Συναγερμός μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων - Στο τράπεζι πρόσθετα μέτρα

 
Συναγερμός μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων - Στο τράπεζι πρόσθετα μέτρα

Ενημερώθηκε: 19/08/20 - 08:32

Το χθεσινό νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, με 269 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά με τους ειδικούς να κάνουν έκκληση για τήρηση των μέτρων ειδικότερα από τους εκδρομείς του Αυγούστου που επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ενδεικτική ήταν, άλλωστε, η δήλωση του καθηγητή και μέλους της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε πως η κατάσταση είναι στα όρια του συναγερμού όσο τα κρούσματα είναι σταθερά περί τα 200 και επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ομάδα ατόμων που «κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι φέρουν τον ιό».

Σχετικά με τον δείκτη μεταδοτικότητας στην Ελλάδα, ανέφερε πως αυτός είναι λίγο παραπάνω από το «1» και ότι το ζητούμενο είναι τα ημερήσια κρούσματα να πέσουν σε διψήφια νούμερα.

Αναφορικά με τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων ανέφερε πως συζητούνται μεταξύ άλλων το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών, η οριζόντια χρήση μάσκας, το κλείσιμο μπαρ, εκδηλώσεων, ενώ απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα υφιστάμενα μέτρα.

Ενώ ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ κ. Αθανάσιος Τσακρής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό συμπληρώνει ότι «τα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο πενθήμερο μας δίνουν ουσιαστικά μια εικόνα του τι συνέβαινε στη χώρα πριν δύο εβδομάδες. Αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων από μόνος του δε μας λέει κάτι. Θα πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση με τα ισχύοντα κάθε φορά περιοριστικά μέτρα, το αριθμό των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς για COVID-19, τους διασωληνωμένους ασθενείς και τους θανάτους».

Πράγματι τις τελευταίες ημέρες, τόσο ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού παρουσιάζει μικρή αύξηση: έως χθες Τρίτη είχαν καταγραφεί 29 νέες εισαγωγές, τη Δευτέρα 12, την Κυριακή 39 και το Σάββατο 34. Αντίστοιχα στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται χθες Τρίτη 27 ασθενείς με COVID-19, ενώ τη Δευτέρα ήταν 26 και το Σαββατοκύριακο 23. Και δυστυχώς 13 συνάνθρωποι μας έχασαν τη μάχη για τη ζωή το τελευταίο πενθήμερο ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων στους 233.

«Λογικά και τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση κρουσμάτων», σύμφωνα με τον κ. Τσακρή τόσο λόγω της επιστροφής των εκδρομέων στα αστικά κέντρα, όσο και της πρακτικής πολλών εταιρειών να ζητούν από το προσωπικό τους να κάνουν τεστ πριν επιστρέψουν στην εργασία τους από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Κρούσματα

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, από το σύνολο των νέων κρουσμάτων, τα 220 είναι εγχώρια, με τα 25 από αυτά να συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τα 18 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης σημειώθηκαν δύο νέοι θάνατοι, αυξάνοντας τον αριθμό των συμπολιτών μας που απεβίωσαν στους 232.

Αναλυτικότερα, 49 κρούσματα είναι εισαγόμενα, 98 κρούσματα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 70 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Επίσης, καταγράφηκαν 10 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων, 6 κρούσματα στην Π.Ε, Ημαθίας, από 4 κρούσματα στις Π.Ε. Καρδίτσας και Χανίων και από 3 κρούσματα στις Π.Ε. Ηλείας, Κορινθίας και Χαλκιδικής. Επίσης, από δύο κρούσματα στις Π.Ε. Αχαΐας, Δωδεκανήσων, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας και από 1 στις Π.Ε. Εβρου, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Μεσσηνίας, Πιερίας, Φθιώτιδας και Φλώρινας.

Σχολεία

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπ. Παιδείας είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Επιτροπής, με στόχο τη συνέχιση της προετοιμασίας της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών που είχε ξεκινήσει προ μηνών, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η προετοιμασία υπό το φως και των πιο πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας στη χώρα μας.

Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, προστίθεται στην ανακοίνωση, προγραμματίζεται η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων να πραγματοποιηθεί σε πλήρη σύνθεση (δηλ. με όλους τους μαθητές) και με αυξημένα μέτρα προστασίας (όπως εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Οπως δήλωσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως, «το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή, θα ανακοινωθεί το πλήρες πλαίσιο επαναλειτουργίας των δομών που υπάγονται σε αυτό».

Μέτρα

Στα ζητούμενα είναι αν θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους καθώς και το είδος και το εύρος των τοπικών μέτρων που θα χρειαστεί να ληφθούν. Χθες στην ερώτηση για πιθανό lockdown στην Αττική σε περίπτωση που κάποιες περιοχές χτυπήσουν «κόκκινο», ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως πουθενά μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί lockdown και απέχουμε πάρα πολύ από κάτι τέτοιο. Ωστόσο στο χειρότερο ακραίο και υποθετικό σενάριο «μια προοπτική lockdown θα αφορά όλη την Αττική», καθώς στις μητροπολιτικές περιοχές υπάρχουν μετακινήσεις πληθυσμού. Για την ώρα επίσης δεν υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση του προστίμου των 150 ευρώ.

«Καραντίνα» για εργαζόμενους

Παράλληλα, σύσταση προς τους δημόσιους υπαλλήλους για παραμονή κατ’ οίκον για επτά ημέρες μετά την επιστροφή από διακοπές στην περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, κάνοντας χρήση της «αναρρωτικής άδειας ειδικού σκοπού», περιλαμβάνει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών.

Προϋπόθεση είναι να μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Αλλιώς θα πρέπει να φορούν με την επάνοδό τους στην υπηρεσία μάσκα, εφόσον έρχονται σε άμεση επαφή με πολίτες ή με συναδέλφους εντός του ίδιου χώρου εργασίας σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου.