Δύσκολη η εξίσωση που πρέπει να λύσουν λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση - Τρία μέτρα κερδίζουν έδαφος

 
Δύσκολη η εξίσωση που πρέπει να λύσουν λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση - Τρία μέτρα κερδίζουν έδαφος

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 05/02/21 - 13:04

Το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα και ψάχνουν λύση σε μια δύσκολη εξίσωση και τι θα ανακοινωθεί το απόγευμα.

Ένα αυστηρό lockdown θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα στην αναχαίτιση της πανδημίας αλλά θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία. Ο προϋπολογισμός έχει δεχθεί πλήγμα από το παρατεταμένο λοκντάουν τόνισε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός αντέχει ολικό λοκντάουν, αλλά είναι πεπερασμένο.

«Οι δημοσιονομικοί πόροι που έχουμε είναι πια πεπερασμένοι. Το δημόσιο αντέχει να στηρίζει τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί, αλλά όσο περνάει ο χρόνος θα πρέπει να το κάνει με όλο και πιο στοχευμένα μέτρα για να μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς να περάσει κάποιο όριο στα δημόσια οικονομικά. Και σε κάθε περίπτωση επειδή έχουμε μπροστά μας και τα μέτρα τη ανάκαμψης γιατί δεν τελειώνει η υπόθεση το Μάρτιο ή τον Απρίλιο ή αρχές Μαΐου, θα πρέπει να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και την έξοδο και την ανάκαμψη κι αυτός είναι αρκετά μεγάλος φάκελος που πρέπει να διαχειριστούμε με σωφροσύνη. Κάτι που δίνουμε σήμερα δε θα μπορούμε να το δώσουμε αύριο» επισήμανε.

Κοντοζαμάνης: «Εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο μέτρο»

«Κρίσιμη» χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της εξετάζοντας τις εισηγήσεις των ειδικών».

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η πιστή τήρηση των μέτρων», επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα των πολιτών.

«Συζητάμε κάθε ενδεχόμενο, όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να προλάβουμε τη μεγάλη διασπορά του ιού», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί είναι αυτή που θα κρίνει πιθανά νέα μέτρα και η κυβέρνηση κινείται βήμα βήμα, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και βασίζει τις αποφάσεις της στις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών».

Στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα

Στο τραπέζι των συζητήσεων, λοιπόν, είναι λα τα ενδεχόμενα, ακόμα και το πιθανό «λουκέτο» σε όλα τα σχολεία (ακόμα και στα δημοτικά), αν και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε την Πέμπτη ότι η Επιτροπή δεν έχει κάνει κάποια εισήγηση σχετικά με το θέμα αυτό. Δύσκολα θα αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς, καθώς το ακορντεόν έχει μεγάλες ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά. Τα ποιοτικά εξάλλου χαρακτηριστικά εξακολουθούν να είναι ανοδικά μεν, αλλά δεν αποτελούν «αιτία πανικού», όπως λένε αρμοδίως κυβερνητικές πηγές.

Η προσφυγή σε ένα γενικευμένο lockdown –αν και δεν έχει αποκλειστεί από τη συζήτηση– φαίνεται να έχει λιγότερες πιθανότητες, εξαιτίας του κόστους που θα επιφέρει στην οικονομία της χώρας, που ήδη έχει πληγεί έντονα από την πανδημία.

Πιο πιθανή φαίνεται η επιλογή τοπικών lockdown, με την προσδοκία να περιοριστεί η εκθετική άνοδος των κρουσμάτων στις περιοχές που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, αν και η εξάπλωση της νόσου Covid-19 συνεχίζεται ακάθεκτη σχεδόν σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των... υποψηφίων να «κοκκινήσουν» είναι η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα, δηλαδή περιοχές με επιβαρυμένα επιδημιολογικά στοιχεία.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, οι δυσοίωνες προβλέψεις πηγάζουν από το διπλασιασμό του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα τις τελευταίες ημέρες, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να απευθύνει χθες έκκληση στους κατοίκους της συμπρωτεύουσας. Απευθυνόμενος προς τους Θεσσαλονικείς, «τηρήστε τα μέτρα» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα έκρηξη των κρουσμάτων στην πόλη, αντίστοιχη του περασμένου Νοεμβρίου.

Οι ειδικοί, όπως φαίνεται και από όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, ζητούν αυστηροποίηση των μέτρων καθώς φοβούνται πως ειδικά στην πρωτεύουσα κυοφορούνται δυσάρεστες καταστάσεις που θα τις βρούμε μπροστά μας. Από την άλλη, η κυβέρνηση θεωρείται πολύ πιθανόν να προχωρήσει σε κάποια «λελογισμένη» αυστηροποίηση των μέτρων.

Τα μέτρα, που φαίνεται να εισηγείται τουλάχιστον μια μερίδα των ειδικών, περιλαμβάνουν τρεις βασικές προτάσεις:

Πρώτον, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. μόνο για τα Σαββατοκύριακα, ενώ από Δευτέρα να επιστρέψει η απαγόρευση στις 9 μ.μ. Εάν συμβεί αυτό, τα καταστήματα θα κλείνουν στις 5 μ.μ.

Δεύτερον, έχει γίνει πρόταση για απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο με αποστολή του αριθμού 6 σε sms. Oι ειδικοί θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν αισθητά οι συναθροίσεις σε σπίτια, καθώς σήμερα μπορεί μια παρέα πολλών ατόμων να στείλει sms με τον αριθμό 6 και να μαζευτεί σε σπίτια για τα λεγόμενα «κορωνοπάρτι», που αποτελούν βασικές εστίες μετάδοσης.

Τέλος, εξετάζεται και το θέμα της κατάργησης του click inside και να παραμείνει μόνο το click away.

Γώγος: Έξυπνη λύση η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00

Στο ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα στις «κόκκινες» όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1, πρόκειται για μία «έξυπνη λύση», συμπληρώνοντας πως αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η δυναμική της επιδημίας σε ορισμένες περιοχές.

«Το θέμα είναι ότι σε μερικές κόκκινες περιοχές μπορεί επιδημιολογικά τα πράγματα να είναι λίγο χειρότερα», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος αναφέροντας πως σε περίπτωση που σε κάποια περιοχή αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα τότε θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Όπως είπε ο καθηγητής, είναι ύψιστης σημασίας η μείωση της κινητικότητας, ενώ παράλληλα, εξέφρασε την κατανόησή του στην κόπωση των πολιτών.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής πρότεινε τον έλεγχο της μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο, μέσω του SMS στο 13033, ενώ όσον αφορά στα σχολεία ο καθηγητής τόνισε πως «δεν οδηγούν την επιδημία, την ακολουθούν».