To μεγάλο στοίχημα για την Εκκλησία το 2021 δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση του κορωνοϊού .
Αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο τη νέα χρονιά είναι ο επανακαθορισμός των σχέσεων με με την Πολιτεία και την Κοινωνία. Όπως όλα δείχνουν θα είναι και η χρονιά που θα φέρει στο προσκήνιο νέες συμμαχίες στο εσωτερικό της Συνόδου με φόντο τη διαδοχή Ιερώνυμου.
Εκτός της πανδημίας, άλλα θέματα που θα απασχολήσουν την Ιεραρχία είναι η αξιοποίηση της περιουσίας -όπως συμβαίνει κάθε χρόνο- αλλά και οι σχέσεις με τις άλλες Εκκλησίες, με επίκεντρο το Φανάρι, τη Μόσχα και τα Βαλκάνια.
Παρά το γεγονός ότι επισήμως δεν γίνεται η παραμικρή κουβέντα για τη διαδοχή Ιερώνυμου, αυτή τη χρονιά θα αρχίζουν να παγιώνονται συμμαχίες γύρω από πρόσωπα που θα διεκδικήσουν (όποτε) τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Για την Εκκλησία το μεγάλο στοίχημα είναι η αντιμετώπιση -με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες- της πανδημίας. Δηλαδή και οι πιστοί να είναι σε θέση να μην χάσουν την επαφή με τους ναούς και τους ιερείς, αλλά και να διασφαλιστεί η υγεία όλων. Επίσης τεράστιο θέμα είναι η ενότητα της Ιεραρχίας, καθώς και αυτή την περίοδο φαίνεται πως στο εσωτερικό της έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις που κατά περιόδους συγκρούονται για θέματα που έχουν να κάνουν με το σύνολο των μέτρων, το εμβόλιο και τη θεία Κοινωνία.
Οι αρνητές της μάσκας και του εμβολίου είναι και στις τάξεις της Εκκλησίας και για τον λόγο αυτό πολλοί Μητροπολίτες δηλώνουν πλέον ανοικτά ότι θα εμβολιαστούν, ενώ παράλληλα κάποιοι προσφέρουν στο υπουργείο Υγείας τα πνευματικά κέντρα των ενοριών ή άλλων δομών.
Το θέμα της περιουσίας είναι από αυτά που θα εξεταστούν και πάλι σε συνδυασμό με τα οικονομικά των μητροπόλεων, τα οποία έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της επιβολής των μέτρων.
Η μείωση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις κοινωνικές δομές οι οποίες ασφυκτιούν. Για να ξεπεραστεί η κρίση πολλές μητροπόλεις πλέον προχωρούν σε διαδικτυακούς εράνους αγάπης, αλλά το πρόβλημα παραμένει.
Το θέμα της διαδοχής έχει αρχίσει να συζητείται στις τάξεις της Ιεραρχίας και όχι μόνο. Ενδιαφέρον δείχνουν και πολιτικοί παράγοντες αλλά και ξένες πρεσβείες, κυρίως αυτές της Ρωσίας και της Αμερικής οι οποίες θέλουν να έχουν λόγο ανεξάρτητα από το πώς μπορούν να επηρεάσουν τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.
Τον πρώτο λόγο τον έχουν τα μέλη της Ιεραρχίας, τα οποία στοιχίζονται πίσω από συγκεκριμένους μητροπολίτες που έχουν ξεχωρίσει στην κούρσα της διαδοχής και οι οποίοι δεν είναι και… πολλοί. Τρεις το πολύ τέσσερις θα είναι αυτοί οι οποίοι θα διεκδικήσουν τη θέση του Αρχιεπισκόπου, αλλά όπως συμβαίνει πάντα στην αρχή, θα εμφανιστούν υποψηφιότητες οι οποίες δεν θα έχουν καμία τύχη. Το γεγονός ότι έχει αρχίσει η διαδοχολογία, είναι γνωστό στον ίδιο τον κ. Ιερώνυμο, ο οποίος υποτίθεται ότι κρατάει αποστάσεις από τους “δελφίνους”, αλλά έχει δείξει την προτίμησή του…
Οι σχέσεις με το Φανάρι, τη Μόσχα και τις Εκκλησίες των Βαλκανίων είναι το μεγάλο ζητούμενο τη νέα χρονιά, καθώς η κόντρα μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου της Ρωσίας θα ενταθεί λόγω της αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας.
Ενδιαφέρον έχει και η κατάσταση των Εκκλησιών στα Βαλκάνια, όπου θα κυριαρχήσει η εκλογή του νέου Πατριάρχη Σερβίας και του μητροπολίτη Μαυροβουνίου, οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα τις εξελίξεις στην περιοχή.
Η Εκκλησία της Σερβίας έχει ταχθεί υπέρ της Μόσχας και έχει εναντιωθεί στις θέσεις του Φαναρίου. Την ίδια στιγμή έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της σχετικά με τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί για την παραχώρηση της αυτοκεφαλίας σε Κόσοβο και Βόρεια Μακεδονία.
Η Ελλαδική Εκκλησία έχει στηρίξει τις επιλογές του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει έρθει σε ρήξη με τη Μόσχα, αλλά διατηρεί ενεργό ρόλο στην περιοχή και είναι μία υπολογίσιμη δύναμη στον χώρο της ορθοδοξίας.
Η Εκκλησία της Ελλάδος επίσης, μπορεί να στηρίζει το Φανάρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος έχουν τις καλύτερες των σχέσεων, οι οποίες και τη νέα χρονιά θα δοκιμαστούν…