Πάλι οι Βρετανοί απέναντι σε Κύπρο-Ελλαδα στον ΟΗΕ…

 
Πάλι οι Βρετανοί απέναντι σε Κύπρο-Ελλαδα στον ΟΗΕ…

Ενημερώθηκε: 29/07/21 - 09:07

Με αφορμή το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, οι Βρετανοί προσπάθησαν να συμπεριλάβουν αναφορές που είχε ζητήσει η Τουρκία. Οι άνθρωποι είναι αδιόρθωτα ανθέλληνες.

Οι αναφορές αυτές αλλοίωναν σημαντικά τις πρόνοιες προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όμως, όσο και να ακούγεται περίεργο, οι Βρετανοί, οι οποίοι βρίσκονται πάντα απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα, συνάντησαν την αντίδραση από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έτσι δεν πέρασαν οι βρετανικές εισηγήσεις στο δεύτερο προσχέδιο του ψηφίσματος.

Για τα θέμα αυτό, αλλά και για τις τριμερείς συναντήσεις με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Σημείωσε σχετικά:

Η εξέλιξη αυτή είναι καλή διότι είχαμε συνηθίσει να περνά σχεδόν πάντα ότι πρότεινε το Λονδίνο. Και οι προτάσεις ήταν πάντα υπέρ της Τουρκίας και εναντίον της Κύπρου, επειδή οι Αμερικανοί δεν αντιδρούσαν. Αντίθετα, θα έλεγα, πήγαιναν πάντα με τα νερά των Βρετανών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ινδία και η Ιρλανδία σταμάτησαν τους Βρετανούς και υποστήριξαν την Κύπρο για ξεκάθαρη αναφορά στην παράγραφο που αφορά την ουσία της λύσης του Κυπριακού, μέσω μίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Το Λονδίνο επιχείρησε να αλλάξει τις παραμέτρους της λύσης για να καλύπτουν πρακτικές και νομικές ρυθμίσεις, με τρόπο που θα καλύπτονταν οι απαιτήσεις της Τουρκίας. Βασικά οι Βρετανοί θεωρούν εμπόδια τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών στην επιβολή φιλοτουρκικής λύσης.

Παρά το γεγονός της παραβίασης των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα της Αμμοχώστου, οι Βρετανοί ισχυρίστηκαν ψευδέστατα ότι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να παρακαθίσουν σε νέα πενταμερή διάσκεψη προς το τέλος του χρόνου, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Δυστυχώς τους στηρίζουν και στελέχη της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών σε αυτό τον κατήφορο.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗ;

Αιχμή της αντιπαράθεσης είναι η τέταρτη παράγραφος του προοιμίου, στο τέλος της οποίας η Βρετανία πρόσθεσε στην αναφορά στις «παραμέτρους μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα» συμπεριλαμβανομένης της 4ης παραγράφου του διατακτικού του 716/1991 φράση που αναφέρει ότι οι παράμετροι αυτές είναι αρκετά ευρείς για να καλύπτουν μια σειρά πρακτικές και νομικές ρυθμίσεις.

Η Βρετανία τους τελευταίους μήνες – ακόμη και στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης – ζητά ευρεία ερμηνεία των ψηφισμάτων, καθώς τα θεωρεί εμπόδιο. Μάλιστα στις πρόσφατες διαβουλεύσεις του Σ.Α. προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τις χώρες – μέλη, ότι αυτή η διατύπωσή θα βοηθήσει στη σύγκληση νέα άτυπης συνάντησης το Φθινόπωρο, στην οποία η Τουρκία θα έχει εποικοδομητικότερη στάση. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, περίπου ανάλογες απόψεις για τα ψηφίσματα είχαν εκφραστεί και από στελέχη της Γραμματείας

Όλες οι υπόλοιπες χώρες ζήτησαν η παράγραφος να παραμείνει ως είχε στο προηγούμενο ψήφισμα. Η Βρετανία ενημέρωσε ότι θα στείλει το πρωί νέο προσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε σιωπηρή διαδικασία και στη συνέχεια θα λάβει την τελική του μορφή για να υιοθετηθεί 24 ώρες αργότερα, την Πέμπτη.

Να σημειωθεί ότι στην ίδια παράγραφο είχε προστεθεί η αναφορά στην 4η παράγραφο του διατακτικού του ψηφίσματος 716, τις παραμονές τις συνάντησης Γκουτέρες – Αναστασιάδη και Ακιτζί, στο Βερολίνο, με στόχο να διευκολυνθεί ό τότε Τουρκοκύπριος ηγέτης να αποδεχθεί τους όρους αναφοράς και να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Τελικά οι όροι αναφοράς εγκαταλείφθηκαν από τον ίδιο το ΓΓ του ΟΗΕ, Τουρκία και Τουρκοκύπριοι μιλούν για δύο κράτη, αλλά η αναφορά στο 716 παρέμεινε και τώρα η Βρετανία ζητά περαιτέρω αλλοίωση των προνοιών των ψηφισμάτων.

Το ψήφισμα που θα υιοθετηθεί την Πέμπτη, θα ανανεώνει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ένα έτος, ενώ ζητά από τον ΓΓ του ΟΗΕ κάθε έξι μήνες να υποβάλει έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΙΜΕΡΕΙΣ, Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΙΠΕ:

Αρκετοί άνθρωποι στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν δίνουν την απαιτούμενη σημασία στις τριμερείς συναντήσεις με χώρες της ανατολικής Μεσογείου.

Και όμως, είναι σημαντικές για τη συνεργασία και την ασφάλεια στην ευρύτερη γειτονιά μας, ιδιαίτερα αυτές στις οποίες συμμετέχουν το Ισραήλ και η Αίγυπτος, δύο χώρες οι οποίες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Στη σημερινή τριμερή με την Ιορδανία έλαβε μέρος ο ίδιος ο βασιλιάς της χώρας, ο οποίος πρόσφατα, πριν εννέα ημέρες, επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον θεωρεί σημαντικό παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να συνεχίσουν αυτές τις τριμερείς και να δώσουν την απαραίτητη σημασία ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Ιερουσαλήμ και το Κάιρο. Να σημειώσω ότι στη τριμερή με το Ισραήλ για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες στο επίπεδο του υπουργού των Εξωτερικών.

Και έχει μεγάλη σημασία ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν αυτές τις τριμερείς, που έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία.

Hellasjournal 

Πηγή: