Μαραθώνια για γερά νεύρα ήταν χτεσινή συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που πραγματοποιήθηκε χτες. Διήρκησε περίπου 8 ώρες γιατί έπρεπε να λύσουν μια δύσκολη εξίσωση για τις κόκκινες περιοχές (ειδικά για την Αττική) και αφετέρου γιατί τα διαφορετικά επιδημιολογικά δεδομένα σε κάθε περιοχή απαιτούσαν πολλά και εξειδικευμένα μέτρα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε σήμερα ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος: «Χθες συζητούσαμε για 7-8 ώρες. Συνυπολογίσαμε και τη δυνατότητα της κοινωνίας να αντέξει τα νέα μέτρα. Χθες συζητήθηκαν τα πάντα, ήταν κρίσιμη συνάντηση. Μεγάλο μέρος της συζήτησης για να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα και μετά τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των εμπειρογνωμόνων δεν έλειψαν οι εντάσεις, με τους επιστήμονες να εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με την αυστηρότητα των μέτρων που θα πρότειναν. Εντονη διαφωνία υπήρξε και για τη λειτουργία των σχολείων και του λιανεμπορίου. Ομάδα επιστημόνων εκτιμά ότι η λειτουργία των σχολείων αυξάνει πολύ περισσότερο την κινητικότητα των πολιτών σε σχέση με το λιανεμπόριο, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε έξαρση των κρουσμάτων. Η αντίθετη «πτέρυγα» υποστηρίζει την ανάγκη να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία για μαθησιακούς και ψυχολογικούς λόγους.
Οπως δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, προτείναμε μέτρα που θα περιορίζουν την κινητικότητα των πολιτών ειδικά το Σαββατοκύριακο, ενώ πρόσθεσε ότι ήταν επιλογή να μην τροποποιηθεί η λειτουργία των σχολείων, καθώς «τα παιδιά δεν οδηγούν την επιδημία, αλλά την ακολουθούν».
Οι αποφάσεις για την Αττική δεν ελήφθησαν εύκολα. Οι επιδημιολόγοι ξεκίνησαν από τις 14:00 να ασχολούνται με την Αττική και χρειάστηκαν περισσότερο από 3 ώρες για να καταλήξουν σε εισήγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η Αττική βρέθηκε πολύ κοντά και αυτή στο καθολικό lockdown όπως η Πάτρα, ωστόσο οι ειδικοί αντιλαμβανόμενοι την κόπωση των πολιτών αλλά και αξιολογώντας τους σκληρούς και πρόδρομους δείκτες στην πρωτεύουσα αποφάσισαν να προχωρήσουν με χειρουργικές κινήσεις σε εξειδικευμένα μέτρα στοχεύοντας στην δραστική μείωση της κοινωνικής κινητικότητας τα Σαββατοκύριακα.
Κλειστά καταστήματα και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. έως τις 5 π.μ. τα Σαββατοκύριακα στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική, καθώς και σκληρό lockdown που θυμίζει τον περασμένο Μάρτιο σε Πάτρα, Χαλκίδα, Αγιο Νικόλαο, Μύκονο και Θήρα, είναι μεταξύ των νέων μέτρων που ισχύουν από σήμερα σε μια προσπάθεια να προληφθεί νέα εκθετική αύξηση του επιδημικού κύματος στη χώρα μας αλλά και να λειτουργεί στοιχειωδώς η οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση όπως ανέφερε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα μέτρα θα εξετάζονται καθημερινά, ενώ από την πλευρά τους οι ειδικοί πιθανώς θα επανεξετάσουν από εβδομάδα το θέμα της λειτουργίας των σχολείων στην Αττική και συγκεκριμένα των βρεφονηπιακών, καθώς στην χτεσινή συνεδρίαση υπήρξαν πολλές φωνές που ήθελαν να κλείσουν.