Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρρυ μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στο τέλος της πρώτης μέρας της εαρινής συνόδου των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ είπε ότι όπως πληροφόρησε τους συμμάχους "οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώνουν το σχεδιασμό τους ώστε να στείλουν ένα πολεμικό πλοίο στο Αιγαίο για να ενωθεί με τη δύναμη του ΝΑΤΟ εκεί ώστε να συνδράμει στην προσπάθεια ελέγχου και καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και του ανθρώπινου εμπορίου".
Επίσης όπως είπε το ΝΑΤΟ και όλοι οι σύμμαχοι είναι ανοικτοί σε έναν διάλογο με τη Ρωσία, αλλά απέχουμε ακόμη από την πλήρη αποκατάσταση μέχρις ότου οι αποφάσεις του Μινσκ εφαρμοσθούν πλήρως. Και πρόσθεσε με έμφαση: "μην κάνετε λάθος, δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε την προσάρτηση και κατοχή της Κριμαίας".
Οι θέσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών
Οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας συζητήθηκαν στο δείπνο των υπ. Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες
Η πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες είχε ως αντικείμενο τη συμβολή του ΝΑΤΟ στις διεθνείς προσπάθειες για την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας. Η συζήτηση ανέδειξε τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων της Συμμαχίας, καθώς και της συμβολής της στις προσπάθειες οικοδόμησης θεσμών ευάλωτων χωρών, στον αμυντικό τομέα (Defence Capacity Building-DCB). Ο Ν. Κοτζιάς στην παρέμβασή του υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας με τους εταίρους του Μεσογειακού Διαλόγου και ιδίως με την Αίγυπτο.
Ως προς την πρόταση στήριξης του Ιράκ, μέσω παροχής βοήθειας για την ανάπτυξη αμυντικών θεσμών (DCB), υποστηρίχθηκε η διοργάνωση διερευνητικής αποστολής για την εξέταση των επί τόπου συνθηκών και τη διακρίβωση των αναγκών. Ο Έλληνας υπουργός έκανε αναφορά και στη δραστηριότητα της Συμμαχίας στο Αιγαίο, τονίζοντας τη σημασία της για την δραστική μείωση αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, η δυσλειτουργία της νατοϊκής αποστολής, μειώνει ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα της Συμμαχικής δραστηριότητας.
Στη συνέχεια, το βράδυ αντηλλάγησαν απόψεις για το μέλλον των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Η Ρωσία, για την Αθήνα, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε συστήματος αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη. Aναγνωρίζει βέβαια η Αθήνα ότι η ρωσική συμπεριφορά δημιουργεί προκλήσεις, αλλά όπως σημείωσε ο Ν. Κοτζιάς η Ρωσία αποτελεί μέρος του προβλήματος, αλλά ταυτόχρονα και της λύσης. Υπό το φως αυτό, υποστήριξε την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών της Συμμαχίας για την ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου με τη ρωσική πλευρά με στόχο, την ενεργή εμπλοκή της Ρωσίας στην από κοινού αντιμετώπιση σοβαρών διεθνών προκλήσεων ασφαλείας, όπως π.χ η τρομοκρατία.
Υπό το φως αυτό, πρότεινε συχνότερες συνεδριάσεις πολιτικού διαλόγου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, στη βάση της απόφασης των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας του Απριλίου 2014. Περαιτέρω, σημείωσε ότι, προκειμένου ο διάλογος αυτός να είναι αποτελεσματικός, θα πρέπει η κάθε πλευρά να ακούει και να κατανοεί τις ανησυχίες, καθώς και τις νόμιμες και θετικές προσδοκίες της άλλης.