Έναν Έλληνα βάζει το πρακτορείο Bloomberg στο «κάδρο» των κατασκόπων της KGB που συμμετείχαν στην εκτροπή της πτήσης και την σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.
Ο Έλληνας φέρεται να βρίσκεται ανάμεσα στους επιβάτες του αεροσκάφους της Ryanair που κατέβηκαν από την πτήση στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου υποχρεώθηκε διά της βίας να κάνει αναγκαστική προσγείωση την Κυριακή, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Oνομάζεται Ζήσης Ιωάννης και όπως λέει ο ίδιος ήθελε να επισκεφτεί την σύζυγό του. «15 λεπτά πριν την προσγείωση ενημερωθήκαμε πως υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας και θα προσγειωθούμε στο Μινσκ, όπως και έγινε», περιγράφει ο ίδιος στην τηλεόραση της Λευκορωσίας.
Επισκέπτης ερευνητής στον τομέα των υπολογιστικών μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας είναι σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κανάλι Belarus 1 της Λευκορωσίας ο Έλληνας που αποβιβάστηκε από το αεροσκάφος της Ryanair, όταν αυτό έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Σύμφωνα πάντα με το μέσο ενημέρωσης της Λευκορωσία ο άνδρας φέρεται να δήλωσε πως πήρε την πτήση από την Αθήνα για το Βίλνιους με στόχο εκεί να επιβιβαστεί σε άλλη πτήση για να μεταβεί στο Μινσκ όπου βρίσκεται η σύζυγός του.
Δεδομένου ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Λευκορωσία, όπως μεταδόθηκε από το κανάλι, άδραξε της ευκαιρίας και αποβιβάστηκε στο Μινσκ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση της υπόθεσης, πέρα από τον δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς και τη σύντροφό του, στο Μινσκ αποβιβάστηκαν δύο υπήκοοι Λευκορωσίας και ένας Έλληνας υπήκοος. Κατά τις ίδιες πηγές, παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί αποβιβάστηκαν οι συγκεκριμένοι επιβάτες στο Μινσκ.
Οι άλλοι δύο επιβάτες που κατέβηκαν είναι, σύμφωνα με την τηλεόραση της Λευκορωσίας, μία γυναίκα που κατά την κρατική τηλεόραση ονομάζεται Αλεξάντρα Σταμπρέντοβα που ζήτησε επίσης να μείνει στο Μινσκ, καθώς και ένας πιλότος, ο Σεργκέι Κουλακόφ, που φαίνεται ότι έκανε την ίδια επιλογή με τον Έλληνα επιβάτη για παρεμφερείς λόγους, καθώς ο τελικός του προορισμός ήταν το Vitebsk στη Λευκορωσία.
«Πιστεύουμε πως υπήρχαν πράκτορες της KGB οι οποίοι αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος», είπε σύμφωνα με το πρακτορείο ο CEO της Ryanair, Michael O’Leary.
Την ίδια ώρα από τις ελληνικές αρχές ερευνάται η εμπλοκή Έλληνα στην υπόθεση Προτάσεβιτς. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», δύο είναι τα σημεία ενδιαφέροντος για τα στελέχη των ελληνικών υπηρεσιών που ερευνούν την υπόθεση σύλληψης του 26χρονου Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, λίγο μετά την αναχώρησή του από το «Ελ. Βενιζέλος» με πτήση της Ryanair και προορισμό τη Λιθουανία.
Το πρώτο από αυτά είναι ποιο είναι το άτομο που, όπως ο ίδιος ο δημοσιογράφος δημοσιοποίησε μέσω της σελίδας που έχει δημιουργήσει στην πλατφόρμα Telegram, τον πλησίασε και τον φωτογράφισε κατά την παραμονή του στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Τον περιέγραψε ως ρωσόφωνο μεσήλικα, με αραιά μαλλιά, υφασμάτινο παντελόνι και δερμάτινο χαρτοφύλακα. Οπως έγραψε στην πλατφόρμα, τον προσέγγισε προσπαθώντας να τον φωτογραφίσει.
Η αναφορά του δεν διαψεύδεται από τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών. Αρμόδιοι αξιωματούχοι περιορίστηκαν, ωστόσο, να πουν ότι θα αναζητήσουν πληροφορίες για την ταυτότητά του από το υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου.
Ενα δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος είναι η ταυτότητα των ατόμων που επέβαιναν στο αεροσκάφος και αποβιβάστηκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου. Συγκεκριμένα, από τους 126 επιβάτες που είχαν επιβιβαστεί στην πτήση της Ryanair με προορισμό το Βίλνιους, 121 συνέχισαν το ταξίδι έως τον τελικό προορισμό μετά την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Οι υπόλοιποι αποβιβάστηκαν στη Λευκορωσία. Οι δύο από τους «απόντες» είναι ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός του, ενώ οι υπόλοιποι τρεις ερευνάται αν ήταν πράκτορες που είχαν την ευθύνη για την ομαλή εξέλιξη της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», έχει γίνει ήδη διασταύρωση των στοιχείων με τα οποία ταξίδεψαν, από την οποία προκύπτει ότι πρόκειται για υπαρκτά πρόσωπα, με αρμόδιο αξιωματούχο να διευκρινίζει μιλώντας χθες στην «Κ» ότι «δεν πρόκειται για Ρώσους υπηκόους». Κυβερνητικό στέλεχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ένας από τους τρεις να είναι Ελληνας. Η έρευνα συνεχίζεται σε συνεργασία με τη Europol και τις Αρχές της Λιθουανίας.