Ένα επιπλέον μήνυμα προς την Άγκυρα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισφραγίστηκε πριν από λίγες ημέρες, περνώντας μέσα από διαδρόμους και γραφεία του Ελληνικού Πενταγώνου.
Πρόκειται για την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αμερική που αφορά την επέκταση για ένα επιπλέον έτος παραμονής των Αμερικανικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών «MQ-9 Reaper» που εδρεύουν εδώ και έξι μήνες στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας.
Πριν καν λήξει ο αρχικός χρόνος παραμονής των «Reaper», οι ΗΠΑ πρότειναν στην χώρα μας την επέκταση αυτής της συμφωνίας και οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δέχτηκαν την πρόταση καθώς βλέπουν ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σταθεί δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα έχουν επεκτείνει πολλές συνεργασίες στον στρατιωτικό τομέα.
Η αρχική επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών να μετασταθμεύσουν τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη στην Ελλάδα και όχι για παράδειγμα στην βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, αναβαθμίζει σαφέστατα τη θέση της χώρας μας στην γεωπολιτική σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής ενώ με την επέκταση της συμφωνίας στέλνει ένα επιπλέον μήνυμα προς την γειτονική χώρα η οποία έχει μπει σε «περιπέτειες» με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κυρίως με την εμμονή Ερντογάν να μην απελευθερώσει τον πάστορα Μπράνσον.
Τα πρώτα «MQ-9» είχαν τροχοδρομήσει στον διάδρομο προσγείωσης της 110 ΠΜ τις πρώτες ημέρες του περασμένου Μαρτίου και είχαν φτάσει από την Αφρικανική Αμερικανική βάση η οποία βρίσκεται υπό ανακατασκευή.
Στην πρωτεύουσα του Θεσσαλικού κάμπου θα συνεχίσουν να ζουν και περίπου εκατό Αμερικανοί στρατιωτικοί που υπηρετούν στα MQ-9 και είναι επιφορτισμένοι με τις απογειώσεις και προσγειώσεις των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, ενώ ο χειρισμός τους από τη στιγμή που βρίσκονται στον αέρα, είναι θέμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στην Λάρισα, περίπου δυο μήνες μετά τη μεταστάθμευση των «MQ-9», είχαν βρεθεί ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάϊατ με τον Πάνο Καμμένο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε δηλώσει πως «η 110 ΠΜ αποτελεί μια από τις βάσεις συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο κος Πάϊατ, στις αρχές Μαΐου, είχε σημειώσει σε μια δήλωση γεμάτη νόημα πως πρόκειται «Για μία επίδειξη της εμβάθυνσης της συνεργασίας σε ασφάλεια και άμυνα, όπως είχαν συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Όμως επίσης, αποδεικνύει το ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ως ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ως χώρα που διαθέτει εξαιρετική γεωγραφία και εξαιρετικές δυνατότητες. Έτσι κι εμείς, ως κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεσμευόμαστε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το θεμέλιο, σε συνεργασία με τους Έλληνες συμμάχους μας, προκειμένου να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.»
Τα «Reaper» που βρίσκονται στην Λάρισα δεν φέρουν οπλισμό, αν και μπορούν και χρησιμοποιούνται καθαρά για συλλογή πληροφοριών και αναγνώρισης. Είναι ικανά να ταξιδέψουν με μεγάλη αυτονομία και εμβέλεια και να μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας στο Αμερικανικό Πεντάγωνο. Το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μεταστάθμευση των MQ-9 Reaper στην Ελλάδα απαντήθηκε ύστερα από μια πενταετία καθώς είχε εμφανιστεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2013 κι’ από τότε έμενε στα συρτάρια.
Πηγή: