Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου», που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, τόσο της Εκκλησίας όσο και βουλευτών της κυβέρνησης αλλά και φορέων (π.χ. Ψυχιατρική Εταιρεία);
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να μεταβάλλεται χωρίς δημοσιότητα και κάτω από άκρα μυστικότητα το φύλο διεμφυλικών προσώπων, ακόμη και ανηλίκων 15 ετών και άνω.
Από 15 ετών
Αν και αρχικά το νομοθέτημα αφορούσε σε ενήλικα διεμφυλικά άτομα, τελικά λίγες ημέρες μετά την κατάθεσή του, σε μια έντονη συνεδρίαση στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής αποφάσισε να προχωρήσει σε μία αλλαγή. Ετσι, πλέον υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και από ανηλίκους από 15 ετών, υπό τρεις προϋποθέσεις: η αλλαγή να είναι βούλησή τους, να υπάρχει συγκατάθεση των γονέων τους και να κατατεθεί και γνωμοδότηση ειδικής επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί όλα τα στάδια των υποθέσεων αυτών.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου μεταξύ άλλων προβλέπει σχετικά με τη διαδικασία τα εξής:
Δεν απαιτείται μαζί με την αίτηση να υποβληθεί κάποια βεβαίωση, με την οποία να προκύπτει οποιαδήποτε ιατρική επέμβαση ή ότι έχει προηγηθεί κάποια εξέταση ή ιατρική αγωγή. Αντίθετα, σύμφωνα με τις γενικές παρατηρήσεις, μέχρι σήμερα για την αλλαγή ταυτότητας φύλου απαιτείτο η αίτηση να συνοδεύεται με έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι το ενδιαφερόμενο άτομο παρακολουθείτο από ψυχίατρο και ότι είχε υποβληθεί σε επέμβαση.Την δυνατότητα αλλαγής ονόματος, πάντα με δικαστική απόφαση, χωρίς να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, προϋπόθεση απαραίτητη, μέχρι σήμερα. Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται με τις νέες ρυθμίσεις να εμφανιστεί αυτοπροσώπως σε ειδική αίθουσα των δικαστηρίων, χωρίς δημοσιότητα και με εξασφάλιση της εχεμύθειας και να αιτηθεί την αλλαγή του ονόματος του, με βάση το φύλο που βιώνει και όχι με βάση αυτό που γεννήθηκε.Η απόφαση του δικαστηρίου για την αλλαγή του φύλου του υποχρεωτικά δημοσιεύεται σε Ληξιαρχείο και η αλλαγές πρέπει να περάσουν σε όλα του τα έγγραφα, δηλαδή, την ταυτότητα, το διαβατήριο και λοιπά. Οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου και άλλων δημοσιών υπηρεσιών υποχρεούνται σε καθήκον εχεμύθειας σε σχέση με την αλλαγή φύλου των πολιτών.Τα διεμφυλικά άτομα, εάν ήταν στο παρελθόν σε γάμο, πρέπει να τον κηρύξουν ανυπόστατο και εάν επιθυμούν να συνεχίσουν την κοινή τους ζωή, μπορούν να προχωρήσουν στη σύναψη συμφώνου συμβίωσης. Εάν υπάρχουν παιδιά, οι υποχρεώσεις απέναντι σε αυτά «τρέχουν» κανονικά, ενώ το πρόσωπο που έχει άλλο όνομα θα συνεχίσει να έχει το ίδιο ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, όπως και στο παρελθόν. Επίσης, θα τον ακολουθούν οι όποιες ποινικές ή διοικητικές εκκρεμότητες.Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δικαίωμα αλλαγής φύλου παρέχεται δύο φορές. Μία φορά που το άτομο θα αλλάξει το φύλο του και μία ακόμα αν θέλει να επανέλθει στο προηγούμενο.