Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την εξέλιξη της πανδημίας. Τα κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι τα επόμενα δύο 24ωρα θα δείξουν εάν ήδη έχουμε εισέλθει στο τρίτο κύμα της πανδημίας και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν νέα, πιο σκληρά μέτρα για προληφθούν τα χειρότερα. Η επανάληψη ενός νέου Νοεμβρίου, που αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει και την Αττική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντοχή του συστήματος υγείας πανελλαδικά, θα έχει τραγικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την απώλεια ζωών.
αύξηση του ιικού φορτίου κατά 50%
Την ίδια ώρα, και η Θεσσαλονίκη μπαίνει εκ νέου στο μικροσκόπιο, καθώς χθες παρουσίασε άνοδο 50% –όση και η Αθήνα–, και δεδομένων των όσων συνέβησαν στο τέλος Οκτωβρίου του 2020 θεωρείται βέβαιο ότι σύντομα –ακόμα και σήμερα– θα αλλάξει υγειονομικό επίπεδο και θα μπει στο «κόκκινο», που σημαίνει πως θα πάει σε καθεστώς click away στο λιανεμπόριο και θα εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση στα λύκεια. Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν .
Το εύλογο ερώτημα είναι ποια μπορεί να είναι αυτά τα νέα μέτρα στην περίπτωση που κριθούν απαραίτητα. Εάν οι ειδικοί αποφανθούν ότι είμαστε επισήμως εντός του τρίτου κύματος, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι: από αυστηροποίηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας –να μετατεθεί δηλαδή στις 6 μ.μ. και για την Αττική, με τα καταστήματα να κλείνουν στις 5 μ.μ. σε αυτή την περίπτωση– μέχρι και επαναξιολόγηση της λειτουργίας των γυμνασίων. Βεβαίως, αν η επιδημιολογική εικόνα εξελιχθεί ακόμη χειρότερα, υπαρκτό είναι και το ενδεχόμενο για ένα καθολικό lockdown είτε στην Αττική είτε ακόμα και σε όλη τη χώρα, όπως άφησε ανοικτό και ο Νίκος Χαρδαλιάς σε παρέμβασή του στον ΑΝΤ1. Στόχος σε αυτή την περίπτωση είναι να «κερδίσουμε» όσο το δυνατόν τον Φεβρουάριο και να απωθηθεί ένα τρίτο κύμα που μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Ανασταλτικός παράγοντας ωστόσο, για όλα τα παραπάνω είναι η κόπωση των πολιτών και οι αντοχές της οικονομίας. Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά πως πλησιάζουμε στην συμπλήρωση ενός έτους από την πρώτη επιβολή περιοριστικών μέτρων και είναι φανερό πλέον πως ακόμη και οι πολίτες που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα όλο αυτό το διάστημα, αναζητούν εναγωνίως στιγμές «ελευθερίας» στην κοινωνική τους ζωή. Ταυτόχρονα όσο συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα τόσο και περιορίζονται οι δυνατότητες στήριξης της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστική η σημερινή δήλωση του Π. Σταμπουλίδη: «Δεν θέλω να σκέφτομαι το κλείσιμο του λιανερμπορίου. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ενεργό τον πνεύμονα της λιανικής πώλησης γιατί χρηματοδοτεί τα οικονομικά του κράτους και το κράτος καλύπτει διάφορες δαπάνες».
Όπως έχουν πει πάντως σε κάθε τόνο, κυβερνητικά στελέχη, η κατάσταση που βιώνουμε είναι δυναμική. Γι' αυτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, δήλωνε χθες, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ πως «προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown».
Από την άλλη πολλοί επιστήμονες προκρίνουν τη λύση ενός σκληρού lockdown τύπου Μαρτίου έναντι των παρατεταμένων χαλαρότερων μέτρων. ο καθηγητής Σαρηγιάννης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης