Το 1958 ο μακαριστός μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος μαζί με τον επίσης μακαριστό Χριστόδουλο και τον μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο ίδρυσαν τη Χρυσοπηγή.
Μια μικρή οργάνωση που γρήγορα εξελίχτηκε, απέκτησε νέα μέλη και μια σημαντική μονή. Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. Ως ομάδα στήριξης την εκλογή του Χριστόδουλου στη θέση του Αρχιεπισκόπου.
Μετά την εκλογή, η Χρυσοπηγή ατόνησε και σχεδόν διαλύθηκε. Πλέον δεν έχει τίποτε από την παλιά της αίγλη.
Άλλωστε οι μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος και Σάμου Ευσέβιος που συμπλήρωναν την κοινότητα ως Ιεράρχες έχουν την ευκαιρία να επιτελούν κοινωνικό έργο χωρίς να πρέπει να περνάνε μέσα από μια οργάνωση η οποία δεν μπορεί να έχει ρόλο.
Άλλωστε μετά τον θάνατο του Χριστόδουλου δεν υπήρχαν περιθώρια για νέες... περιπέτειες. Η εκλογή Ιερώνυμου ανεπίσημα έκλεισε και τον κύκλο της Χρυσοπηγής.
Σήμερα η "κοινότητα" δεν έχει κανένα λόγο να διεκδικήσει ρόλο στη νέα εποχή.
Μετά και τον θάνατο του Καλλίνικου χαλάρωσαν όλα. Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι η "ομάδα" Χριστόδουλου,δηλαδή οι μητροπολίτες που θεωρούνταν δικά του παιδιά, δεν μπορεί και δεν θέλει να λειτουργήσει όπως παλιά.
Όποτε και να γίνουν οι εκλογές για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο δεν θα υπάρχει συγκροτημένη κίνηση υπέρ κάποιου υποψήφιου. Οι "ψηφοφόροι" έχουν κάνει τις επιλογές τους.
Από τους μητροπολίτες που ανέδειξε ο Χριστόδουλος είναι δεδομένο οτι δύο, ο Δημητριάδος Ιγνάτιος και ο Πατρών Χρυσόστομος να διεκδικήσουν να διαδεχτούν τον Ιερώνυμο, όποτε και να γίνουν εκλογές.
Αν και οι ίδιοι δημόσια δεν λένε κάτι είναι βέβαιο οτι θα είναι "υποψήφιοι".
Αυτή τη στιγμή ο μητροπολίτης Καισαριανής ο οποίος ήταν ισχυρός επί του μακαριστού Χριστόδουλου δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θα κάνει σε περίπτωση που δεν είναι και ο ίδιος υποψήφιος.
Επίσης οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Μεσογαίας Νικόλαος που εξελέγησαν επί Χριστοδούλου θα παίξουν και αυτοί σημαντικό ρόλο στις εκλογές.
Οι μητροπολίτες Σάμου Ευσέβιος ή Σερρών Θεολόγος ή ο Κερκύρας Νεκτάριος που κάποτε θα υπάκουαν στον μακαριστό Χριστόδουλο πλέον έχουν αυτονομηθεί και δεν υπάρχει συνδετικός κρίκος που θα τους επαναφέρει στον ίδιο δρόμο.
Όμως αυτό δεν θα συμβεί. Ετσι, 13 χρόνια μετά τον θανατό του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου η ιεραρχία δεν θα κινηθεί με βάση τις παλιές φιλίες. Ο μόνος, ίσως, μητροπολίτης που συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις περισσότερες συμπάθειες "των Χριστοδουλικών" είναι ο Πατρών Χρυσόστομος ο οποίος δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Χριστόδουλο, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα για το πέρασμα, χωρίς αναταράξεις, στη μετά Ιερώνυμου εποχή.