«Ακριβή Ελλάδα: Για πολλούς ντόπιους οι διακοπές έχουν γίνει απλησίαστες» είναι ο τίτλος σε ανταπόκριση του δημοσιογραφικού δικτύου RND (Redaktionsnetzwerk Deutschland), που δημοσιεύεται σε πολλές γερμανικές εφημερίδες.
Το ρεπορτάζ αρχίζει με ένα παράδειγμα: «Με καθαρό μηνιαίο εισόδημα 1.800 ευρώ η οικογένεια της Ελένης και του Γιώργου Κοντογιώργη ανήκουν στον μέσο όρο στην Ελλάδα. Ο 30χρονος οικογενειάρχης είναι αστυνομικός, η 31χρονη σύζυγός του εργάζεται με μειωμένο ωράριο σε νηπιαγωγείο, στο οποίο πηγαίνουν και οι κόρες του ζευγαριού, τριών και πέντε ετών.
Κανονικά ήθελαν να πάνε διακοπές τον Αύγουστο στην Πάρο για 14 μέρες, όπως έκαναν και τα προηγούμενα τρία χρόνια. ‘Αλλά τελικά το ακυρώσαμε', λέει η Ελένη. Το ξενοδοχείο τους έχει αυξήσει τις τιμές κατά 25% σε σχέση με πέρσι». Αντί για την Πάρο, «έκλεισαν παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στο Ντουμπάι με 95 ευρώ το βράδυ. Για μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων τα αεροπορικά εισιτήρια θα στοιχίσουν περίπου 2.000 ευρώ, αλλά όπως λέει ο Γιώργος Κοντογιώργης, ‘συνολικά οι διακοπές στα Εμιράτα θα μας έρθουν φθηνότερα από τις Κυκλάδες'».
Η ανταπόκριση από την Αθήνα επισημαίνει ότι «σύμφωνα με ετκτιμήσεις της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Mabrian, οι τιμές των πεντάστερων ξενοδοχείων στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί φέτος κατά 110% σε σύγκριση με το έτος 2019, προ κρίσης. Για ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων η αύξηση ανέρχεται στο 63%, για τριών αστέρων στο 19%. Τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε στο 11,3%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 30 ετών. Τα πάντα ακριβαίνουν, από το ξενοδοχείο μέχρι το φαγητό στην ταβέρνα και το ποτό στο μπιτς-μπαρ ή το ενοκιαζόμενο αυτοκίνητο. Σε αυτά προστίθενται οι υψηλές τιμές της βενζίνης. Στα ελληνικά νησιά, σε πολλά πρατήρια, ένα λίτρο βενζίνης σούπερ στοιχίζει πάνω από 2,70 ευρώ».
Πηγή: DW