Στην Κρήτη και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιφέρειά της ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με πρωτοβουλία ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου και κεντρικό ομιλητή τον κ. Μιχάλη Σάλλα.
Στο χαιρετισμό του ο Περιφεριάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε τα στοιχεία εκείνα που διαμορφώνουν συνθήκες προσέλκυσης επενδύσεων στο νησί, αφού η οικονομία της Κρήτης κυρίως λόγω του αλλά και των μεγάλων έργων που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται διαθέτει ισχυρές προοπτικές.
Για μία καινούρια πλατφόρμα που θα συνθέσει διαφορετικές πολιτικές, εγχώριες και Ευρωπαϊκές με σκοπό να παράξει τελικώς ένα μοντέλο ανάπτυξης, δημιουργίας πλούτου και θέσεων απασχόλησης μίλησε ο κ. Μιχάλης Σάλλας.
Εξειδικεύοντας, αναφέρθηκε στην οικονομική μακροημέρευση της Κρήτης, η οποία διαθέτει πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και μεγάλες δυνατότητες που την καθιστούν πρωτοπόρο σε πολλούς τομείς: αγροτική οικονομία, τουρισμό, επιστήμες κλπ.
Ο κ. τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα τα μεγάλα έργα που συνιστούν υποδομές και θα απογειώσουν τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Κρήτης όπως, το αεροδρόμιο Καστελίου και ο Βόρειος Άξονας.
Ιδιαίτερη όμως αναφορά πραγματοποίησε ο γνωστός τραπεζίτης στο ενεργειακό περιβάλλον του νησιού που μπορεί υπό προϋποθέσεις να μεταβάλλει το οικονομικό τοπίο, όχι μόνον για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.
Υπενθυμίζεται πως σύντομα αναμένεται να δημοσιευθεί στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο διαγωνισμός για την έρευνα και την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου στην θαλάσσια περιοχή Νότια και Δυτικά της Κρήτης.
Κατέληξε σημειώνοντας πως ο ίδιος με πλήρη συνείδηση αποφάσισε να επενδύσει στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και ως στρατηγικός επενδυτής εξέφρασε την εκτίμηση πως η συγκεκριμένη Τράπεζα, ενισχυμένη κεφαλαιακά και διοικητικά δημιουργεί σημαντική καινοτόμο υποδομή ενώ ως η Τράπεζα των Κρητικών θα εξελίξει τις μεγάλες δυνατότητες εξυπηρέτησης των πελατών της.
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Μιχάλη Σάλλα έχει ως εξής:
Μέσα από τούτη τη συνάντησή μας μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω ξανά για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κρήτης και τις δυνατότητες που απορρέουν από τις προοπτικές αυτές για τους πολίτες του νησιού. Μου δίνεται επίσης η δυνατότητα να μιλήσω και ευρύτερα για την αύξηση του Εθνικού Προϊόντος της Χώρας και πόσο το νησί μας μπορεί να εισφέρει σε αυτήν την προοπτική.
Πριν προχωρήσω όμως σε θέματα που αφορούν κυρίως την Κρήτη επιτρέψτε μου να κάνω μια πολύ μικρή αναφορά στο ευρύτερο περιβάλλον.
Ηρθε η ώρα ίσως να ανοίξει και στην Ευρώπη, υπό ένα πρίσμα διαφορετικό, μία σε βάθος διεξοδική συζήτηση για θέματα μείζονα, όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας και οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, με συγκεκριμένο τρόπο και σχέδιο για κάθε χώρα.
Ειδικώς για την Ελλάδα, πρέπει να υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης και δημιουργίας πλούτου και θέσεων απασχόλησης. Οι συζητήσεις δεν φθάνει να περιορίζονται στους δείκτες ή σε κάποια ιδιωτικοποίηση. Χρειάζεται ευρωπαϊκή βοήθεια και υποστήριξη πάνω σε σχεδιασμένες πολιτικές π.χ. για τον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση τροφίμων, την εξαγωγική πολιτική, την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών Τουρισμού, των υποδομών, την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς χρήματος, τη σύζευξη παιδείας και παραγωγής, ακόμη και βοήθεια με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικών σε ότι αφορά τη δομή του πληθυσμιακού σχηματισμού στο μέλλον.
