Oι ακροδεξιοί του Ισραήλ κέρδισαν τη μάχη για τα ακίνητα που είχαν αγοράσει μέσω τρίτων στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την προσφυγή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για επανεξέταση της υπόθεσης μεταβίβασης των δύο ξενοδοχείων, Πέτρα και Ιμπέριαλ που έγινε το 2004 επί Ειρηναίου και είχε προκαλέσει σεισμό στην ορθόδοξη Εκκλησίας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Πατριαρχείου για επανεξέταση της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε του εποίκους οι οποίοι ζητούσαν την επικύρωση της ενοικίασης των ακινήτων για 99 χρόνια, η οποία είχε προκαλέσει - εκτός των άλλων - και την οργή των Αράβων - οι οποίοι υποστηρίζουν οτι μέσω της αγοράς των ακινήτων οι εξτρεμιστές Εβραίοι προσπαθούν να κυριαρχήσουν στηνΠαλιά Πόλη.
Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πατριαρχείου αλλά και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Το Πατριαρχείο κρίνει την απόφαση του δικαστηρίου ως άδικη και στερούμενη οποιασδήποτε νομικής ή λογικής βάσης, καθώς η εξτρεμιστική οργάνωση και οι υποστηρικτές της ακολούθησαν ανέντιμες και παράνομες μεθόδους για να αποκτήσουν Χριστιανική ακίνητη περιουσία σε έναν από τους σημαντικότερους χώρους Αραβικής Ισλαμικής και Χριστιανικής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ.
Το Πατριαρχείο επαναβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους Παλαιστίνιους ενοίκους σε αυτές τις χριστιανικές ιδιοκτησίες και ότι στέκεται ακλόνητο στη μάχη του να αποκρούσει τη ρατσιστική πολιτική και την ακροδεξιά, εξτρεμιστική ατζέντα στο Ισραήλ, που στοχεύει στη διάβρωση των πολλαπλής ταυτότητας της πόλης της Ιερουσαλήμ και της επιβολής μιας νέας πραγματικότητας μέσα σε αυτήν».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοινωσή του εκφράσει την ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον χριστιανικό τομέα της Παλαιάς Πόλεως της Ιερουσαλήμ: «Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, η μέριμνα για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, την Αγιοταφιτική Αδελφότητα και την ενίσχυση και διαφύλαξη των Ιερών Προσκυνημάτων, αποτελεί πεδίο διαρκούς δραστηριοποίησης για την Ελλάδα.
Η χώρα μας βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την προάσπιση και διαφύλαξη των προνομίων και δικαίων του, περιλαμβανομένων των ιδιοκτησιακών».
Οι ενοικιάσεις που έφεραν τα πάνω κάτω
Οι ενοικιάσεις των ξενοδοχείων Ιμπέριαλ και Πέτρα στην πύλη της Γιάφας και ενός κτηρίου δίπλα στο Όρος του Ναού στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ που πραγματοποιήθηκαν το 2004 έναντι 1,5 εκατ. δολαρίων όταν αποκαλύφθηκαν το 2005 λίγο έλλειψε το Πατριαρχείο να περάσει σε αραβικά χέρια.Η παρτίδα σώθηκε με την αποπομπή του τότε Πατριάρχη Ειρηναίου και την αντικαταστασή του από τον Θεόφιλο.Τότε τρεις εταιρείες με έδρα την Αμερική νοίκιασαν τα ακίνητα για 99 χρόνια ενεργώντας για λογαριασμό της οργάνωσης Ατερέτ Κοχανίμ η οποία προωθεί από το 1978 την «εβραιοποίηση» της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ και των αραβικών συνοικιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Η υπόθεση είχε ξεσηκώσει τότε τους χριστιανούς Παλαιστινίους, οι οποίοι κατήγγειλαν την απώλεια της κληρονομιάς τους προς όφελος των Εβραίων.Οι εξτρεμιστές όλο αυτό το διάστημα με κάθε τρόπο προκαλούσαν σοβαρά επεισόδια γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Θεόφιλου ο ο οποίος δημοσιοποίησε το πρόβλημα αλλά χωρίς επί της ουσίας αποτελέσματα.
Ο Θέφιλος όταν ο πρωτόδικα το Δικαστήριο του Ισραήλ δικαίωσε τους αγοραστές -ενοικιαστές στις 30 Ιουλίου του 2017 προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, επικαλούμενος πολιτικά κίνητρα στην δικαστική απόφαση. Την ίδια στιγμή όμως σπαταλά την κληρονομιά του Πατριαρχείου, το οποίο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στο Ισραήλ.
Το σύνολο των 13 χριστιανικών Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ κατήγγειλαν τις «συστηματικές προσπάθειες» του Ισραήλ «να αποδυναμώσει την χριστιανική παρουσία» στην Ιερουσαλήμ. Άλλοι κατηγορούν την Ιορδανία, θεματοφύλακα των ιερών μνημείων της Ιερουσαλήμ, και την Παλαιστινιακή Αρχή ότι κλείνουν τα μάτια στις πωλήσεις γης προς το Ισραήλ παρά το γεγονός ότι αποδυναμώνουν την παρουσία των αράβων χριστιανών στο Ισραήλ.
Οι Άραβες πέρασαν στην αντεπίθεση φτάνοντας στο σημείο να κατηγορούν το Πατριαρχείο ότι λειτουργεί σαν μεσιτικό γραφείο και ζήτησαν μεγαλύτερη διαφάνεια στην διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας.Μάλιστα , τότε ,υποστήριζαν ότι τα χρήματα καταλήγουν να χρηματοδοτούν τον τρόπο ζωής του πατριάρχη ή ότι στέλνονται σε οικογένειες ιερέων στην Ελλάδα.