Σε 53.717 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τη σημερινή (28/04/2016) καταμέτρηση που εξέδωσε το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 60 και το σύνολο των προσφύγων που παραμένουν στα νησιά σε 7.773.
Στην Αττική διαμένουν 14.393 άτομα, στην κεντρική Ελλάδα 1.920 και στη νότια Ελλάδα 338.
Η βόρεια Ελλάδα φιλοξενεί 29.293 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 10.172 βρίσκονται στο camp της Ειδομένης και οι 1.137 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.
Μειωμένες ροές στα Νησιά
Παραμένουν μειωμένες οι ροές μεταναστών και προσφύγων στο βόρειο Αιγαίο.
Συνολικά 41 μετανάστες αποβιβάσθηκαν από χθες Μεγάλη Τετάρτη στη Λέσβο και κανένας στη Χίο και στη Σάμο.
Εγκλωβισμένοι, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας γοια το προσφυγικό, καταγεγραμμένοι στα χοτ σποτς των τριών νησιών, ζουν σήμερα 6.752 άτομα.
Συγκεκριμένα στα νησιά βρίσκονται καταγεγραμμένοι στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 4.020. Στη Χίο 2.082 και στη Σάμο 658. Στα παραπάνω στοιχεία των χοτ σποτ δεν συμπεριλαμβάνονται 270 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο και 120 που έχουν μετακινηθεί από τη Λέσβο, όλοι στη Λέρο.
Επίσης, 1.500 από τους 6.752 διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο (οι 500) όσο και στη Μυτιλήνη (οι 1.000) επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Επίσης στα νησιά σε ανοικτές δομές, εκτός χοτ σποτ ζουν άλλοι 370 πρόσφυγες που έχουν μπει στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου και έχουν και αυτοί εγκλωβιστεί ,αφού δεν επιθυμούν να φύγουν για άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Επεισοδιακές μεταφορές μεταναστών στη Λέρο
Έως τα μεσάνυχτα χθες, 159 μετανάστες και πρόσφυγες (120 από τη Λέσβο και 39 από τη Χίο), στο σύνολο τους Ιρακινοί, μεταφέρθηκαν, με το ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο «Τέρα τζετ» στη Λέρο. Στόχος της επιχείρησης ήταν η αποσυμφόρηση των hot spots των δύο νησιών.
Στη Χίο η επιχείρηση αφορούσε 200 άτομα, τα οποία και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι των Μεστών, από όπου επιβιβάσθηκαν στο «Τέρα τζετ». Όμως, μέχρι να αναχωρήσει το πλοίο, επτά αλλοδαποί που δήλωναν «αλληλέγγυοι» στους πρόσφυγες βρέθηκαν στο λιμάνι και τους καλούσαν να αποβιβασθούν από το πλοίο, γιατί αυτό θα τους μετέφερε στην Τουρκία. Δύο από τους αλλοδαπούς συνελήφθησαν και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
Πριν αναχωρήσει το πλοίο, οι 200 πρόσφυγες έσπασαν την εσωτερική πόρτα του καραβιού και αποβιβάσθηκαν. Μετά από προσπάθειες και διαπραγματεύσεις που κράτησαν ώρα, 39 από τους 200 επιβιβάσθηκαν ξανά στο πλοίο, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην πόλη της Χίου. Κι αυτό γιατί οι κάτοικοι του γειτονικού στο hot spot χωριού Χαλκειός έκλεισαν τον δρόμο, καταγγέλλοντας τη σχεδιαζόμενη αύξηση της χωρητικότητας του κέντρου και συνολικά την παρουσία του κέντρου και των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών στην περιοχή.
Ανάλογα προβλήματα δημιουργήθηκαν στη Λέσβο, όταν οι πολλοί από τους Ιρακινούς που θα μεταφέρονταν στη Λέρο, έχοντας ήδη επιβιβασθεί στα λεωφορεία και λίγο πριν αναχωρήσουν για το λιμάνι, άρχισαν να ζητούν να αποβιβασθούν γιατί θα τους μετέφεραν στην Τουρκία. Οι Αρχές συνδυάζουν το γεγονός με την επαφή που είχαν οι Ιρακινοί με εργαζομένους σε συγκεκριμένο οργανισμό, ο οποίος δραστηριοποιείται σε θέματα προσφύγων. Τελικά οι πρόσφυγες πείσθηκαν ότι θα μεταφέρονταν σε άλλο hot spot και όχι στην Τουρκία και η μετακίνηση ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα χωρίς άλλα προβλήματα.
Η πτέρυγα των ανηλίκων
Τέλος, χθες άρχισε η αποσυμφόρηση των πτερύγων όπου διαμένουν ανήλικοι και ασυνόδευτοι πρόσφυγες στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο. Μεταφέρθηκαν 11 στη δομή του ΠΙΚΠΑ στη Λέρο, ενώ σήμερα 22 θα μεταφερθούν στη δομή της οργάνωσης «Ηλιακτίδα» στη Μυτιλήνη. Στους χώρους των ανηλίκων, οι οποίοι προχθές το βράδυ εξεγέρθηκαν, βρίσκονται από σήμερα 102 άτομα. Όμως, οι υπεύθυνοι του hot spot δηλώνουν ότι τουλάχιστον άλλοι 50 ανήλικοι, οι οποίοι δήλωσαν ψευδώς ενήλικες, βρίσκονται μέσα στο hot spot και διαμένουν με άλλους ενήλικες.