Ένα «ηθελημένο»(;) λάθος της εφημερίδας Financial Times για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ίσως να φανέρωσε ένα σχέδιο που τέθηκε σε λειτουργία για να εμπλέξει την Ελλάδα σε ακόμα μία μεγάλη περιπέτεια.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που προβλέπει την είσοδο των Σκοπίων ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ή με κάποιο άλλο προσωρινό όνομα στο ΝΑΤΟ. Όπως έγινε πριν 27 χρόνια με την ένταξη της γειτονικής χώρας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Τότε τα πράγματα ήταν διαφορετικά.
Τώρα έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονία» πάρα πολλές χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες που αντέδρασαν στο ορθό βέτο της Ελλάδας και η Ρωσία. Οι υπερδυνάμεις έσφαλλαν και το γνωρίζουν. Η αποδοχή της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την συνταγματική τους ονομασία ή την προσωρινή τους (ΠΓΔΜ) είναι απαγορευτική για την Ελλάδα.
Όχι μόνο λόγω του βέτο που έθεσε ο Κώστας Καραμανλής -εδώ πρέπει να αναγνωριστεί και η μεγάλη συμβολή της Ντόρας Μπακογιάννη- αλλά επειδή οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές και τα Σκόπια σπαράσσονται από μία υπόγεια εμφύλια διαμάχη.
Οι Σκοπιανοί έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, στους τρελούς εθνικιστές του Νικολά Γκρουέσφκι, και στους «λογικούς» φίλους του Σόρρος που δείχνουν να επιθυμούν να τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία γύρω από την ονομασία. Και υπάρχουν και οι αλβανόφωνοι, που ενώ αποδέχθηκαν τότε την ονομασία «Μακεδονία» τώρα βλέπουν τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Σίγουρα δεν νοιώθουν ούτε είναι (ψευδο)»Μακεδόνες», αλλά Αλβανοί. Οπότε, 27 χρόνια από τη «διευθέτηση» που επέβαλαν οι Αμερικανοί, οι αλβανόφωνοι απαιτούν τα δικαιώματά τους.
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η χώρα του θα εξετάσει νέες προτάσεις για την προσωρινή της ονομασία, ώστε με τον τρόπο αυτό να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Ελλάδας και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Θα ζητήσω από την Ελλάδα», είπε -κατά τη διάρκεια της αυριανής επίσκεψης του στην Αθήνα- «να επανεξετάσει τι είδους γείτονα επιθυμεί. Θέλει μία σταθερή και φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη; Εάν είμαστε ένας καλός γείτονας, τότε ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία».
Η παραπάνω δήλωση του Σκοπιανού υπουργού περιέχει εκβιασμό. Προφανώς, οι εξωτερικοί παράγοντες, που επέβαλαν τη νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, έδωσαν υποσχέσεις που απαιτούν σοβαρές υποχωρήσεις από την Ελλάδα, για να επιτευχθεί ο συμβιβασμός. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί ποτέ, διότι η Ελλάδα είναι το θύμα σε τούτη την υπόθεση. Χωρίς κανένα ίχνος αρρωστημένου εθνικισμού, που δεν πρέπει να επηρεάζει τις όποιες αποφάσεις, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα σοβαρό εθνικό θέμα, που αφορά την κλοπή του ονόματος της Μακεδονίας. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ωχαδερφισμό και μέσα από ύποπτες ιδεολογίες, που ξεκινούν από τα αριστερά και φτάνουν στην άκρα και φασιστική δεξιά.
Η πρόταση για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με προσωρινή ονομασία, η οποία υποτίθεται θα αλλάξει όταν επιλυθεί το πρόβλημα, είναι εγκληματικά λάθος κίνηση από οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Είναι γεγονός ότι τα Μνημόνια και η γερμανική επιτροπεία επί της Ελλάδας, έχουν μειώσει τις αντιστάσεις των Ελλήνων πολιτικών. Όμως, να μην χάσουμε και στα εθνικά θέματα επειδή μας πιέζει η οικονομική κατοχή. Εάν χαθεί η υπόθεση της ονομασίας, αυτό θα είναι η αρχή για τη «διευθέτηση» των υπολοίπων εθνικών θεμάτων. Ενός κακού μύρια έπονται. Και αυτό θα είναι το πρώτο και το πιο μοιραίο. Διότι απέναντι της η Ελλάδα έχει μία έντονα διχασμένη χώρα, με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να απορρίπτει τη σημερινή συνταγματική ονομασία. Δυστυχώς, αρκετοί στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως ανύπαρκτο. Δεν είναι. Ούτε πρόκειται για ζήτημα από αυτά που λένε οι πολιτικοί «ας κάνουμε μία υποχώρηση να τελειώνουμε».
Εάν πραγματικά οι Σκοπιανοί επιθυμούν μόνιμη λύση, που θα τους επιλύσει τα μύρια προβλήματά τους, θα πρέπει να επιλέξουν μία ονομασία «που τους πάει», και η οποία θα γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα και τους αλβανόφωνους κατοίκους της χώρας.Όλα τα υπόλοιπα, σε συγκρούσεις οδηγούν και αύξηση του αρρωστημένου εθνικισμού στα Σκόπια και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.
Μερικοί στις Βρυξέλλες μπορεί να οργανώνουν ένα «θερμό καλοκαίρι». Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι την ευθύνη για ότι συμβεί στο εσωτερικό των Σκοπίων θα φέρουν οι ίδιοι. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της περιοχής που δεν διεκδικεί τίποτα, αλλά από την άλλη πλευρά, ούτε να υποχωρήσει έχει δικαίωμα…
Πηγή: