Η Μαστίχα, αυτός ο μαγικός και μοναδικός "θησαυρός", παράγεται μόνο στο Νότιο τμήμα της Χίου και πουθενά αλλού στον κόσμο. Καμία ακόμη επιστημονική έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει την αιτία αυτού του φαινομένου, γιατί η Μαστίχα είναι πράγματι ένα ...φαινόμενο. Είναι ένα αμάλγαμα εκπληκτικής ευωδιάς και μοναδικών θεραπευτικών ιδιοτήτων με πλούσια και μοναδική ιστορία.
Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή για τις ιατροφαρμακευτικές της ιδιότητες. Οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Οι Ρωμαίοι και οι Τούρκοι έφτιαχναν οδοντογλυφίδες από ξύλο σκίνου για να καθαρίζουν και να λευκαίνουν τα δόντια τους αλλά και να αρωματίζεται η αναπνοή τους.
Στη σημερινή εποχή η πιο ευρεία χρήση της είναι ως τσίχλα ή άρωμα για τη ζαχαροπλαστική, ενώ γνωστό είναι και το λικέρ μαστίχας. Η μαστίχα αρωματίζει τρόφιμα και γλυκίσματα.
Στην Κύπρο, οι σπόροι (κόκκοι) του σχίνου, που μοιάζουν με αυτούς του πιπεριού, χρησιμοποιούνται ολόκληροι ως καρύκευμα στα χωριάτικα λουκάνικα.
Εδώ, σας παρουσιάζουμε αποκλειστικά την για μιλφέιγ κανταΐφι με μους μαστίχας του Zouhir Khaled, Chef στο A little taste of home.
ΥΛΙΚΑ (για 10-12 άτομα)
300 γρ. φύλλο κανταΐφι
180 γρ. βούτυρο
Για τη μους
500 γρ. γάλα
500 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
2 σταγόνες μαστιχέλαιο
1/2 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης
Για το σιρόπι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας ροδόνερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Ανοίγουμε με τα χέρια το κανταΐφι ώστε να ξεχωρίσουν οι ίνες και να γίνει αφράτο. Έπειτα παίρνουμε μικρά κομμάτια και τα τοποθετούμε σε στρογγυλά τσέρκι για να πάρει το σχήμα που θέλουμε. Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα και περιχύνουμε το κανταΐφι. Το ψήνουμε για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Το αποσύρουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε τη μους: Βράζουμε το γάλα με την κρέμα και τη ζάχαρη σε μεγάλη κατσαρόλα. Ανακατεύουμε σε μπολ μισό φλιτζάνι από το μείγμα γάλακτος και το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε στην κρέμα. Μόλις αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε το μαστιχέλαιο. Όταν δέσει, κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά και την αδειάζουμε πάνω στο κανταΐφι. Καλύπτουμε με μεμβράνη, ώστε να μην δημιουργηθεί πέτσα. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τις σταγόνες λεμονιού και τα βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το ροδόνερο. Συναρμολόγηση σε ατομικές μερίδες: Τοποθετούμε σε ένα δίσκο το κανταΐφι και το σιροπιάζουμε ελαφρά με ένα κουτάλι. Έπειτα βάζουμε σε κορνέ τη μους και βάζουμε μια στρώση πάνω από το κανταΐφι. Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά την ίδια διαδικασία και τελειώνουμε με μους. Πριν σερβίρουμε διακοσμούμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.