Στην αντεπίθεση έχει περάσει η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας για την στάση της Ρωσικής Εκκλησίας όλο αυτό το διάστημα της εισβολής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιφ και Νιζίν κ. Ευστράτιος από τους σημαντικότερους Ουκρανούς ιεράρχες με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζήτησε να επιβληθούν διεθνείς κυρώσεις στην ηγεσία της Ρωσικής Εκκλησίας, ως συνένοχοι στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία .
Ο κ. Ευστράτιος αναφέρει “τέσσερα μέλη της Ρωσικής Ορθόδοξης ΕΚκλησίας είναι τόσο ένοχα, όσο και οι Ρώσοι υπουργοί, οι προπαγανδιστές και οι ολιγάρχες του Πούτιν που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στη λίστα με τις κυρώσεις”.
Οι κυρώσεις θα πρέπει προς το παρόν να επιβληθούν στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, τον π. Νικόλαο Μπαλασόφ και τον Μητροπολίτη Πσκοβ και Πορκχόφ (Pskov and Porkhov Tikhon) Τύχωνα.
Και αυτό γιατί τα παραπάνω άτομα “πρέπει να συμπεριληφθούν στον διεθνή και ουκρανικό κατάλογο κυρώσεων, ως ενεργά μέλη του καθεστώτος του Κρεμλίνου, υπεύθυνα για τον σχεδιασμό, την εκτέλεση και τη διευκόλυνση του πολέμου κατά της Ουκρανίας”.
Υπογραμμίζει δε πως οι τέσσερις Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας είναι “βασικοί σχεδιαστές και υποστηρικτές της ιδέας του “ρωσικού κόσμου”, ενός νεοιμπεριλιαστικού σχεδίου που δημιούργησε το ιδεολογικό υπόβαθρο της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας”.
Επίσήμανε σε οτι : “Ο Ιλαρίων Αλφέγιεφ και ο Νικολάι Μπαλασόφ, είναι “διπλωμάτες” της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι σε στενή συνεργασία και συντονισμό με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και τις υπηρεσίες ασφαλείας, ασκούν εξωτερική πολιτική προωθώντας την ιδεολογία του “ρωσικού κόσμου”.
Ο κ. Ευστράτιος τονίζει στην ανάρτηση του ότι ο Μητροπολίτης Τύχων και ο Πατριάρχης Κύριλλος, δημοσίως (στη διάρκεια κηρυγμάτων και δηλώσεων), υποστήριξαν την εισβολή στην Ουκρανία.
Για τον Ιλαρίωνας αναφέρει: «την παραμονή της εισβολής είχε λάβει εντολή από τον Πούτιν και διαβεβαίωσε τον Ρώσο πρόεδρο για την πλήρη στήριξη του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων». Ο π. Νικολάι Μπαλασόφ είναι γνωστός ως μακροχρόνιος επόπτης της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία.
Εστιάζει επίσης οτι “Όλα τα παραπάνω αναφερθέντα άτομα, λόγω των θέσεων τους και του συστήματος που έχει δημιουργηθεί στη Ρωσία μεταξύ κράτους και Εκκλησίας, αναμφισβήτητα διατηρούν συνεχή επαφή με τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, με κυβερνητικούς αξιωματούχους και με την προεδρική διοίκηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, καταλήγει ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιφ.