Μέχρι πού θα τραβήξει το σκοινί της πρόκλησης ο Ερντογάν είναι το ερώτημα δεδομένου ότι λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής και την ομόφωνη στήριξη της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση με κάθε τρόπο.
Από την στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος «είδε» ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες του έδωσαν πίστωση χρόνου μέχρι το Δεκέμβριο, σχετικά με την επιβολή κυρώσεων, επιταχύνει και κλιμακώνει τις προκλήσεις:
Χτες ο Ερντογάν, ανεβάζοντας περισσότερο την ένταση στο Αιγαίο έβαλε το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να «σπάσει» το όριο των 12 ναυτικών μιλίων στο Καστελλόριζο. Εφθασε στα 11,2 ναυτικά μίλια από το ακριτικό μας νησί και αφού έκανε την παραβίαση άλλαξε πορεία. Στρατιωτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το Oruc Reis θα επιστρέψει και θα φθάσει ακόμη πιο κοντά στο Καστελλόριζο.
Ταυτόχρονα, με παράνομο χάρτη «οριοθετεί» την τουρκική περιοχή δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στα όρια αυτού που αποκαλεί «Γαλάζια Πατρίδα» “γκριζάροντας” το μισό Αιγαίο, στο όριο του 25ου μεσημβρινού.
Οι επόμενες μέρες που απομένουν για τη λήξη της ισχύος της παράνομης τουρκικής Navtex, στις 22 Οκτωβρίου, θεωρούνται κρίσιμες, με την ελληνική πλευρά να απαντά με ψυχραιμία, μη επιθυμώντας στρατιωτική κλιμάκωση. Ωστόσο και με βάση την πάγια θέση της για σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, δε θα αφήσει αναπάντητη καμία κίνηση που θα παραβιάζει τα χωρικά της ύδατα.
Αν η Τουρκία πραγματοποιήσει έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο -σχέδιο που περιλαμβάνεται στην παράνομη NAVTEX- αυτό σημαίνει μηδενισμός της δυνατότητας της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν των 6 μιλίων, κάτι που αποτελεί επίσημη τουρκική θέση.
Οι κινήσεις του Oruc Reis έχουν θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό που έχει ενισχύσει αισθητά την παρουσία του στην περιοχή με ισχυρές μονάδες του Στόλου που παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις και δίνουν απευθείας εικόνα στην Αθήνα στο κέντρο
Οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για τον φόβο πιθανής προβοκάτσιας, ωστόσο σε ναυτικό επίπεδο ήδη έχει προκριθεί μια αντίδραση η οποία δεν περιλαμβάνει στρατιωτικό πλήγμα παρά μόνον αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προχωρήσουν στην πρώτη κίνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο Αρχηγείο Στόλου δεν υπάρχουν σενάρια για το πώς μπορεί να παρεμποδιστεί το Oruc Reis με άλλα μέσα, εφόσον αυτό χρειαστεί. Στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΝ, τα σενάρια αυτά έχουν αναλυθεί ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, όταν και εκτυλίχθηκε η δεύτερη φάση της κρίσης (10 Αυγούστου – 12 Σεπτεμβρίου). Για την ακρίβεια, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και σε ναυτικό επίπεδο ο αρχηγός ΓΕΝ Στέλιος Πετράκης, σε αρμονική συνεργασία με τον αρχηγό Στόλου Παναγιώτη Λυμπέρη, αναδιαμόρφωσαν το σύνολο της ελληνικής στρατηγικής, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν στηριγμένο κατά κύριο λόγο σε συνθήκες που αφορούν το Αιγαίο Πέλαγος και όχι την Ανατολική Μεσόγειο.
Μια κρίση διαρκείας σημαίνει ότι εντός του επόμενου τριμήνου, παρά την προφανή ανάγκη για συνεχείς τακτικές αναπροσαρμογές ώστε να αντιμετωπιστεί ο άτυπος «πόλεμος φθοράς» της Αγκυρας, θα πρέπει να προχωρούν και τα σχέδια ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και υποστήριξης των υποδομών τους. Η περιοδεία του κ. Φλώρου σε μείζονες σχηματισμούς, αλλά και σε μικρότερες μονάδες, ξεκίνησε την Πέμπτη, όμως θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, με σκοπό, μεταξύ άλλων, να επισημανθεί η ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας κυρίως στον τομέα της αναβάθμισης, συντήρησης ή και ενίσχυσης των υποδομών.