Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες για την υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη που αποκαλύφθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, παρουσία του αρχηγού της Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβαλά και του υπ. Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.
Οι δράστες κατά την απαγωγή του είχαν βαρύ οπλισμό όταν και τον μετέφεραν στο πρώτο κρησφύγετο και κρατούσαν υψηλά επίπεδα προστασίας. Φορούσαν τα ίδια ρούχα και μιλούσαν ψιθυριστά όταν συναντιόντουσαν με τον επιχειρηματία για να μην μπορεί να διακρίνει τις διαφορές. Ο επιχειρηματίας βρισκόταν πάντα δεμένος με αλυσίδα, είτε περασμένη στο χέρι ή στο πόδι του.
Κατά την διάρκεια της πολύμηνης του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, οι απαγωγείς άλλαξαν συνολικά 5 κρησφύγετα με τους χώρους να είναι περιορισμένοι και χωρίς παράθυρα, ενώ είχαν προστεθεί στην ομάδα τους και νέα μέλη.
Υπήρξαν συνολικά 31 επικοινωνίες μεταξύ οικογένειας και απαγωγέων, με τις περισσότερες να γίνονται μέσω γραπτών μηνυμάτων. Υπήρξαν επίσης και 5 χειρόγραφες επιστολές, οι οποίες υπογράφονταν με το «βιολογικό υλικό» του Μιχάλη Λεμπιδάκη και υπαγορεύονταν από μέλος της ομάδας των . Πριν και μετά από κάθε επικοινωνία υπήρχε συζήτηση μεταξύ ενός απαγωγέα και του επιχειρηματία για τις δυνατότητες για τον τρόπο ανεύρεσης των χρημάτων από την οικογένειά του.
Στις 30 Μαρτίου του 2017 που έγινε η απαγωγή, έδρασαν τέσσερα άτομα και δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να τους συνδέουν με πολιτικά πρόσωπα. Επίσης σημειώθηκε πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση μέχρι στιγμής με την παλαιότερη απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.
Κάποιοι από τους δράστες που είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση στις αρχές Μαρτίου του 2017, είχαν απασχολήσει και παλαιότερα τις αστυνομικές Αρχές με έναν εξ’αυτών να τον βαραίνουν στο παρελθόν κατηγορίες απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστείας, εμπρησμού, βιασμού και σωματεμπορίας!
(το μέρος που κρατούσαν τον επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη)
Οι λεπτομέρειες της απαγωγής
Τις λεπτομέρειες της απαγωγής ανέλαβε να δώσει ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, Κώστας Λαγουδάκης. Αφού μίλησε για την ημέρα της αρπαγής του επιχειρηματία και για την απαίτηση λύτρων ύψους 100 εκατ. ευρώ από τους δράστες, ο κ. Λαγουδάκης ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του απαχθέντος.
Βήμα-βήμα έγινε η έρευνα, αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία. Καταφέραμε αρχικά να ανιχνεύσουμε τη μεθοδολογία των δραστών. Έτσι προχωρήσαμε στη χαρτογράφηση της οργάνωσης που μας οδήγησε στον προσδιορισμό των δραστών. Στη συνέχεια διακριβώσαμε τις διασυνδέσεις των ατόμων αυτών».
«Η οργανωμένη επιχείρηση που πραγματοποιήσαμε τη Δευτέρα δικαίωσε απόλυτα τις προσπάθειές μας», συνέχισε ο κ. Λαγουδάκης. «Στην επιχείρηση συμμετείχαν μέλη του τμήματος ειδικών αποστολών, μέλη του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής και άλλοι. Κατά την επιχείρηση, αστυνομικοί ελευθέρωσαν τον Λεμπιδάκη και ακινητοποίησαν άμεσα δύο ημεδαπούς που τον επιτηρούσαν, ηλικίας 43 και 44 ετών. Άμεσα συλλάβαμε άλλα έξι άτομα (ηλικίας 44, 22, 46, 60 και 45 ετών) και μια 17χρονη. Για όλο το χρονικό διάστημα είχε μεταβεί στο Ηράκλειο ψυχολόγος και ειδική ομάδα διαπραγματευτών από τα κεντρικά της Κρήτης και την Αθήνα».