Φανταστείτε πως για τη χώρα μας το 2050 ο πληθυσμός εάν συνεχισθεί στο σημερινό δημογραφικό μοντέλο, σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, μπορεί να μην ξεπερνά τα 8,5 εκ. από σχεδόν 11 εκατ. που είναι σήμερα. Η οικονομία της χώρας και το ασφαλιστικό της σύστημα θα πρέπει να υποστηριχθεί από ενεργό πληθυσμό 3 έως 3,5 εκατ. ανθρώπων έναντι 4,7 σήμερα.
Στην Ευρώπη πιστεύω ότι σταδιακά διαμορφώνεται μοντέλο μεγαλύτερης απελευθέρωσης πόρων και χρηματοδότησης έργων για ανάπτυξη τόσο Δημόσιου όσο και ιδιωτικού χαρακτήρα.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η δημιουργία ενός νέου σχεδιασμού εξόδου από την κρίση, ουσιαστικά θα πρέπει να έχει ως άμεσο στόχο τη δημιουργία εμπιστοσύνης σε ότι αφορά το μέλλον της χώρας και ασφαλώς της οικονομικής της προοπτικής. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, τη συμπαράσταση και τη στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου. Φανταστείτε μια οικονομική και κοινωνική πλατφόρμα με ανοιχτά όλα τα μεγάλα θέματα: Ανταγωνισμό και Ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, Δημοσιονομική Πολιτική και Διοίκηση, Τραπεζικό Ισοζύγιο και Κόκκινα δάνεια, Ασφάλεια και Κοινωνική Πολιτική, ιεράρχηση και ενίσχυση Διασυνοριακών Σχέσεων και Συναλλαγών, Παιδεία-Πολιτισμό, οικολογική και αισθητική αναβάθμιση. Όλα τα παραπάνω απαιτούν αντιμετώπιση και μακρόπνοο σχεδιασμό. Απαιτούν επεξεργασία, συμφωνία και τελικώς διατύπωση προτάσεων.
Για τις προτάσεις όμως θα πρέπει να αξιοποιηθούν ειδικοί και επαγγελματικές οργανώσεις. Δηλαδή, να απευθυνθούμε σ’ εκείνους που χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία, την κατάρτιση και ειδικές τεχνικές, αλλά καμιά φορά και καινοτομώντας, μπορούν να δώσουν ουσιαστικές και ευέλικτες λύσεις στα προβλήματα.
Το επιστημονικό δυναμικό της χώρας πιστεύω πως μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές. Η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη διαθέτει από τα υψηλότερα μορφωτικά επίπεδα στην Ευρώπη.
Το Ανθρώπινο Δυναμικό είναι η βάση στην οποία η κοινωνία και η εθνική οικονομία μπορούν να στηρίξουν την αναβάθμιση και την εξέλιξή τους.
Σε ότι αφορά την Κρήτη πίστευα πάντα στις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητές της. Διαθέτει ένα ισχυρό δυναμισμό, μια πρωτοπορία, και τελικώς, τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Κυριαρχεί στον Τουρισμό, στην Αγροτική Οικονομία και το επιστημονικό δυναμικό της έχει να επιδείξει σημαντικότατο επιστημονικό και τεχνολογικό έργο.
Οι εξαγωγικές επιδόσεις του νησιού με βάση τα στοιχεία του 2016 ήταν θετικές. Το ισοζύγιο αγαθών συνολικά για το νησί ήταν πλεονασματικό. Οι εξαγωγές έφτασαν τα 532εκ. και οι εισαγωγές τα 410εκ., δηλαδή 122εκ. ευρώ πλεόνασμα.
Υποστηρίζω λοιπόν ότι οι δυνατότητες είναι μεγάλες.
