Η πανδημία απλώνεται, τα νοσοκομεία γεμίζουν, οι ανεμβολίαστοι δεν πείθονται και η πρόβλεψη εφιαλτική

 
Η πανδημία απλώνεται, τα νοσοκομεία γεμίζουν, οι ανεμβολίαστοι δεν πείθονται και η πρόβλεψη εφιαλτική

Ενημερώθηκε: 01/11/21 - 07:52

Στις 15.938 ανέρχονται οι νεκροί στη χώρα μας με την πρόβλεψη των επιστημόνων να είναι εφιαλτική για τις επόμενες οκτώ βδομάδες μέχρι την εκπνοή του 2021, το οποίο θα κλείσει με τουλάχιστον 18.000 θανάτους εξαιτίας επιπλοκών της λοίμωξης COVID.

Πρόβλεψη που στηρίζεται στην εξέλιξη της πανδημίας το τελευταίο διάστημα οπότε και αυξάνονται σταθερά όλοι οι δείκτες της πανδημίας και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Είκοσι μία περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) της χώρας, ιδίως στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη, να έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες» σε ό,τι αφορά την ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού, και την εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία» να κινείται με ταχύτητα αντιστρόφως ανάλογη από ό,τι ο κορωνοϊός, στην επιστημονική κοινότητα έχει σημάνει συναγερμός.

Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σταθερά υψηλός. Το Σάββατο, μάλιστα έσπασε το ρεκόρ κρουσμάτων από τις αρχές της πανδημίας ενώ και ο χθεσινός αριθμός ήταν ιδιαίτερα υψηλός για Κυριακή που πάντα γίνονται πολύ λιγότερα τεστ. Συγκεκριμένα, τα κρούσματα χθες έφτασαν τα 2.727. Στους 421 οι διασωληνωμένοι ασθενείς (έναντι 404 προχθές), ενώ το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 44 νέοι θάνατοι. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 357 (84,8%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 64 (15,2%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ηδη, η πίεση στις ΜΕΘ ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα είναι εμφανής. Η Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει στο «κόκκινο», με τη Θεσσαλονίκη να είναι πολύ κοντά στην Αττική όσον αφορά στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων. Ενδεικτικά, χθες σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο ανιχνεύθηκαν 537 κρούσματα, όταν στη συμπρωτεύουσα οι νέες μολύνσεις ανήλθαν σε 447.

Μέτρα στο τραπέζι

Από την εβδομάδα που έρχεται θα γίνει μια σειρά συσκέψεων, των ειδικών και της κυβέρνησης, προκειμένου να καταλήξουν στα νέα μέτρα.

Από την κυβέρνηση εξετάζουν σοβαρά την αυστηροποίηση μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες, μέτρα τα οποία θα γίνουν πιο συγκεκριμένα σήμερα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τα ενδεχόμενα μέτρα θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Επιτροπής μεθαύριο, Τετάρτη, με το πρώτο που συζητείται να αφορά τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των εστιατορίων μέχρι τη μία τα μεσάνυχτα. Μάλιστα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξη στον Σκάι προχθές ανέφερε ότι αν το σύστημα υγείας φτάσει σε ακραία στάδια πίεσης ενδεχομένως να χρειαστεί να κλείσουν νυχτερινά κέντρα διασκέδασης σε «κόκκινες» περιοχές.

Στα μέτρα που εξετάζονται είναι:

• Περαιτέρω περιορισμοί σε μεικτούς εξωτερικούς χώρους (εστιατόρια/καφέ/μπαρ)

• Πιο αυστηρά πρωτόκολλα για τους εξωτερικούς χώρους που περικλείονται

• Δύο rapid test την εβδομάδα, αντί για ένα, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Τα SMS στους ανεμβολίαστους και η εκτίμηση Μόσιαλου

Σε μια προσπάθεια να πειστούν όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αποστολή καθημερινών SMS στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Από σήμερα οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα δέχονται καθημερινά μηνύματα στο κινητό τους (όπως αυτό έχει δηλωθεί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην ΗΔΙΚΑ) τα οποία θα τους υπενθυμίζουν την αξία του εμβολιασμού αλλά την κακή εξέλιξη της νόσου Covid εφόσον μολυνθούν. Τα μηνύματα θα είναι διαφορετικά για κάθε ημέρα της εβδομάδας και θα βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα για τον εμβολιασμό. Παράλληλα, θα αποστέλλονται υπενθυμιστικά μηνύματα και στα άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από τότε που έκαναν τη δεύτερη δόση ώστε να προχωρήσουν στον προγραμματισμό της επαναληπτικής (τρίτης) δόσης.

«Δεν είναι καλή ιδέα (σ.σ. η καθημερινή αποστολή SMS), δεν ξέρω ποιος την είχε, αλλά να την πάρουν πίσω», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το θέμα ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος. «Δηλαδή αυτό έλειπε από τους ανεμβολίαστους; Το SMS; Οταν έχει γίνει τόση συζήτηση και τόση ενημέρωση;», διερωτήθηκε.

Εκτίμησε δε ότι θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ επεσήμανε και το ζήτημα που θα ανακύψει με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. «Πριν αρχίσουμε να συζητάμε νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν, αλλά ας αρχίσουμε πρώτα να εφαρμόζουμε όσα υπάρχουν, συστηματικά. Κι αυτό είναι θέμα κυρίως της πολιτείας».

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να γίνεται σε ατομικό επίπεδο και μάλιστα με χρήση προσωπικών δεδομένων, επισημαίνοντας πως απαιτείται κοινή προσπάθεια πολιτείας - αυτοδιοίκησης για να ενταθεί η ενημέρωση ως προς τον εμβολιασμό. «Σε όλο τον πλανήτη με συνεργατικές προσπάθειες όλων πολιτικών και κοινωνικών φορέων γίνεται η προσπάθεια», είπε, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει εδώ και τώρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