ΑΠΘ: Νοθεύουν τη ρίγανη με ...θυμάρι στο εμπόριο γιατί είναι ακριβότερη

 
ΑΠΘ: Νοθεύουν τη ρίγανη με ...θυμάρι στο εμπόριο γιατί είναι ακριβότερη

Ενημερώθηκε: 23/10/17 - 14:51

Με θυμάρι «νοθεύουν» τη ρίγανη στα σκευάσματα που περιέχουν τρίμματα και κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως διαπίστωσαν ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

θυμάρι

«Σε δείγματα που αναγραφόταν ότι περιείχαν τριμμένη ρίγανη, διαπιστώσαμε με μοριακή ταυτοποίηση μέσω “DNA barcoding”, ότι δεν είχαν μόνο ρίγανη, αλλά και » αναφέρει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο καθηγητής Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Βλαχονάσιος, ο οποίος έκανε την μελέτη μαζί με την Ε. Θωμοπούλου, επίσης από τον τομέα Βοτανικής και την καθηγήτρια στο Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής και Φυτογεωγραφίας, Στυλιανή Κοκκίνη.

Σύμφωνα με τον κ. Βλαχονάσιο, στα φυτικά προϊόντα που διακινούνται στην αγορά παρατηρείται συχνά νοθεία και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η πιστοποίησή τους.

ρίγανη

«Ειδικά για τη και κυρίως για την άγρια, η νοθεία γίνεται γιατί είναι σαφώς ακριβότερη από το θυμάρι» σχολιάζει.

Στην εργασία ελέγχθηκε εάν το «DNA barcoding» μπορεί να ταυτοποιήσει τα φυτικά είδη στα εμπορικά σκευάσματα ρίγανης και θυμαριού της ελληνικής αγοράς τροφίμων. Τα αποτελέσματα έδειξαν την παρουσία περισσότερων του ενός είδους (taxa), τα οποία με μικρές διαφοροποιήσεις, συμφωνούν με την ταξινόμηση που βασίστηκε στους διαγνωστικούς μορφολογικούς χαρακτήρες.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής βιολογίας, «το DNA “barcoding”, σε συνδυασμό με την εξέταση διαγνωστικών μικρο-μορφολογικών χαρακτήρων, μπορεί να διακρίνει διαφορετικά taxa που συμμετέχουν σε σκευάσματα θρυμματισμένης ρίγανης και θυμαριού».

«Η νομοθεσία δεν έχει επιλέξει ακόμα τη συγκεκριμένη μέθοδο και δεν υπάρχει κρατικός πιστοποιημένος φορέας που κάνει τέτοιου είδους αναλύσεις. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή αποτελεί την μέθοδο ταυτοποίησης της επόμενης γενιάς» διευκρινίζει ο κ. Βλαχονάσιος.