Νέος γύρος διαβουλεύσεων για τη γαλλίδα νύφη, τις φρεγάτες Belharra που εδώ και μήνες φλερτάρει με τον Ελληνικό Στόλο, το Πολεμικό Ναυτικό, αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.
Τα στελέχη της Γαλλικής DGA, επιστρέφουν στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος, στα , -με πρωτεύον εκείνο της χρηματοδότησης- που να δικαιολογούν αισιοδοξία για γάμο. Σε αυτήν την επίσκεψη μάλιστα δεν θα εκπροσωπηθεί η Group Naval, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση στην τυπική πρόταση που έγινε από πλευράς ΓΔΑΕΕ για την υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεννόησης, μέσω του οποίου η όποια συνεργασία θα επεκτείνεται και στα εναέρια μέσα.
Είναι σαφές ότι αγκάθι αποτελεί η κατάσταση των ελληνικών ναυπηγείων η εμπλοκή των οποίων αποτελεί έναν από τους βασικούς ελληνικούς όρους στην υπο διαβούλευση συμφωνία. Το μεγαλύτερο εμπόδιο όμως είναι φυσικά εκείνο της χρηματοδότησης, καθώς η οικονομική προσφορά που είχε γίνει στην ΓΔΑΕΕ, ανεβάζει τον προϋπολογισμό του προγράμματος πρόσκτησης νέου πλοίου στα 1,3 δις ευρώ και αφορούσε την ναυπήγηση δυο πλοίων.
Άλλωστε τα άλλα δυο αναμένεται, όταν τελικά ευοδωθούν οι συζητήσεις, αναμένεται κατασκευαστούν από τα ελληνικά ναυπηγεία, επιδίωξη που αποτελεί τον παράλληλο, μεγάλο στόχο του μεγαλεπίβολου project, που θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΠΝ, διατηρώντας την ισορροπία στο Αιγαίο και διευρύνοντας τις προοπτικές μιας στιβαρής ελληνικής παρουσίας στα γεωπολιτικά δρώμενα.
Κατά πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό, η ελληνική πλευρά, δεν απέρριψε αλλά ούτε και απεδέχθη την συγκεκριμένη προσφορά καθώς υπερβαίνει τον δημοσιονομικό πήχη. Ωστόσο οι ίδιες πηγές ενημέρωσης έλεγαν τον Οκτώβριο στο OnAlert, ότι έλαβαν την χιουμοριστική παρότρυνση από τους Έλληνες διαπραγματευτές, να αλλάξουν το όνομα του παραλήπτη στην επιστολή ή τουλάχιστον να συμπληρώσουν ένα όνομα: Εμμανουέλ Μακρόν.
Άλλωστε από τα χέρια του Γάλλου Προέδρου, περνάει η άρση του αδιεξόδου στο ζέον ζήτημα της δημιουργίας του κουμπαρά, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα. Και αυτά δεν είναι δεν είναι άλλα από τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούνταν από τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, και στο υψηλότερο επίπεδο συμφωνήθηκε προ μηνών,η αξιοποίησή τους. Όμως στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup η γερμανική πλευρά απέρριψε κάθε συζήτηση για την διοχέτευση των κεφαλαίων από τα προγράμματα SMPs και ANFAs στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Σε κάθε περίπτωση εκείνο που υπογράμμιζε πρόσφατα πηγή του Πολεμικού Ναυτικού είναι η αποφασιστικότητα που υπάρχει για την προώθηση του προγράμματος, με δεδομένη και την διευκόλυνση που παρέχει η μέθοδος χρηματοδότησης. Μια ενδεχόμενη ολοκλήρωση της προμήθειας ειδικά των φρεγατών θα έδενε, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του Ελληνικού Πενταγώνου, γάντι με τις σημαντικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ελλάδα "για την ΑΟΖ, τα 12 μίλια και την εξόρυξη υδρογονανθράκων".Βήματα που όπως σημείωνε απαιτούν ναυτική παρουσία.
Όλα τα ενδεχόμενα πάντως είναι ανοιχτά. Το πλέγμα κριτηρίων που έχουν τεθεί, θέλει τη νέα φρεγάτα να είναι πολλαπλού ρόλου, δηλαδή και ανθυποβρυχιακή και για επιφάνεια αλλά κυρίως να έχει τη δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.
Πηγή: onalert.gr