Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου
41.... Μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, η Ρωμαϊκή Σύγκλητος αποδέχεται τον Κλαύδιο ως το νέο Ρωμαίο αυτοκράτορα.
1204.... Η συνεχιζόμενη οικονομική εξάντληση του πληθυσμού για την εξασφάλιση των χρημάτων που ο Αυτοκράτορας Αλέξιος Δ' έχει υποσχεθεί στους Σταυροφόρους, οδηγούν λαό και μοναχούς σε εξέγερση.
1533.... Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος ο 8ος παντρεύεται την Άννα Μπολέιν, τη δεύτερη από τις έξι συζύγους του.
1554.... Ιδρύεται από Ιησουίτες ιεραπόστολους η πόλη του Σάο Πάολο στη Βραζιλία.
1815.... Ο Μπετόβεν συνοδεύει στο πιάνο την τενόρο Φραντς Βιλντ σε εκδήλωση για τα γενέθλια της Τσαρίνας, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Βιέννης. Είναι η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Μπετόβεν ως πιανίστα.
1822.... Απεσταλμένοι της Υψηλής Πύλης δολοφονούν τον Αλή Πασά στη Μονή Αγίου Παντελεήμονα, στη νησίδα της λίμνης των Ιωαννίνων. Το πτώμα του αποκεφαλίζεται και το κεφάλι του στέλνεται ταριχευμένο στην Κωνσταντινούπολη.
1833.... Αποβιβάζεται στο Ναύπλιο από τη βρετανική φρεγάτα "Μαδαγασκάρη", ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, Όθων, σε ηλικία 17 ετών εν μέσω λαϊκών επευφημιών, συνοδευόμενος από τριμελή Αντιβασιλεία Βαυαρών (που θα κυβερνήσει μέχρι την ενηλικίωσή του το 1835) και πολυμελή βαυαρικό τακτικό στρατό (3.850 στρατιώτες).
.... Την ίδια μέρα, ο Σπυρίδων Τρικούπης διορίζεται πρωθυπουργός (ως Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου) και υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Ελλάδος. Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος διορίζεται υπουργός Οικονομικών.
1835.... Αρχίζει η ισχύς του Οργανισμού των Δικαστηρίων. Είχε εκδοθεί ως νόμος το 1834.
1836.... Θεμελιώνεται το κτίριο των Ανακτόρων στο λόφο της Mπουμπουνίστρας, σε σχέδια του βαυαρού αρχιτέκτονα, Φρίντριχ φον Γκέρτνερ. Πρόκειται για το σημερινό κτίριο της Βουλής.
1837.... Δημοσιεύεται διάταγμα του Όθωνα "Περί συστάσεως επιτροπής επί της εμψυχώσεως της εθνικής βιομηχανίας", που αποτελεί την πρώτη επίσημη προσπάθεια ανάπτυξης βιομηχανίας στο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Πρώτος πρόεδρος της επιτροπής διορίζεται ο Γεώργιος Κουντουριώτης.
1847.... Μουσουρικά: Σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στον Όθωνα και στον πρεσβευτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Αθήνα, Κωστάκη Μουσούρο Μπέη. Ο Μουσούρος αρνείται να χορηγήσει διαβατήριο στον υπασπιστή του βασιλιά Όθωνα, Τσάμη Καρατάσο, με την αιτιολογία ότι είχε συμμετάσχει στο κίνημα της Mακεδονίας. Συνέπεια αυτού είναι η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών για ένα έτος.
1858.... Το γαμήλιο εμβατήριο του Φέλιξ Μέντελσον ακούγεται για πρώτη φορά στο γάμο της πριγκίπισσας της Αγγλίας Βικτώριας και του πρίγκιπα της Πρωσίας, Φρειδερίκου.
