Τα Σκόπια θέλουν «Μακεδονική Εκκλησία» - Σε διάλογο καλεί τον Πατριάρχη των Σέρβων ο Ζάεφ

 
Τα Σκόπια θέλουν «Μακεδονική Εκκλησία» - Σε διάλογο καλεί τον Πατριάρχη των Σέρβων ο Ζάεφ

Ενημερώθηκε: 20/03/21 - 00:57

Να αποκτήσει οντότητα και η σχισματική από το 1968 «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» επιθυμεί ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζάεφ. Την επιθυμία του αυτή εξέφρασε επισήμως και προς τον νέο πατριαρχη Σερβίας κ. Πορφύριο, το οποίο κάλεσε σε διάλογο με επιστολή, που του έστειλε με την ευκαιρία της εκλογής του.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στον κ. Πορφύριο από τον οποίο, όπως αποκάλυψε, ζήτησε στο πλαίσιο των αδελφικών σχέσεων των δύο λαών, να βρεθεί μία λύση στο εκκλησιαστικό ζήτημα των Σκοπίων.

"Μπορούμε να βρούμε μία λύση μεταξύ των Εκκλησιών. Είμαστε Ορθόδοξοι, είμαστε αδελφικοί λαοί και μπορούμε να βρούμε μία λύση" - δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

Σε άλλο σημείο ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων τόνισε:

"Απευθυνθήκαμε και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά μέσω του διαλόγου βλέπουμε την ελπίδα και τη λύση μεταξύ της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με απώτερο στόχο την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας".

Ο κ. Ζαέφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μία λύση μέσω διαλόγου των δύο Εκκλησιών μπορεί να επιτευχθεί λόγω των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών.

"Γνωρίζετε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία υφίσταται και λειτουργεί στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Έχουμε πολλούς πολίτες από την σερβική κοινότητα, Ορθόδοξους Χριστιανούς που εκκλησιάζονται σε σερβικούς Ναούς. Είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε πλήρως την θρησκευτική ελευθερία, αλλά ταυτόχρονα σεβόμενος τον κοσμικό χαρακτήρα της Μακεδονίας και της Σερβία, εμείς οι πολιτικοί μπορούμε μόνο να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να συζητήσουν οι δύο Εκκλησίες μας και οι Επίσκοποί μας να βρουν μία λύση" - πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ.

Κλείνοντας ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων υπογράμμισε: "Μέσω της επιστολής μου ήθελα να ζητήσω από τον Πατριάρχη Σερβίας να αφιερώσει μέρος του χρόνου του και της προσοχής του ώστε να βρεθεί μία λύση μέσω του διαλόγου. Είμαστε πολύ κοντινά έθνη, αδελφικά έθνη και αυτό το θέμα πρέπει να επιλυθεί".

Η Σερβική Εκκλησία , όπως και καμία άλλη , δεν αναγνώρισε ποτέ τη λεγόμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» την οποία χαρακτήριζε σχισματική παρα μόνο την «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» η οποία ανήκει πνευματικά στο Βελιγράδι.

Ο Ζάεφ απο τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ζητήσει με επιστολή από το Φανάρι την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι οι σχισματικοί και η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος θα ενωθούν γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στη Σερβία αλλά και τη Ρωσία η οποία δεν επιθυμεί καμία εμπλοκή του κ. Βαρθολομαίου στα Σκόπια.

Αίτημα για αυτοκεφαλία έχει καταθέσει και το Κόσσοβο το οποίο τις προηγούμενες μέρες επισκέφτηκε ο Πατριάρχης Πορφύριος για να τιμήσει τα θύματα κατά τις συγκρούσεις του 2004.

Η Σερβία αναμένεται να ανοίξει έναν κύκλο διαλόγου όπως κάνει με το Μαυροβούνιο αλλά δεν θέλει να χάσει ούτε το Κόσσοβο ούτε και τα Σκόπια. Και εδώ μπαίνουν και οι ΗΠΑ η οποία στηρίζει και τις δύο χώρες, με τη Ρωσία να ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες εκτός από την Ουκρανία, στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Στο παιχνίδι υποχρεωτικά μπαίνει και η Ελλάδα, αφού η Εκκλησία αν αναγνωριστεί το ονομά της θα είναι "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία".

Η Αθήνα, όπως και το Βελιγράδι, όλα αυτά τα χρόνια είναι υπέρ της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Μάλιστα έχουν στηρίξει με κάθε τρόπο τον μητροπολίτη Ιωάννη, ο οποίος έχει συλληφθεί και φυλακιστεί πολλές φορές από το καθεστώς των Σκοπίων.