα ξαναγίνει αυτό που ήταν κι ακόμα καλύτερο» είπε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, παραλαμβάνοντας εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης το νέο σχολείο.

Ενώ τέλος, ιδιαίτερα φορτισμένος συναισθηματικά, ο συντονιστής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό, Βασίλης Τεντόμας, που αναφέρθηκε στις σκληρές προσπάθειες όλων για να υπάρξει αποτέλεσμα. «Όλα γίνονται, όλα μπορούμε να τα φτιάξουμε ξανά, η Βρίσα θα ξαναφτιαχτεί γιατί θέλουν και μπορούν οι άνθρωποί της» είπε ο παλιός αυτοδιοικητικός, συνταξιούχος μηχανικός και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί, που -να σημειώσουμε- ότι ανέλαβε αμισθί το βάρος του συντονισμού της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού της 12ης Ιουνίου.

Ας σημειωθεί ότι σε όλα τα παιδιά του σχολείου δόθηκαν τσάντες και σχολικά εφόδια, που προσέφεραν ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων της Βρίσας, φορείς και ιδιώτες.