1897.... Οι επαναστάτες των Χανίων, μεταξύ των οποίων ηγετική θέση είχε ήδη ο Ελευθέριος Βενιζέλος, υπογράφουν στο Ακρωτήρι ψήφισμα, με το οποίο κηρύσσουν την κατάλυση της τουρκικής κατοχής της Κρήτης και την ένωση με την Ελλάδα και καλούν το βασιλιά Γεώργιο Α' να καταλάβει το νησί.
1902.... Η Ρωσία καταργεί τη θανατική ποινή.
1915.... Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ καλεί από τη Νέα Υόρκη τον Τόμας Γουότσον στο Σαν Φρανσίσκο, εγκαινιάζοντας την πρώτη διηπειρωτική τηλεφωνική γραμμή.
1919.... Η Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, η οποία επιδιώκει μια μόνιμη ειρήνη μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, εγκρίνει την πρόταση δημιουργίας της Κοινωνίας των Εθνών.
1924.... Αρχίζουν οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σαμονί της Γαλλίας. Παίρνουν μέρος 300 αθλητές από 16 χώρες, ανάμεσά τους και 13 γυναίκες.
1935.... Ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος δίνει μία ιστορικά σημαντική διάλεξη "Περί συρρεαλισμού" στη Λέσχη Καλλιτεχνών, εισάγοντας ουσιαστικά τον υπερρεαλισμό στον ελληνικό χώρο.
1937.... Η δικτατορία Μεταξά θεσπίζει μεταξύ άλλων τον Αναγκαστικό Νόμο 445 "Περί κινηματογράφων" για τον συνολικό έλεγχο της βιομηχανίας του κινηματογράφου και τον Αναγκαστικό Νόμο 446 "Περί θεάτρου" για το συνολικό έλεγχο του θεατρικού κυκλώματος και την υποβολή του σε αυστηρή λογοκρισία.
1938.... Μονογράφεται η τελική συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας Telefunken για την εγκατάσταση Ραδιοφωνικού Σταθμού στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.
1942.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ιαπωνοκρατούμενη Ταϊλάνδη κηρύσσει τον πόλεμο στην Αμερική και τη Βρετανία. Την ίδια μέρα ο Ιαπωνικός στρατός εισβάλει στα Νησιά του Σολομώντα
1945.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Με νίκη των Συμμάχων τελειώνει η Μάχη των Αρδεννών.
1949.... Διεξάγονται οι πρώτες εκλογές, ένα χρόνο μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Νικητής αναδεικνύεται ο Δαβίδ Μπεν Γκουριόν του Εργατικού Κόμματος.
1955.... Οι αγγλικές αρχές κατοχής συλλαμβάνουν στην Πάφο το ιστιοφόρο "Άγιος Γεώργιος", το οποίο μεταφέρει από την Ελλάδα πολεμικό υλικό για την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ.
.... Την ίδια μέρα το Ανώτατο Σοβιέτ αποφασίζει τη λήξη και τυπικά της εμπόλεμης κατάστασης με την Γερμανία.
1962.... Παραιτείται ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιάκωβος Βαβανάτσος, σε βάρος του οποίου υπάρχουν φήμες για διαβλητή ηθική συμπεριφορά.
1971.... Πραξικόπημα στην Ουγκάντα: Ο αντιστράτηγος Ίντι Αμίν Νταντά, αρπάζει την εξουσία και ανακηρύσσει τον εαυτό του δικτάτορα. Ο πρόεδρος, Μίλτον Ομπότε, δε βρίσκεται στη χώρα, όταν οι επαναστάτες ανατρέπουν την κυβέρνησή του. Οι αντάρτες με επικεφαλής τον Αμίν Νταντά, επιδίδονται σε λουτρό αίματος, σκοτώνοντας όλους τους στρατιώτες και αστυνομικούς, που είναι πιστοί στον Ομπότε.
