Περιμένουν σήμα από τον Γκουτέρες για βήματα στο Κυπριακό

 
ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ

Ενημερώθηκε: 13/07/24 - 12:19

Από τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό κρέμονται οι δύο πλευρές στην Κύπρο. Η κάθε πλευρά ελπίζει ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα καταλήξει σ’ αυτό που η ίδια αναμένει.

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ εμφανίστηκε στις συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, αισιόδοξη ως προς τη συνέχεια στο Κυπριακό. Πλην όμως επί του εδάφους οι προσεγγίσεις των δύο πλευρών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας.

Στη Λευκωσία η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει πολύ τα χαρτιά της εν αναμονή των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Επιλέγει σ’ αυτή τη φάση να στείλει μήνυμα ετοιμότητας για συνεργασία. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης διαμήνυσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι στη διάθεση του ΓΓ και «με ειλικρινή βούληση καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η άρση του αδιεξόδου να επέλθει το συντομότερο δυνατόν». Κληθείς να αναφέρει, μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά πόσο η Κυβέρνηση έχει οποιαδήποτε ενημέρωση για τις προθέσεις του ΓΓ των ΗΕ μετά και την υποβολή της έκθεσης της προσωπικής του απεσταλμένης, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι από τον Εκπρόσωπο Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, ότι ο Γενικός Γραμματέας, αφού μελετήσει την έκθεση της κ. Ολγκίν και αξιολογήσει και τις συστάσεις της ιδίας, θα καλέσει τους ηγέτες να τους ενημερώσει για τις δικές του αποφάσεις ως προς τα επόμενα βήματα τα οποία θα ληφθούν στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Στην άλλη πλευρά, αυτό που ο Ερσίν Τατάρ αντιλαμβάνεται είναι πως εάν δεν ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα του τότε δεν θα προχωρήσει οτιδήποτε στο Κυπριακό. Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι δεν θέτει όρο για αναγνώριση, πλην όμως όταν ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενά του τότε αυτό θα οδηγήσει σε αναγνώριση.

Στις δηλώσεις του (πηγή ΓΤΠ) ο Τατάρ επανέλαβε την θέση του ότι πρόθεση της ε/κ πλευράς είναι «να σύρει την τουρκική πλευρά σε διαπραγματεύσεις για λύση ομοσπονδίας, να αφανίσει τους Τούρκους της Κύπρου εντός της ΕΕ με τις θέσεις ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’ και ελεύθερη εγκατάσταση και να εκδιώξει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο».

«Δεν είναι ανοικτή για παζάρεμα η κυριαρχία μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη λύση δύο κρατών και την ενίσχυση της τδβκ» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί μειονότητα τους Τουρκοκύπριους. «Δεν είναι ανοικτή για παζάρεμα η κυριαρχία μας. Είμαστε ίσοι ιδρυτικοί εταίροι του κράτους που ιδρύθηκε το 1960. Η κυριαρχία μας πηγάζει από τα εγγενή μας δικαιώματα. Δεν θέτουμε ως όρο την αναγνώριση για έναρξη διαπραγματεύσεων. Ζητούμε την επιβεβαίωση της κυριαρχίας μας. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να αρχίσει διαπραγματεύσεις, να επιβεβαιώσει την κυριαρχία μας. Αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, είναι σημαντικό να είναι ελεύθερης διαπραγμάτευσης και να είναι αμοιβαία αποδεκτή, όπως στην εθιμοτυπία των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή να είναι μια μορφή συμφωνίας που να καθίσουν οι δύο λαοί ελεύθερα, να κάνουν το παζάρεμά τους και φτάσουν οικειοθελώς σε μια συμφωνία με τη θέλησή τους».

Για την συνάντησή του με την Ολγκίν ανέφερε στην αντιπροσωπεία του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου ότι της είπε πως για να υπάρξει κοινό έδαφος θέλουν την υλοποίηση απευθείας πτήσεων και απευθείας εμπορίου, καθώς και άρση των «εμπάργκο» στον αθλητισμό. Ισχυρίστηκε ότι η Ολγκίν επέδειξε κατανόηση σε αυτό το αίτημά τους, το οποίο όμως δεν έγινε αποδεχτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Αναφερόμενος στο περιουσιακό, ο Τατάρ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι άφησαν στις ελεύθερες περιοχές περιουσίες 500 χιλιάδων στρεμμάτων οι περισσότερες από τις οποίες είναι παραθαλάσσιες και αξίζουν δισεκατομμύρια στερλίνες. Υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να αφανίσει την αποτελεσματικότητα της «ΕΑΠ», ο Τατάρ είπε ότι η «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος έκανε βήματα για να πληρωθούν αποζημιώσεις 68 εκατομμυρίων στερλινών για φακέλους που κατέληξαν μέχρι το 2021.

Μη κατάλληλα μέρη!

Ο Τατάρ ανέφερε ότι μετά την ανάληψη της ηγεσίας της κοινότητας από τον ίδιο λειτούργησαν τις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές και συνεργάστηκαν εποικοδομητικά προς όφελος και των δύο «λαών» και πρόσθεσε ότι διασφάλισαν όφελος ειδικά στο θέμα της έκδοσης εγκληματιών.

Αναφερόμενος σε δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη πως «αν ήθελε ο Τατάρ θα άνοιγαν νέα σημεία διέλευσης», ο Τατάρ είπε ότι εδώ και τρία χρόνια ζητούν το άνοιγμα του σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά για να ανακουφιστεί η τροχαία κίνηση στον Άγιο Δομέτιο και έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών γι’ αυτό, όμως η ελληνοκυπριακή πλευρά «θέλει να ανοίξουν πόρτες σε μέρη που δεν είναι κατάλληλα», κατά την έκφρασή του.

Πηγή: philenews.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