Συνεχίζεται η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών και σήμερα με 280 μετανάστες να καταφθάνουν στον Πειραιά

 
Συνεχίζεται η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών και σήμερα με 280 μετανάστες να καταφθάνουν στον Πειραιά

Ενημερώθηκε: 04/11/19 - 10:30

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ μεταφέροντας 46 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και 151 από τη Χίο.

Στις 08:05 αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο BLUE STAR 2 μεταφέροντας 25 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω και 62 από τη Λέρο. Οι μετανάστες και πρόσφυγες και στις δύο περιπτώσεις αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας της χώρας.

Ταυτόχρονα οι καθημερινές αφίξεις από την Τουρκία συνεχίζονται, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στα ελληνικά νησιά σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ πάνω από 35.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω. Ακόμα και στα πιο αραιοκατοικημένα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, όπως σε αυτό της Λέρου, έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη μεταφορά έως και 20.000 ατόμων από τα νησιά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τους επόμενους δύο μήνες, επικρατεί ήδη αναβρασμός στις τοπικές κοινωνίες. Στην περιοχή των Γιαννιτσών, κάτοικοι δημιούργησαν μπλόκο, παρεμποδίζοντας δύο λεωφορεία με μετανάστες να μπουν σε παράδρομο, που οδηγούσε σε ξενοδοχείο της περιοχής. Χρειάστηκε η συνδρομή της Αστυνομίας, ώστε τελικά τα λεωφορεία να φτάσουν στον προορισμό τους, ακολουθώντας διαφορετική διαδρομή. Επέλεξαν έναν παράδρομο για να ξεφύγουν από τους συγκεντρωμένους.

Παρόμοιο σκηνικό και στις Σέρρες, όπου πολυπληθής ομάδα ντόπιων προσπάθησε να παρεμποδίσει την έλευση ατόμων σε ξενοδοχείο του Σιδηροκάστρου. Χρειάστηκε και αυτή τη φορά να παρέμβει η αστυνομία, η οποία και ολοκλήρωσε με τα χίλια ζόρια την μεταφορά, ύστερα από δύο σχεδόν ώρες έντασης στον κάθετο άξονα της Εγνατίας.

Αντιδράσεις υπάρχουν ακόμα και σε περιοχές για τις οποίες δεν έχει προγραμματιστεί μεταφορά μεταναστών όπως για παράδειγμα στη γειτονική των Γιαννιτσών Σκύδρα, οι κάτοικοι της οποίας απειλούν ότι θα πάρουν τις καραμπίνες με σκοπό να εμποδίσουν την πιθανή εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή τους. Δηλώνουν πως η κατάσταση στην Πέλλα έχει φτάσει στο απροχώρητο και προειδοποιούν την Πολιτεία, πως οι αντιδράσεις τους δεν θα έχουν προηγούμενο.

Βρασνά

Δεν είναι η πρώτη φορά, όμως, που διαδραματίζονται τέτοιες σκηνές το τελευταίο διάστημα. Πριν από μία εβδομάδα, ένταση είχε προκληθεί και στα Θεσσαλονίκης για τον ίδιο λόγο. Κάτοικοι της περιοχής είχαν αποκλείσει κομβικά σημεία, προκειμένου να μην φτάσουν εκεί λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες. Και δεν θα είναι οι τελευταίες.

Περισσότεροι από 1.000 αιτούντες ασύλου αναμένεται να μεταφερθούν τις επόμενες τρεις ημέρες από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου σε λιμάνια της Αττικής και στη συνέχεια σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, το ενδιαφέρον των ξενοδόχων για να μπουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας μεταναστών είναι μεγάλο, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Κάποιοι καταγγέλλουν ότι δέχονται και απειλές για την απόφασή τους αυτή.

Κάτοικοι του χωριού Χαλκειός στη Χίο, έκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ

Τον δρόμο που οδηγεί στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο έκλεισαν, από τις 6.30 το πρωί σήμερα, κάτοικοι του γειτονικού χωριού Χαλκειός που ζητούν να κλείσει το Κέντρο, του οποίου ο πληθυσμός έχει φτάσει τους 5.000 ανθρώπους.

Αποτέλεσμα του αποκλεισμού ήταν να μην καταφέρουν φθάσουν στο ΚΥΤ οι εργαζόμενοι.

αντιδράσεις των κατοίκων της Λέρου

Πρόσφατες είναι και οι και της Κω.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Συντονισμένη προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα νησιά με αναλογική κατανομή των προσφύγων στην ενδοχώρα

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα νησιά με την αναλογική κατά το μέτρο του δυνατού κατανομή των προσφύγων στην ενδοχώρα. «Όλοι μαζί θα επωμιστούμε το βάρος, γιατί όλοι μαζί πονάμε για αυτό που συμβαίνει στη Μυτιλήνη και στη Σάμο. Δεν θα αφήσουμε αβοήθητους τους συμπατριώτες μας εκεί και πρέπει να ανταποκριθούμε θετικά», τόνισε.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι η Ευρώπη «πρέπει να πάρει το μήνυμα, ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο σε ό,τι αφορά την πατρίδα μας. Η κατάσταση είναι ως εδώ και μη παρέκει, η ελληνική κυβέρνηση κάνει όλα όσα πρέπει για να λειτουργήσει ως ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια για όλους τους Έλληνες πολίτες», προσέθεσε.

Είπε, ακόμα, ότι γίνεται επεξεργασία προγράμματος στήριξης των νησιών, ώστε μαζί με τη μείωση του αριθμού των μεταναστών, «να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και η ασφάλεια με έργα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων, στήριξη κοινωνικών αθλητικών και διοικητικών υποδομών, έργα οδοποιίας και έκτακτη ενίσχυση των Δήμων της Λέσβου και της Σάμου».