.... Την ίδια μέρα, στις ΗΠΑ, ο Τσαρλς Μάνσον κρίνεται ένοχος φόνου εκ προμελέτης της ηθοποιού Σάρον Τέιτ, συζύγου του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι κι άλλων έξι ατόμων στο σπίτι της στο Μπέβερλι Χιλς, τον Αύγουστο του 1969, καθώς και του ζεύγους Λα Μπιάνκα, στο Λος Άντζελες.
1981.... Η χήρα του Μάο Τσε Τούνγκ, Τζιανγκ Κινγκ, καταδικάζεται σε θάνατο, αφού κρίνεται ένοχη για "αντι-επαναστατικά εγκλήματα".
1991.... Τέσσερις βόμβες εκρήγνυνται στα υποκαταστήματα της τράπεζας Citibank στο Χαλάνδρι, και την Αγία Παρασκευή, στην τράπεζα Barclay's στο Μαρούσι και στο γραφείο του γάλλου στρατιωτικού ακόλουθου στο Mετς. Την ευθύνη αναλαμβάνει η "17 Νοέμβρη".
1996.... Η κρίση των Ιμίων: Ο δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός ότι η Τουρκία εγείρει εδαφικές αξιώσεις στα Ίμια, υψώνει την ελληνική σημαία στις βραχονησίδες Ίμια, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.
.... Την ίδια μέρα, η Ρωσία γίνεται δεκτή στους κόλπους του Συμβουλίου της Ευρώπης.
1998.... Η "Spice Girl" Βικτόρια Ανταμς αρραβωνιάζεται τον αστέρα του ποδοσφαίρου Ντέιβιντ Μπέκαμ.
2010.... Εκτελείται δι απαγχονισμού στο Ιράκ ο Άλι Χάσαν αλ Ματζίντ, ξάδελφος του Σαντάμ Χουσεΐν, ο επονομαζόμενος και "Χημικός Άλι". Είχε καταδικαστεί τέσσερις φορές σε θάνατο, κυρίως για τη σφαγή περίπου 5.000 Κούρδων το 1988.
Σαν σήμερα γεννήθηκαν
Σαν σήμερα το 1627 γεννήθηκε ο άγγλος χημικός και φιλόσοφος, Ρόμπερτ Μπόιλ, το 1783 ο άγγλος επιχειρηματίας, Γουίλιαμ Κολγκέιτ, ιδρυτής της γνωστής εταιρίας ειδών ατομικής υγιεινής, το 1874 ο βρετανός συγγραφέας, Γουίλιαμ Σόμερσετ Μομ ("Ανθρώπινη Δουλεία"), το 1882 η βρετανίδα συγγραφέας, Βιρτζίνια Γουλφ, το 1925 ο λαϊκός συνθέτης και βιρτουόζος του μπουζουκιού, Γιώργος Ζαμπέτας, το 1928 ο τελευταίος υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης, Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε, το 1933 η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στις Φιλιππίνες, Κορασόν Ακίνο, το 1942 ο πορτογάλος Εουσέμπιο Ντα Σίλβα Φερέιρα, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και το 1984 ο βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Ρόμπσον Ντε Σόουζα (η αλλιώς Ρομπίνιο).
Σαν σήμερα πέθαναν
Την ίδια μέρα το 389 πέθανε ο θεολόγος και πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, το 1947 ο ιταλοαμερικανός γκάνγκστερ που έδρασε στις ΗΠΑ την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, Αλ Καπόνε, το 1985 ο δικηγόρος και ηγετική μορφή της ελληνικής Αριστεράς, Ηλίας Ηλιού και το 1990 η αμερικανίδα ηθοποιός, Άβα Γκάρντνερ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλ. Τσίπρας: «Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα»
Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης - Η διαδικασία ένταξης και τα κριτήρια
ΚΑΙΡΟΣ 25/1/2017: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε Μακεδονία και Θράκη
Αρνητικές συνέπειες και για άλλες χώρες από έναν εμπορικό πόλεμο Κίνας - ΗΠΑ