Ο κίνδυνος της αποχής και του άκυρου στην Κύπρο- Τα θέματα που «καίνε» τον κόσμο

 
cyprus

Ενημερώθηκε: 07/06/24 - 16:45

Οι δυσκολίες της εκλογικής διαδικασία λόγω της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξουν ρόλο και στο εκλογικό αποτέλεσμα - Κυπριακό, μεταναστευτικό και ακρίβεια τα τρία ζητήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους

Η πιθανή αύξηση των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων, καθώς και η αυξημένη αποχή αποτελούν τις βασικές ανησυχίες για τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο.

Στις 9 Ιουνίου οι Κύπριοι πολίτες ψηφίζουν τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όμως, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έφερε τόσες αλλαγές που, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να ρίξουν την ψήφο τους για 10 εκλογικές αναμετρήσεις.

Εκτός από τις ευρωεκλογές, ψηφίζουν για προέδρους Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχους, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και μέλη σχολικών εφορειών. Οι δε πρόσφυγες θα πρέπει να μεταβούν για να ψηφίσουν και σε δεύτερο εκλογικό κέντρο, αυτό του τόπου εκτοπισμού τους, όπου θα λαμβάνουν άλλα ψηφοδέλτια.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.

«Οι ευρωεκλογές μας αφορούν, οι ευρωεκλογές μας επηρεάζουν όλους. Η μαζική συμμετοχή θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη σημασία που αποδίδουμε σε μια Ευρώπη που είναι ισχυρότερη, πιο ανθεκτική, πιο στρατηγικά αυτόνομη, πιο ενωμένη και φυσικά πιο αποτελεσματική», υπογράμμισε.

Οι βασικές προτεραιότητες της κυπριακής κοινωνίας
Ο απεσταλμένος του euronews στην Κύπρο, Απόστολος Στάικος, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες για τα θέματα που τους απασχόλησαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Όπως προκύπτει, η ακρίβεια, το μεταναστευτικό και το κυπριακό αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της κυπριακής κοινωνίας.

Τα λόγια των πολιτών είναι απολύτως ξεκάθαρα.

«Εδώ στην προεκλογική εκστρατεία περισσότερο μας απασχόλησαν τα ενδοκομματικά. Δηλαδή τσακώνονταν τα κόμματα, εσύ είσαι έτσι, εσύ είσαι αλλιώς. Αντί να πρυτανεύσει η λογική και να δουν τα προβλήματα που είναι τα οικονομικά, το μεταναστευτικό. Και αυτό με το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο θέμα και δεν είναι οι Σύροι πρόσφυγες. Έρχονται από το Αφγανιστάν, έρχονται από Κονγκό, έρχονται από τη Νιγηρία, έχει γίνει η Κύπρος, η παλιά Λευκωσία, εδώ που βρισκόμαστε μια μικρή Αφρική. Σίγουρα θα βοηθησουμε τους ανθρώπους, αλλά η Κύπρος είναι πολύ μικρή. Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει, δεν μπορεί άλλο να βοηθήσει η Κύπρος τόσες χιλιάδες κόσμο», λέει στο euronews ο Βαλεντίνος Πάγκαλος.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Σακαλής σημειώνει για την στάση της ΕΕ στο Κυπριακό: «Μέχρι τώρα ήταν μόνο λόγια. Δεν έμπαιναν ακριβώς μέσα στο ψητό, να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού, ιδίως στην περίπτωση της Τουρκίας που θέλει να είναι ακόμη εγγυητής της Κύπρου και να έχει στρατό. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να τα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί μέσα στις χώρες της ΕΕ να έχουν άλλες χώρες στρατό».

Ο ιδιωτικός υπάλληλος Κώστας Βιτσέντζου, σημειώνει: «Το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο καρκίνωμα, το οποίο μας προκαλούν από την άλλη μεριά οι Τούρκοι, μας τους φέρνουν από εδώ και τους βάλαμε εμείς στη ράχη μας και τους κουβαλάμε. Πρέπει να βρεθεί λύση για να μην γίνουμε πρόσφυγες στον ίδιο μας τον τόπο».

Πάντως ο κ. Βιτσέντζου δηλώνει πως πιστεύει στον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ευρώπη στη ζωή των πολιτών. «Αν δεν ήταν η Ευρώπη, κακά τα χάλια μας εδώ. Δεν θα ήμασταν καθόλου καλά. Ευτυχώς που υπάρχει αυτή και μας προστατεύει», τονίζει.

Η «μάχη» στο πεδίο της πολιτικής
Τα πολιτικά κόμματα του νησιού, ολοκληρώνουν την προεκλογική τους εκστρατεία με μαζικές συγκεντρώσεις, με στόχο να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις 6 έδρες που προβλέπονται για την Κύπρο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Είκοσι χρόνια από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θεωρείται ευρέως ως το σημαντικότερο επίτευγμα της Δημοκρατίας από την ίδρυσή της το 1960, οι Κύπριοι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Ο Απόστολος Στάικος συνομίλησε με πολίτες κατά τη διάρκεια της κεντρικής πολιτικής εκδήλωσης του ΔΗΣΥ στο κέντρο της Λευκωσίας.

«Ένα πρόβλημα που έχουμε είναι το οικονομικό. Όλα ακρίβυναν, δεν μπορεί να ζήσει ο κόσμος. Είναι δύσκολα, κάτι πρέπει να γίνει. Και ένα άλλο θέμα που μας προβληματίζει είναι το θέμα με τους μετανάστες, με τους οποίους γέμισε η χώρα μας», λέει η Χριστούλα Αλεξάνδρου και ο Νίκος Στυλιανού σημειώνει: «Πιστεύω η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Κυπριακό πιο σοβαρά, δηλαδή να μη ξεχνάμε ότι το ένα τρίτο της Κύπρου βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας. Δεν τη βλέπει σαν κατοχή, τη βλέπει σαν διαφορά μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά δεν είναι έτσι. Ο κόσμος και πολλοί τουρκοκύπριοι θέλουν να βρεθεί λύση, πιστεύω η πλειοψηφία. Αλλά στα κατεχόμενα έχουν φέρει και πάρα πολλούς εποίκους, οι οποίοι δυστυχώς στην πλειοψηφία τους ακολουθούν την πολιτική της Τουρκίας.

Η φοιτήτρια Αγγελική Χαραλάμπους ζητά να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον τερματισμό των πολέμων. Έχει όμως κι ένα αίτημα για τη γενιά της: «Θέλω, όποιος τελικά μας εκπροσωπήσει να μπορεί να ασχοληθεί με τη νέα γενιά, να δώσει ευκαιρίες και να μπορώ να ονειρεύομαι και να κάνω σχέδια, χωρίς να υπάρχει κάποιο όριο σε αυτά».

«Όλοι θέλουμε κάτι καλύτερο για εμάς, δηλαδή θέλουμε καλύτερα εργασιακά δικαιώματα, πιο υψηλούς μισθούς και λιγότερες ώρες εργασίας» σημειώνει ο φοιτητής Λευτέρης Καραουλάνης.

Ο απεσταλμένος του euronews στην Λευκωσία, Απόστολος Στάικος, μεταδίδει: «Το κόστος ζωής και η μετανάστευση κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία στην Κύπρο. Εξάλλου, το ενδεχόμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα και έτσι να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού ήταν βασικό θέμα στη δημόσια συζήτηση. Άλλωστε φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί».

Πηγή: euronews

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