Nέα επίθεση δέχτηκε η Εκκλησία της Ελλάδος για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Αυτή τη φορά η επίθεση έρχεται από τους Νew Yogk Timewς (είχαν προηγηθεί η Le Monde, οι Los Angeles Times, και η τουρκική Σαμπάχ) η οποία σε άρθρο της αναφέρει ευθύνεται για την ασθένεια που εξαπλώνεται στις τάξεις της αλλά και για την εξάπλωση της πανδημίας.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην ασθένεια του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος, όπως τόνίζεται “την άνοιξη δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την εκστρατεία δημόσιας υγείας της συντηρητικής κυβέρνησης για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού και στις 30 Νοεμβρίου, ο ίδιος εξήλθε από ένα νοσοκομείο της Αθήνας μετά από 12 ημέρες θεραπείας για τον ιό, προτρέποντας τους Έλληνες να περιορίσουν τον εαυτό τους, να πειθαρχήσουν, να ακολουθήσουν τους κανόνες”.
Ειδική αναφορά γίνεται και στους σκληροπυρηνικούς:
“Όμως, η περιφρόνηση από τους ορθόδοξους σκληροπυρηνικούς και η αφοσίωση της εκκλησίας στην παράδοση της Θείας κοινωνίας, όπου οι προσκυνητές καταναλώνουν μυστηριακό ψωμί εμποτισμένο με κρασί από ένα κοινό κουτάλι, φαίνεται να έχει υποτιμήσει αυτές τις καλές προθέσεις. Αρκετά μέλη του κλήρου έχουν φτάσει ακόμη και στο βαθμό να επιμένουν ότι η πίστη στο μυστήριο της κοινωνίας μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από τον ιό” καταλογίζει το άρθρο.
Αναφορά γίνεται και στο άρθρο του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου: “Καθώς οι ελληνικές αρχές αγωνίζονται να συγκρατήσουν ένα δεύτερο κύμα του ιού, μερικές από τις σκληρότερες κριτικές κατά της εκκλησίας προέρχονται από τις δικές της τάξεις. Ένας επίσκοπος, ο Άνθιμος της Αλεξανδρούπολης, καταδίκασε εκείνους που, με «εγκληματικά κηρύγματα», προέτρεψαν τους Έλληνες να αγνοήσουν τους περιορισμούς στη δημόσια υγεία.”
Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του Νάσου Ηλιόπουλου, εκπροσώπου του Συρίζα, που είπε: «Το γεγονός ότι αυτά είναι τα λόγια ενός επισκόπου καθιστά σαφές ότι η απάντηση της εκκλησίας στην πανδημία ήταν αμφισβητήσιμη».
Ωστόσο στο άρθρο σημειώνεται πως “δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι τόποι λατρείας συνέβαλαν στην εξάπλωση του ιού σε μια χώρα όπου οκτώ στα 10 άτομα λένε ότι η θρησκεία είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους”.
Τέλος, όπως και οι άλλες εφημερίδες επιρρίπτουν τις ευθύνες στην Εκκλησία: «Οι συντηρητικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν κατά κύριο λόγο τον υπερπληθυσμό σε μπαρ και εστιατόρια και φαίνεται να διστάζουν να δείξουν το δάχτυλό τους στην εκκλησία, παρόλο που η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σαφώς στις τάξεις του κλήρου τις τελευταίες εβδομάδες. Τουλάχιστον έξι από τους 82 επισκόπους της εκκλησίας στην Ελλάδα έχουν προσβληθεί από τον ιό, συμπεριλαμβανομένου του 62χρονου Επισκόπου Ιωάννη του Λαγκαδά στη βόρεια Ελλάδα, ο οποίος πέθανε από αυτόν στις 15 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός μολυσμένων κληρικών δεν είναι γνωστός, καθώς μερικοί δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις ασθένειές τους, αποκαλώντας το «προσωπικό ζήτημα» υποστηρίζει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.
«Μερικοί κληρικοί, συμπεριλαμβανομένων των ιεραρχών, φαίνεται να ενεργούν σαν να πιστεύουν ότι είναι άνοσοι από την ασθένεια», δήλωσε ο Γιώργος Δημακόπουλος, συν-διευθυντής του Ορθόδοξου Κέντρου Χριστιανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Fordham.
«Βλέπουμε τα τραγικά αποτελέσματα αυτού του είδους σκέψης».