Όσο για τους δράστες, ο αστυνομικός διευθυντής είπε ότι «από την ειδικότερη επισκόπηση του υλικού μπορούμε να πούμε ότι οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση από τις αρχές Μαρτίου του 2017 προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος. Οι δράστες έφεραν βαρύ οπλισμό, ήταν στο ίδιο χώρο με τον απαχθέντα, φορούσαν τα ίδια ρούχα, μιλούσαν ψιθυριστά για να αποφευχθεί αναγνώρισή τους. Ο απαχθείς ήταν πάντα δεμένος με αλυσίδα, ενώ οι απαγωγείς χρησιμοποίησαν πέντε κρησφύγετα».
Τέλος, έδωσε και κάποιες περαιτέρω λεπτομέρειες για την απαγωγή, λέγοντας ότι «όλο το διάστημα της απαγωγής πραγματοποιήθηκαν 31 επικοινωνίες κυρίως με sms, 5 χειρόγραφες επιστολές και ηλεκτρονικές επιστολές, ενώ υπήρχαν 3 βίντεο του παθόντα. Πριν και μετά τις επικοινωνίες με την οικογένεια, κάποιος τον επισκεπτόταν συζητώντας για αυτές, αλλά και για τη δυνατότητα ανεύρεσης των χρημάτων. Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν πλήθος καρτών, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έγγραφα που θα εξεταστούν από τις Αρχές. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Πλέον η υπόθεση είναι στον ανακριτή».
Μάθημα για τα σχολεία η υπόθεση Λεμπιδάκη
«Μάθημα για τα σχολεία η υπόθεση Λεμπιδάκη» χαρακτήρισε την υπόθεση ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και όπως είπε είναι φράση πρέσβη φίλης χώρας σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα και ενημέρωσε παράλληλα πως οι περισσότεροι από τους απαγωγείς έχουν συλληφθεί.
Όπως είπε «η επιχείρηση ήταν τέλεια», επισήμανε ο υπουργός, καθώς τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες και όλα έγιναν όπως έπρεπε.
Σαν υπουργός δίνω θερμά συγχαρητήρια σε όλους και στους απλούς αστυνομικούς, είμαστε όλοι περήφανοι», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «όλη η κοινωνία βλέπει ότι η ΕΛΑΣ απέδειξε ότι διαθέτει ικανά στελέχη».
Αυτή την αστυνομία θέλουμε, που υπηρετεί τον πολίτη και την κοινωνία και είναι κοντά στον πολίτη, πρόσθεσε και ευχήθηκε στον Μιχάλη Λεμπιδάκη να ξεπεράσει γρήγορα την εμπειρία του.
Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: Η βιασύνη θα μπορούσε να είναι μοιραία
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας είπε ότι «η ΕΛ.ΑΣ. έχει τη δυνατότητα να εκπληρώνει την αποστολή της» και ότι «οι περιφερειακές υπηρεσίες εξίσου κρίσιμες με τις κεντρικές», ενώ μιλώντας για την επιχείρηση τόνισε πως «ήταν ένα ζήτημα που απαιτούσε λεπτή προσέγγιση. Ο σχεδιασμός εξελίχθηκε σε αρμονική συνεργασία με την οικογένεια.
Ευχαριστώ τον διευθυντή της Διεύθυνσης Κρήτης για την καλή οργάνωση και τον συντονισμό.
Ευχαριστώ την οικογένεια για τη συνεργασία της, τη στάση της, την υπομονή της».
«Η βιασύνη θα μπορούσε να ήταν μοιραία, ας ευχηθούμε να είναι η τελευταία τέτοια περίπτωση», κατέληξε ο κ. Τσουβάλας.