Ανήσυχη και επικριτική τόσο για την Ελλάδα όσο και προς την ΕΕ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία καυτηριάζει τις συνθήκες ζωής των προσφύγων και καλεί σε βελτίωσή τους.
Εκφράζει την ανησυχία της για τις συνθήκες στους χώρους φιλοξενίας όπου μεταφέρθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη και απευθύνει έκκληση στην Ελλάδα να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη προκειμένου να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις «όσο το δυνατόν ταχύτερα».
«Καλούμε τις ελληνικές αρχές, με την οικονομική υποστήριξη που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να βρουν γρήγορα καλύτερες εναλλακτικές επιλογές» τόνισε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος της υπηρεσίας του Οργανισμού Μελίσα Φλέμινγκ.
Η Ύπατη Αρμοστεία «συμφωνεί ότι έπρεπε να εκκενωθεί ο αυτοσχέδιος καταυλισμός στην Ειδομένη στα σύνορα με την πΓΔΜ, όπου διέμεναν πρόσφυγες σε απαράδεκτες συνθήκες, και επισημαίνει ότι η εκκένωση ολοκληρώθηκε χωρίς να χρησιμοποιηθεί βία.
Ωστόσο, οι συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένους από τους χώρους στους οποίους μεταφέρθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες υπολείπονται σημαντικά των ελάχιστων προδιαγραφών.
Ορισμένοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στην Ειδομένη μεταφέρθηκαν σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες και εργοστάσια, όπου έχουν στηθεί σκηνές σε πολύ μικρή απόσταση η μία από την άλλη. Ο αερισμός του χώρου καθώς και η παροχή φαγητού, νερού, τουαλετών, ντους και ηλεκτρικού ρεύματος είναι ανεπαρκείς. Οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν εκεί με λεωφορεία από την Ειδομένη έλαβαν ελάχιστες πληροφορίες για τις συνθήκες στους νέους χώρους αλλά και για τη διάρκεια παραμονής τους εκεί».
Η Ύπατη Αρμοστεία «ανησυχεί και για τις οικογένειες που διαχωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Καταγράφηκαν επίσης κάποιες αυθόρμητες αφίξεις οικογενειών προσφύγων, που έφυγαν από την Ειδομένη με τα πόδια, σε διάφορους χώρους φιλοξενίας που είναι ήδη υπερπλήρεις.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ επισημαίνει ότι «βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και προτείνει οι βελτιώσεις που είχε συστήσει για κάποιους από τους προβλεπόμενους χώρους να αποτελέσουν προτεραιότητα.
Η Υ.Α. θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές στην παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης και στην άμεση βελτίωση των συνθηκών στους χώρους αυτούς όπου είναι εφικτό. Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να βελτιωθούν οι συνθήκες ώστε να ικανοποιούν τις ελάχιστες ανθρωπιστικές προδιαγραφές, θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές δομές και να προετοιμαστούν άμεσα για τη στέγαση προσφύγων».
Η Ύπατη Αρμοστεία «επαναλαμβάνει την έκκλησή της για τον άμεσο εντοπισμό και τη δημιουργία νέων χώρων ανάλογα με τις ανάγκες, που να συνάδουν πλήρως με τις βασικές ανθρωπιστικές προδιαγραφές. Τέτοιοι προσωρινοί χώροι έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητοι στην παρούσα στιγμή, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αυξάνει τον αριθμό των θέσεων στέγασης μέσω της χρήσης διαμερισμάτων και άλλων χώρων υποδοχής».
Τέλος, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) Κένεθ Ροθ, σχολίασε από την πλευρά του στο Twitter: «Ο εισηγητής του ΟΗΕ κατηγόρησε την ΕΕ ότι εγκατέλειψε τη μαστιζόμενη από λιτότητα Ελλάδα να χειριστεί το μεταναστευτικό μόνη της»