Δεκάδες μετασεισμοί έπειτα από τη δόνηση των 4,9 Ρίχτερ που καταγράφηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην κεντρική Εύβοια προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους, με τους επιστήμονες να παραμένουν σε επιφυλακή για την εξέλιξη του φαινομένου.
Οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν το φαινόμενο συμφωνούν στο γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να πει ακόμη εάν τα 4,9 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός αλλά και πως πρόκειται για μια γνωστή σεισμικά περιοχή η οποία και στο παρελθόν έχει δώσει μεσαίου μεγέθους σεισμούς.
Η δόνηση δεν έχει σχέση με τους σεισμούς -λίγο πάνω από τα 5 Ρίχτερ- πριν από ένα μήνα στη νότια Εύβοια.
Σε κάθε περίπτωση, οι σεισμολόγοι συστήνουν στους κατοίκους να είναι προσεκτικοί. Σε επιφυλακή είναι και οι αρχές για κάθε ενδεχόμενο.
Η δόνηση και οι μετασεισμοί
Ο σεισμός των 4,9 βαθμών τη κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:24, 65 χιλιόμετρα βόρεια της Αθηνάς και 5 χιλιόμετρα ανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας. Το ρήγμα είναι γνωστό στους σεισμολόγους, που τονίζουν ότι έχει δώσει μεσαίου μεγέθους σεισμούς το 2003 και το 2008
Οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν μπορεί να φτάσουν και στο ίδιο μέγεθος, τονίζουν οι επιστήμονες.
Την πρώτη ώρα καταγράφηκαν τουλάχιστον οχτώ μετασεισμοί. Ακολούθησε μικρού μεγέθους μετασεισμική δόνηση 2,4 Ρίχτερ ενώ, λίγο αργότερα, σημειώθηκε πιο έντονος μετασεισμός της τάξεως των 3,5 Ρίχτερ που έγινε επίσης αισθητός στην Αττική και ένας ελαφρά μικρότερος στα 3,2 Ρίχτερ.
Όλες οι δονήσεις ήταν στο ίδιο επίκεντρο, 4 με 7 χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά των Ψαχνώ
Ο σεισμός των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:24, 65 χιλιόμετρα βόρεια της Αθηνάς και 5 χιλιόμετρα ανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας. Το ρήγμα είναι γνωστό στους σεισμολόγους, που τονίζουν ότι έχει δώσει μεσαίου μεγέθους σεισμούς το 2003 και το 2008
Οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν μπορεί να φτάσουν και στο ίδιο μέγεθος, τονίζουν οι επιστήμονες.
Την πρώτη ώρα καταγράφηκαν τουλάχιστον οχτώ μετασεισμοί. Ακολούθησε μικρού μεγέθους μετασεισμική δόνηση 2,4 Ρίχτερ ενώ, λίγο αργότερα, σημειώθηκε πιο έντονος μετασεισμός της τάξεως των 3,5 Ρίχτερ που έγινε επίσης αισθητός στην Αττική και ένας ελαφρά μικρότερος στα 3,2 Ρίχτερ.
Όλες οι δονήσεις ήταν στο ίδιο επίκεντρο, 4 με 7 χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά των Ψαχνών.
Στην περιοχή καταγράφηκαν μικρής έκτασης υλικές ζημιές, σε καταστήματα, ενώ έπεσαν και τζαμαρίες.
Έπειτα από επικοινωνία του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα, με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη συνεκλήθη η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης προκειμένου να εξεταστεί η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι υπήρχαν πέντε λόγοι για τους οποίους έπρεπε να συγκληθεί η επιτροπή:
1. Ο ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα και εκτός από τους σεισμούς στην νότια Εύβοια τώρα έχουμε και σεισμούς στην κεντρική Εύβοια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική
2. Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της πόλης Χαλκίδας
3. Και πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς
4. Το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθει και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ, και
5. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και για το λόγο αυτό έπρεπε να συνεδριάσει η επιτροπή, να κάνει μία εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός και να εκδώσει τα συμπεράσματα της.
Αγωνία στους κατοίκους
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ ο σειμσός ηταν εντονοςΤο επίκεντρο είναι βόρεια της Χαλκίδας στην περιοχή του Πισσώνα, τοπική κοινότητα με παλιές κατοικίες, ισόγειες. Είναι πλησίον του ποταμού Λήλα»
Επίσης, ο κ. Ψαθάς, μιλώντας στο evima, είπε: «Ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να φοβηθούν και να βγουν στους δρόμους αυτή την ώρα είμαστε σε επιφυλακή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να καταγράψουμε ζημιές. Για την ώρα αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι έχουν σπάσει τζαμαρίες».
Έντονη ανησυχία σε ολόκληρη την περιοχή προκάλεσε η δόνηση, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης, που πρόσθεσε ότι, προς το παρόν, δεν εντοπίζονται προβλήματα.
Ο κ. Κελαϊδίτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήταν μία πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση. Προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα. Μίλησα και με κατοίκους στο χωρίο Πισσώνας που είναι κοντά στο επίκεντρο αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έχουν αρχίσει περιπολίες ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται».