Αρκεί οι υποδομές και οι δημόσιες επενδύσεις, για ορισμένες από τις οποίες θα κάνω αναφορά, να ολοκληρωθούν ώστε οι συνθήκες προσφοράς που θα δημιουργηθούν να στηρίζονται σε σύγχρονο και αναβαθμισμένο οικονομικό περιβάλλον.
Όλοι γνωρίζουμε ότι χρόνο με τον χρόνο ο Τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Τουρισμός σημαίνει εμμέσως εξαγωγές, δηλαδή ανταγωνιστική ενίσχυση της χώρας.
Μέσα από τον Τουρισμό επωφελείται ο τομέας της αγροτοδιατροφής, των μεταφορών, των κατασκευών, του ιματισμού κλπ.
Η Κρήτη απολαμβάνει σταθερά την υψηλότερη άφιξη αλλοδαπών τουριστών και την υψηλότερη πληρότητα σε σχέση με κάθε άλλη περιφέρεια.
Ο στόχος για το μέλλον θα πρέπει να είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Η περαιτέρω όμως αναβάθμιση με τις συνθήκες που επικρατούν από πλευράς υποδομών δεν φαντάζει εύκολη υπόθεση αν σκεφθεί κάποιος πχ.τις πύλες εισόδου στο νησί και τις υποδομές που τις συνοδεύουν, όπως τα αεροδρόμια και το οδικό δίκτυο.
-Είναι γνωστό πως για το αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης απαιτείται αναβάθμιση. Είναι, και θα είναι για τα επόμενα ορισμένα χρόνια, η πρώτη εντύπωση αλλά και η τελευταία ανάμνηση που θα πάρει μαζί του φεύγοντας ο επισκέπτης του νησιού. Ολοι γνωρίζουμε το αεροδρόμιο και φαντάζομαι δεν διαφωνούμε πως είναι αναγκαία η διασφάλιση πιστώσεων από τον κρατικό μηχανισμό για τον εκσυγχρονισμό του.
-Το αεροδρόμιο του Καστελλίου. Περιμένουμε από το 2004. Με χαρά ακούμε από τους αρμόδιους φορείς πως η σχετική διαγωνιστική διαδικασία προχωρά, προβλέποντας 5ετή περίοδο κατασκευής. Η Κρήτη έχει ανάγκη αυτό το έργο καθώς το συγκεκριμένο αεροδρόμιο θα ανοίξει μια νέα εποχή για το νησί.
-Ο Βόρειος Άξονας. Πρόκειται για ένα έργο πνοής, που το συζητάμε 40 χρόνια. Δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα ήταν τόσα χρόνια η εξεύρεση πόρων. Υπάρχει κάποια εκτίμηση, όπως άκουσα, πως στις αρχές του 2018 θα είναι δυνατή η δημοπράτηση του έργου. Στη χρηματοδότησή του θα συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία συνεργάζεται πολύ στενά με όλο το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, αλλά και με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.
Παρά τις όποιες ανησυχίες εκφράζονται και υπάρχουν, κατά την άποψή μου η δημοπράτηση του έργου στις αρχές του ’18 θα αποτελούσε μια πολλή θετική εξέλιξη. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να εφησυχάζουμε. Όλοι οι φορείς της Κρήτης, με πρώτη την Περιφέρεια και τις επαγγελματικές οργανώσεις, θα πρέπει να πιέζουμε για την υλοποίησή του.
Παράλληλα με τον Βόρειο Άξονα θα πρέπει οι αρμόδιοι να δουν και άλλα μικρότερα, αλλά κρίσιμα, για την μείωση των κινδύνων κυκλοφορίας Ελλήνων και ξένων στο οδικό δίκτυο του νησιού μας, όπως π.χ. ο κόμβος Αγ. Πελαγίας, Δήμου Μαλεβυζίου.
Ολοκληρώνοντας με ενδεικτικές αναφορές σε έργα που αλλάζουν τους όρους πάνω στους οποίους το υψηλού επίπεδου ανθρώπινο δυναμικό του νησιού θα κτίσει το μέλλον, θα ήθελα να πω δυο λόγια για τον τομέα της ενέργειας.
