Αγώνας δρόμου με την "Όμικρον" για να κερδηθεί χρόνος

 
Αγώνας δρόμου με την "Όμικρον" για να κερδηθεί χρόνος

Ενημερώθηκε: 17/12/21 - 09:12

Αγώνας δρόμου σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της μετάλλαξης «Ομικρον». Καθώς η Ευρώπη «παλεύει ακόμη με τη «Δέλτα», η νέα παραλλαγή του ιού, που έχει μεταλλάξεις οι οποίες ανησυχούν τους επιστήμονες, εξαπλώνεται με επικίνδυνα ταχύ ρυθμό και θα δοκιμάσει τα συστήματα Υγείας καθώς θα έχουμε έκρηξη κρουσμάτων.

Με τα στοιχεία δείχνουν ότι η ταχύτητα εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον θα οδηγήσει σε αύξηση των διαγνώσεων μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες σε παγκόσμια κλίμακα, και ειδικά την Ευρώπη να αναμένει την κυριαρχία της ήδη από τον Ιανουάριο, οι επιστήμονες αρθρώνουν έντονα λόγο για τη σημασία του εμβολιασμού και δη την ταχύτητα παροχής της τρίτης δόσης ως τον καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη της πανδημίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα χθεσινά συμπεράσματά του χαρακτήρισε τη συνέχιση των εμβολιασμών και τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων, «ζωτικής» και «επείγουσας σημασίας» υπό την εμφάνιση της νέας παραλλαγής, της οποίας η ταχύτητα διασποράς θα είναι μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενο στέλεχος, επαναμολύνοντας και άτομα που νόσησαν από το στέλεχος Β ή Δ.

«Καθώς εξακολουθούμε να παλεύουμε ακόμη με την παραλλαγή Δέλτα, μας απειλεί η Όμικρον», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι το νέο στέλεχος εξαπλώνεται με επικίνδυνα ταχύ ρυθμό. Η ίδια ενημέρωσε τους ηγέτες ότι «τα συμβόλαια (σ.σ. για την προμήθεια εμβολίων) προβλέπουν ότι οι εταιρείες θα αναπτύξουν προσαρμοσμένα σκευάσματα εάν τους ζητηθεί, εντός 100 ημερών».

Όπως επισήμανε ακόμη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει πράξη κατ’ εξουσιοδότηση. «Θα εγγυηθούμε πως θα υπάρξει κοινή προσέγγιση ως προς τις αναμνηστικές δόσεις και τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού» εξήγησε. «Οι ενισχυτικές δόσεις συνιστάται (να χορηγούνται) το αργότερο έξι μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό και το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παραμένει σε ισχύ πέρα από τότε για περίοδο χάριτος τριών μηνών», εξήγησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη χώρα μας, προς το παρόν, η εικόνα είναι διαφορετική. Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία μίλησε για ΕΣΥ υπό πίεση, αλλά και για ορατές τάσεις αποσυμπίεσης, με τις εισαγωγές στις ΜΕΘ ασθενών με κορονοϊό να μειώνονται κατά 16%.

Εντούτοις υπάρχει η ανησυχία η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται να διαρκέσει επί μακρόν λόγω έλευσης της «Όμικρον» που θα πολλαπλασιάσει τις μολύνσεις. Τα κρούσματα της στην Ελλάδα μέχρι στιγμής είναι 17, με μόνο τρία από αυτά να σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό.

Περισσότερα από τα μισά έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη -συγκεκριμένα τα 2 βρέθηκαν στο Ηράκλειο, τα 8 στο Λασίθι και το 1 στα Χανιά. Τρία κρούσματα ανιχνεύτηκαν στην Αττική και άλλα τρία στη Λακωνία. Ωστόσο, από τα 17, τα 11 είναι εγχώρια, δηλαδή δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία σε αυτή τη φάση της αρχής της πορείας εξάπλωσης της μετάλλαξης προκαλεί το γεγονός ότι αναφέρονται και «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή ανιχνεύτηκε η «Όμικρον» χωρίς τα άτομα να έχουν συσχέτιση με ταξίδι ή να είναι επαφή άλλου γνωστού κρούσματος.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» υπάρχει πλέον στην κοινότητα και το σενάριο να μην επικρατήσει είναι πια απειροελάχιστο.

Ιδίως σε περιοχές όπου καταγράφεται έντονη αυξητική τάση των κρουσμάτων, οι επιστήμονες θεωρούν ευρεία την εξάπλωση του συγκεκριμένου στελέχους, το οποίο άλλωστε διακρίνεται για την υψηλή μεταδοτικότητά του. Για παράδειγμα, οι περιοχές της Λακωνίας, της Λευκάδας, του Λασιθίου, των Χανίων, του Ηρακλείου βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δηλώνουν αιφνίδια έξαρση, με την Όμικρον να αποτελεί τον πιο πιθανό παράγοντα αυτής της πυροδότησης της επιδημίας. Σε άλλες περιοχές, όπως στις Σποράδες, τη Νάξο, τη Λήμνο, την Ευρυτανία, την Καβάλα έχει αυξηθεί η μέση ηλικία των μολύνσεων (μεταξύ 43 και 45 ετών), προκαλώντας ανησυχία για αυξημένες νοσηλείες σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Προς το παρόν κυρίαρχο μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα παραμένει το Δέλτα που εντοπίζεται στο 99,91% των τελευταίων δειγμάτων κορωνοϊού που ελέγχθηκαν. Θεωρείται όμως θέμα χρόνου να καταγραφεί επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον και κυριαρχία της έναντι της Δέλτα. «Η Όμικρον είναι ήδη παντού, η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη» είπε κατά τη χθεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέροντας ενδεικτικά ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε δυο τρεις εβδομάδες το 50% των νέων λοιμώξεων αφορούν στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος. Η ταχύτητα με την οποία διένυσε την απόσταση αυτή η νέα μετάλλαξη προοιωνίζεται επικράτηση σε σύντομο διάστημα έναντι της Δέλτα και στη χώρα μας.

Η επιδημιολογική κατάσταση αξιολογείται κάθε εβδομάδα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων για την αποφυγή της διασποράς είναι ανοιχτό. Προς το παρόν όπως αναφέρεται επισήμως υπάρχει ικανοποίηση στην κυβέρνηση από τον ρυθμό των εμβολιασμών. Χθες έφθασαν τις 86.000.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα πάντως έχει βάλει κάτω από το μικροσκόπιό της αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της «Όμικρον» και τα συμπεράσματα μέχρι στιγμής είναι ότι αν και έχουν σχεδιαστεί για προηγούμενα στελέχη του ιού, προστατεύουν από βαριά νόσηση και θάνατο.

Περισσότερα δεδομένα αναμένονται εντός της ερχόμενης εβδομάδας από τη Moderna και τον Γερμανό συνεργάτη της Pfizer, BioNTech.