Το βιολί του ο Τατάρ: Το Κυπριακό θα λυθεί εάν «τα δύο κράτη» αναγνωρίσουν το ένα το άλλο

 
σσσ

Ενημερώθηκε: 27/09/24 - 20:17

«Αν αυτά τα δύο κράτη αναγνωρίσουν το ένα το άλλο, τότε ούτως ή άλλως θα λυθεί ριζικώς το κυπριακό. Η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει σε αυτό», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου Αναντολού, λέγοντας ότι θα είναι κέρδος για όλους η επίλυση του Κυπριακού με μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη αντίληψη.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος προβάλλει τις δηλώσεις Τατάρ, ο οποίος επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις και απέρριψε τις κατηγορίες κατά της Τουρκίας ότι είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο, λέγοντας ότι «αν υπάρχει μια κατοχική δύναμη στην Κύπρο, αυτή είναι η Ελλάδα».

Υποστήριξε ότι έγιναν τρεις παραβιάσεις του Συντάγματος το 1964, το 1974 και το 2004. Είναι οι Ελληνοκύπριοι που παραβιάζουν το σύνταγμα και κατέχουν το μέρος με τη στήριξη της Ελλάδας σαν να εκπροσωπούν ολόκληρη την Κύπρο εκμεταλλευόμενοι το κράτος που ιδρύθηκε το 1960 και αποκαλώντας τον εαυτό τους Κυπριακή Δημοκρατία, ισχυρίστηκε.

Αναφερόμενος στις επαφές του στη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ είπε ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Έρντογαν, τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και άλλους Υπουργούς και γραφειοκράτες στο Τουρκικό Σπίτι.

Μίλησε για προσπάθεια που καταβάλλεται από κάποιους (ΣΣ: εννοεί το ΡΤΚ) να δημιουργηθεί η αντίληψη ότι δεν ενεργούν ως ενιαίο σύνολο οι Τουρκοκύπριοι και είπε ότι δεν πρέπει να καθίστανται όργανο στα χέρια κάποιων που προσπαθούν να κατακερματίσουν και να διχάσουν τους Τουρκοκύπριους και να πλήξουν την υπόθεσή τους.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τη «λειτουργικότητα» της αποστολής βοήθειας με πλοία από τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη Γάζα, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ολόκληρη η Κύπρος ανήκει στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, και πρόσθεσε ότι αν το ουσιαστικό είναι η βοήθεια προς τη Γάζα και η απομάκρυνση πολιτών, αυτό θα μπορούσε να γίνει και από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε και η Τουρκία να στηρίξει αυτή τη διαδικασία και έτσι θα άπλωνε και το ψευδοκράτος χέρι βοήθειας προς τη Γάζα.

Η Τουρκία, συνέχισε, «είναι πολύ ευαίσθητη και θαρραλέα» σε αυτό το σημείο ενώ και η «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, επιθυμεί να συμπεριληφθεί στην παροχή βοήθειας, όμως αυτό γίνεται μέσω της ε/κ πλευράς.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι τα γεγονότα στη Γάζα δείχνουν για ακόμα μια φορά πόσο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας, στην Κύπρο, η παρουσία του τουρκικού στρατού και τα «δύο κράτη», ο κ. Τατάρ είπε ότι και το ζήτημα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης αφορά δύο κράτη.

Πρέπει, είπε, να συνεχιστεί η αποτρεπτική παρουσία του τουρκικού στρατού και της Τουρκίας στην Κύπρο και αυτή η παρουσία και η συνέχιση της ειρήνης θα ωφελήσει και τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

«Αφού βρήκαμε τη λύση γι’ αυτό και δεν ματώνει η μύτη κανενός εδώ και 50 χρόνια, η Τουρκία θα είναι κομμάτι της όποιας συμφωνίας, θα συνεχιστούν οι εγγυήσεις, θα βρίσκεται ο στρατός εκεί έστω ώστε να συνεχιστεί η ειρήνη, η ηρεμία και η ασφάλεια», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