Ενέργεια -Σύντομα αναμένεται να δημοσιευθεί στην επίσημη Εφημερίδα της ΕυρωπαϊκήςΕνωσης ο διαγωνισμός για την έρευνα και την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου στην θαλάσσια περιοχή Νότια και Δυτικά της Κρήτης.
Εφόσον αποδειχθεί, όπως βασίμως εκτιμάται, πως υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα, τότε καταλαβαίνετε ότι αλλάζει το σκηνικό για την Ελληνική Οικονομία συνολικά και ιδιαίτερα για την Κρήτη. Η εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων, θα απαιτήσει υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, υψηλού επιπέδου επενδύσεις και ασφαλώς θα φέρει μεγάλη εισροή κεφαλαίων, αλλά και ετήσιων πωλήσεων και εσόδων.
Ωστόσο δεν είναι μόνον οι υδρογονάνθρακες. Έχει, έστω και με καθυστέρηση 10ετιών, ανακοινωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω Πελοποννήσου και Αττικής. Η Κρήτη με αυτές τις δύο καλωδιακές διασυνδέσεις γίνεται στρατηγικός κόμβος μεταφοράς ηλεκτρισμού.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Ευρώπη διάλεξε την Κρήτη για να ξεκινήσει την νέα της πρωτοβουλία για την καθαρή ενέργεια στα Ευρωπαϊκά νησιά και σε λίγες μέρες θα είναι εδώ, γι’ αυτό το σκοπό, ο Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.
Κυρίες και Κύριοι,
Με όλη την παραπάνω αναφορά μου, ήθελα να υπογραμμίσω πολύ σύντομα πως η Κρήτη και η Οικονομία της βρίσκεται σε μια φάση που προδιαγράφει ένα δυναμικό μέλλον για τον κόσμο της.
Πιστεύω όπως σας είπα και στην αρχή της ομιλίας μου, απόλυτα στις δυνατότητες και την ιδιαιτερότητα του νησιού. Χαίρομαι που αυτό το νησί είναι ο τόπος μου. Χαίρομαι επίσης που μου δόθηκε η ευκαιρία να επενδύσω μέσω της Παγκρητίου Συνεταιριστικής Τράπεζας εδώ.
Η επένδυση αυτή είναι το απότοκο μιας συνολικής εκτίμησης για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα, αλλά και ιδιαίτερα στο νησί μας.
Εδώ στην Κρήτη είμαστε μια οικονομία με περισσότερες δυνατότητες από τις οικονομίες άλλων περιφερειών. Το τοπικό τραπεζικό σύστημα πρέπει κατά την εκτίμησή μου να το λάβει αυτό υπόψη του και να υιοθετήσει οράματα και πρακτικές που μπορούν να το τρέξουν πολύ μπροστά.
Για τη Παγκρήτια και τα σχέδια αναβάθμισης της Τράπεζας μπορεί να σας μιλήσει σε μια άλλη συνάντηση η Διοίκησή της.
Εγώ αυτό που μπορώ να πω και πιστεύω από την πλευρά μου, σαν στρατηγικός επενδυτής είναι πως σύντομα η Τράπεζα θα γίνει καινοτόμα σε προϊόντα με σημαντικές δυνατότητες εξυπηρέτησης των πελατών της.
Η προσπάθειά μας που είναι ομαδική κατατείνει στο να εκσυγχρονίσουμε και να αναπτύξουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την Τράπεζα ώστε να παίξει σπουδαίο ρόλο στην τοπική οικονομία και όχι μόνον.
Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας άρχισαν ήδη να φαίνονται. Η Διοικητική της ενίσχυση με την κ. Χρυσάνθη Παπαδοπούλου και η μικρή ανασύνθεση του Δ.Σ. υπό την προεδρία του κ. Νίκου Μυρτάκη σύντομα θα αποδώσει καρπούς.