Τι λένε οι σεισμολόγοι
«Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο σεισμό από εκείνους που είχαμε τον Νοέμβρη στη νότια Εύβοια. Τα δυο γεγονότα είναι ανεξάρτητα, διαφορετικά και θα συμπεριφερθούν διαφορετικά. Αυτό στη νότια Εύβοια μας δείχνει εκτόνωση και μετά τα 5 Ρίχτερ έχουμε φθίνουσα πορεία στα μεγέθη και στην συχνότητα των σεισμών.
» Τώρα αυτό στα Ψαχνά είναι ένα νέο γεγονός που παρακολουθούμε. Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει πάνω από δέκα μετασεισμούς με μεγέθη από 1,4 Ρίχτερ έως 3,5 Ρίχτερ. Ωστόσο θα περιμένουμε μέχρι και μεθαύριο για να πούμε αν τα 4,9 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός» λέει στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.
Νωρίτερα ο διευθυντής ερευνών γεωλόγος- σεισμολόγος Αθάνασιος Γκανάς είχε πει στο protothema.gr για το σεισμό ότι προήλθε από μια σεισμογενή ζώνη η οποία δεν είναι άγνωστη στους επιστήμονες και η οποία έχει δώσει στο παρελθόν και άλλους μεσαίου μεγέθους σεισμούς «δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα εκεί που να μπορεί να δώσει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ και άνω. Είναι μια γνωστή εστία από το παρελθόν με σεισμούς μεσαίου μεγέθους».
Μιλώντας στο MEGA, ο Κώστας Παπαζάχος, διευθυντής εργαστηρίου γεωφυσικής ΑΠΘ, έκανε λόγο για ένα γνωστό ρήγμα που έχει δώσει αντίστοιχους σεισμούς και στο παρελθόν. «Είναι γνωστό ρήγμα, των Ψαχνών, που έχει δώσει σεισμούς και στο παρελθόν, το 2003 και το 2008». Όπως αναφέρει ο κ. Παπαζάχος, οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν μπορεί να φτάσουν και στο ίδιο μέγεθος.
«Θα ακολουθήσουν σημαντικοί μετασεισμοί. Θα αισθάνονται έντονα και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ωστόσο η Αθήνα δεν κινδυνεύει από την ακολουθία. Ο κίνδυνος είναι για τα Ψαχνά και τη Χαλκίδα». Όπως λέει ο διευθυντής του εργαστηρίου γεωφυσικής ΑΠΘ, το συγκεκριμένο ρήγμα «μπορεί εύκολα να δώσει εύκολα σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ και λίγο παραπάνω».
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό «Βρισκόμαστε στην κεντρική Εύβοια, που η εστία είναι διαφορετική από αυτή που ενεργοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Είναι γνωστή αλλά όχι η ίδια εστία με τη Νότια Εύβοια» επισήμανε.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη η «ταυτότητα» του σεισμικού επεισοδίου που σημειώθηκε νωρίτερα στην Εύβοια, όπως είπε στο GRTimes ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης. «Απαιτούνται ένα με δύο 24ωρα, προκειμένου να συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία. Δεν ξέρουμε ακόμη εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή εάν θα ακολουθήσει μετασεισμός. Είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις, καθώς έχει περάσει μόλις μία ώρα και μερικά λεπτά», είπε. Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ μιλώντας για το επίκεντρο του σεισμού, σημειώνει πως πρόκειται για χώρο όπου «δεν παρουσιάζει υψηλή σεισμική δραστηριότητα», γνωστοποιώντας ακόμη πως «μεγάλοι σεισμοί στη συγκεκριμένη τοποθεσία καταγράφηκαν κατά τον 18ο και 19ο αιώνα».
Σύμφωνα πάντοτε με τον ειδικό, το σημερινό (28/12) περιστατικό δε συνδέεται με εκείνο που σημειώθηκε σε προγενέστερο χρόνο (29/11) στην Εύβοια, καθώς όπως λέει «το επίκεντρο του σεισμού του Νοεμβρίου εντοπίζεται 65 χλμ. νοτιοανατολικά από εκείνο του σημερινού και 60 χλμ. μακριά από την Αθήνα». Όπως ξεκαθαρίζει, «η εστία του σημερινού σεισμού εντοπίζεται 4-5 χλμ. ανατολικά απο την περιοχή των Ψαχνών, στην κεντρική Εύβοια».
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση
«Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4.9 βαθμών της κλίμακας Richter που εκδηλώθηκε σήμερα στην περιοχή των Ψαχνών, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε την άμεση σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν στον ισχυρό σεισμό.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.
Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.
Στους πολίτες συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr)».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής και του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη σύσκεψη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». «Όλα εξελίσσονται ομαλά, εκτίμησε η επιτροπή» προσέθεσε ο κ. Λέκκας, ενώ σημείωσε: «Δεν καταλήξαμε αν ήταν ο κύριος σεισμός», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η φύση θα αποφασίσει γι' αυτό».
Ανέφερε ακόμη ότι η επιτροπή αποφάσισε να «ξεσκονίσει» λίγο τα σχέδια ετοιμότητας για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Κινητοποίηση από την Πυροσβεστική
Σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσίααναφέρει ότι μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, 65km Βόρεια των Αθηνών και 5km Ανατολικά Νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων.
Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ανάλογα έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι Ε.Μ.Α.Κ.