Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 28 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των: Αγίων Δισμυρίων (20.000) μαρτύρων, των εν Νικομήδεια καέντων και των συν αυτοίς, Δημοσθένους, Δημοκλέους και Δημοκρίτου . Μαρτύρων Γλυκερίου πρεσβυτέρου, Γοργονίου, Δόμνης, Δωροθέου του πρεποσίτου, Ζήνωνος του στρατηγού, Θεοφίλου διακόνου, Ίνδη, Μαρδονίου, Μυγδονίου, Πέτρου, Πλουτοδώρου, Σεκούνδου. Οσίων Βαβύλα, Σίμωνος του μυροβλύτου, κτίτορος της εν Άθω ιεράς μονής «Σιμωνόπετρας» και Στεφάνου, του θαυματουργού.
Τα ονόματα που γιορτάζουν είναι: Δόμνα, Θεοφίλη, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Μυγδόνιος, Μυγδόνης, Μυγδονία, Μιγδονία.
Όσιος Σίμων ο Μυροβλύτης, κτήτορας της Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας
Ο όσιος Σίμων ο Μυροβλύτης υπήρξε ο κτήτορας της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους. Υπήρξε θαυμάσιος ασκητής, θαυματουργός και μυροβλύτης. Υποτάχθηκε σε αυστηρό Γέροντα και τόσο τον αγάπησε, ώστε την ώρα πού κοιμόταν ασπαζόταν τα πόδια του και κατά την απουσία του τον τόπο της κατακλίσεως του.
Πίστευε ότι δίχως αυτόν δεν θα μπορούσε ν΄ ανεβεί στον ουρανό. Με την ευλογία του Γέροντα του κατοικεί σε σπήλαιο, πού σώζεται μέχρι σήμερα, για να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην προσευχή, δίχως να φοβάται τις συχνές επιθέσεις των δαιμόνων.
Τη νύκτα των Χριστουγέννων και ενώ προσευχόταν, είδε αστέρα να κατεβαίνει από τον ουρανό και να στέκεται πάνω στην πέτρα, όπου είναι χτισμένη η Μονή Σίμωνος Πέτρας σήμερα, και άκουσε τη η φωνή της Θεοτόκου να του λέει· «Εδώ πρέπει να θεμελίωσης, ω Σίμων, το κοινόβιόν σου, και να σώσης ψυχάς, και πρόσεχε καλώς· μη απιστήσης, ως πρότερον, εγώ θέλω είμαι βοηθός σου».
Θαυματουργικά προχώρησε στην ανοικοδόμηση της Μονής ο όσιος. Την εκκλησία αφιέρωσε στο όνομα της Γεννήσεως του Κυρίου, ονομάζοντας τη Μονή ονόμασε Νέα Βηθλεέμ. Τελείωσε τον θεάρεστο βίο του σε προχωρημένη ηλικία, στις 28 Δεκεμβρίου του 1257.
Η Μονή της Σιμώνος Πέτρας είναι το τολμηρότερο οικοδόμημα του Αγίου Όρους.
Η επταώροφη Μονή της Σιμώνος Πέτρας είναι το τολμηρότερο οικοδόμημα του Αγίου Όρους. Είναι κτισμένη πάνω σε ένα απόκρημνο και απότομο βράχο στη Ν.Δ. πλευρά της χερσονήσου και είναι αφιερωμένη στην Γέννηση του Χριστού.
Ο ιδρυτής της, ο όσιος Σίμωνας, έζησε στο Αγιον Όρος στα μέσα του 14ου αιώνα. Ο Όσιος Σιμων ονόμασε αρχικά τη Μονή «Νέα Βηθλεέμ», αργότερα όμως πήρε το σημερινό της όνομα, από τον ιδρυτή της και από την πέτρα πάνω στην οποία είναι κτισμένη.
Τα χρόνια 1580, 1626 καταστράφηκε από πυρκαγιές και ανακαινίσθηκε με τη συνδρομή διαφόρων αυτοκρατόρων και Πατριαρχών. Στα τέλη του περασμένου αιώνα (1891) η Μονή καίγεται ολοσχερώς και ξανακτίζεται με εράνους από την Ρωσία. Το Καθολικό της Μονής κτίστηκε μετά την τελευταία πυρκαγιά και δεν είναι τοιχογραφημένο.
Η Μονή διαθέτει 15 παρεκκλήσια και πέντε κελλιά στις Καρυές. Από άποψη κειμηλίων, διαθέτει ένα τεμάχιο Τίμιου Ξύλου, λείψανα αγίων και διάφορα άλλα κειμήλια. Η βιβλιοθήκη ήταν αξιόλογη μέχρι την τελευταία πυρκαγιά, τώρα έχει μόνο λίγα νεότερα χειρόγραφα και λίγα βιβλία.
Στη μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 60 μοναχών. H Μονή Σίμωνος Πέτρας λειτουργεί κοινοβιακά από το 1801, με σιγίλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Καλλίνικου Δ΄, με πρώτο ηγούμενο της τον Ιερομόναχο Υάκινθο.
Κατέχει την δέκατη τρίτη θέση στην ιεραρχία των είκοσι Αθωνικών μονών. Έχει εξαρτήματα της έξι καθίσματα, έξι κελλιά, εκτός εκείνου του αντιπροσωπείου των Καρυών , δύο ησυχαστήρια καθώς και τρία ιερά σπήλαια.