Washington Post: H νέα κυβερνητική ομάδα «DOGE» του Έλον Μασκ έχει ήδη αναλάβει δράση - Οι πρωτόγνωρες κινήσεις, οι ριζικές αλλαγές και τα ερωτήματα

 
CNN: Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει τον Ίλον Μασκ στο πλευρό του;

Ενημερώθηκε: 10/01/25 - 21:40

Η νέα μη κυβερνητική οντότητα των ΗΠΑ με την ονομασία «Department of Government Efficiency» (Τμήμα Κυβερνητικής Αποδοτικότητας), ή αλλιώς DOGE, φαίνεται να παίζει κεντρικό ρόλο στη μετάβαση της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς εκπρόσωποί της έχουν ήδη αρχίσει επαφές με διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες στις ΗΠΑ.

Το σχέδιο του DOGE, υπό την ηγεσία του Έλον Μασκ και του Βιβέκ Ραμασουάμι, αποσκοπεί στη δραστική μείωση του μεγέθους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, προκαλώντας ενθουσιασμό στους συντηρητικούς αλλά και ανησυχίες.

Παραδοσιακά, η μεταβατική διαδικασία της προεδρίας των ΗΠΑ περιλαμβάνει ομάδες από την επερχόμενη κυβέρνηση που συνεργάζονται με το υπάρχον προσωπικό και τους υπαλλήλους των οργανισμών για τη μεταβίβαση της εξουσίας, συμπεριλαμβανομένων τακτικών ενημερώσεων, σημειώνει η Washington Post.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της, η ομάδα των Μασκ-Ραμασουάμι έχει προχωρήσει σε πρωτόγνωρες κινήσεις για να προετοιμάσει το έδαφος για ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι πρώτες κινήσεις του DOGE

Η Washington Post αποκαλύπτει πως εκπρόσωποι του DOGE έχουν ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη περισσότερων από δώδεκα ομοσπονδιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργείου Οικονομικών, της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων (IRS), του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και του Υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων.

Οι επαφές αυτές στοχεύουν στη χαρτογράφηση του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών, με στόχο τη λήψη δραστικών μέτρων περικοπής των δαπανών και των ρυθμίσεων.

Όπως σημειώνει η Post, τα μέλη του DOGE λειτουργούν ανεξάρτητα από την επίσημη ομάδα μετάβασης του Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τον ρόλο τους αλλά και τη σύνδεσή τους με την προεδρική εξουσία.

Παράλληλα, το DOGE έχει την έδρα του στα γραφεία της SpaceX -του Έλον Μασκ- στην Ουάσιγκτον και ήδη απασχολεί περισσότερα από 50 άτομα, με στόχο να φτάσει τα 100 έως την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.

Αμφιλεγόμενες προτάσεις

Το «Τμήμα Κυβερνητικής Αποδοτικότητας» ιδρύθηκε με στόχο να μειώσει τη σπατάλη του δημοσίου χρήματος, μία ιδέα που έχει αποτελέσει βασικό σημείο της συντηρητικής ατζέντας εδώ και δεκαετίες, ενώ η ιδέα μιας επιτροπής για την εξάλειψη της σπατάλης συζητήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Τραμπ το 2024.

Έλον Μασκ, γνωστός για τις καινοτόμες -επιχειρηματικά- αλλά συχνά αμφιλεγόμενες προτάσεις του, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο στόχος είναι να περικοπούν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

«Νομίζω ότι θα προσπαθήσουμε για τα 2 τρισεκατομμύρια. Πιστεύω πως αυτός είναι ο καλύτερος δυνατός στόχος», ανέφερε ο Μασκ σε συνέντευξή του στο τεχνολογικό συνέδριο CES στο Λας Βέγκας.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Αν επιδιώξουμε τα 2 τρισεκατομμύρια, έχουμε καλές πιθανότητες να πετύχουμε το 1 τρισεκατομμύριο».

Οι προτάσεις του DOGE περιλαμβάνουν τη διάλυση ολόκληρων υπηρεσιών, τη δραστική μείωση του αριθμού των ομοσπονδιακών υπαλλήλων και την εξάλειψη ιστορικών δαπανών. Ωστόσο, το έργο αυτό έχει ήδη συναντήσει εμπόδια.

Σύμφωνα με την Washington Post, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο εμφανίζονται διστακτικοί να εγκρίνουν τόσο μεγάλες περικοπές, ενώ πολλοί μόνιμοι υπάλληλοι των ομοσπονδιακών υπηρεσιών αντιμετωπίζουν την ομάδα με σκεπτικισμό.

«Οι δηλώσεις του Μασκ και του Ραμασουάμι για τη δημόσια διοίκηση μας ανησυχούν», ανέφεραν δύο ομοσπονδιακοί υπάλληλοι στην εφημερίδα.

Η κουλτούρα της Silicon Valley συγκρούεται με τα πλοκάμια της γραφειοκρατίας

Το έργο του DOGE δεν είναι απλά τεχνοκρατικό αλλά και πολιτικό. Οι μόνιμοι υπάλληλοι των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, πολλοί από τους οποίους έχουν περάσει δεκαετίες αποκτώντας εξειδίκευση στις πολύπλοκες διαδικασίες της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας, βρίσκονται σε αντίθεση με την κουλτούρα της Silicon Valley, που χαρακτηρίζεται από ταχύτητα και συχνά επαναστατική τεχνολογική διάθεση.

«Κάθε διοίκηση πρέπει να δημιουργήσει σχέσεις με τους μόνιμους υπαλλήλους της, γιατί αυτοί διασφαλίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας της κυβέρνησης», δήλωσε ο Μπιλ Χόουγκλαντ, αντιπρόεδρος του Bipartisan Policy Center.

«Οι στόχοι που έχουν θέσει είναι φιλόδοξοι, αλλά θα είναι δύσκολο για κάποιους μόνιμους υπαλλήλους να συνεργαστούν με ανθρώπους του DOGE που δεν έχουν εκλεγεί», πρόσθεσε, λόγω προηγούμενων δηλώσεων του Μασκ και του Ραμασουάμι που επικρίνουν τη δημόσια διοίκηση.

Η δυσπιστία αυτή είναι εμφανής και μέσα από τον τρόπο με τον οποίο το DOGE στρατολογεί το προσωπικό της.

Η ομάδα έχει δεχθεί χιλιάδες αιτήσεις εργασίας μέσω της πλατφόρμας X, με υποψήφιους να δηλώνουν ακόμη και το IQ τους στις αιτήσεις τους. Ο Στιβ Ντέιβις, πρόεδρος της Boring Company, έχει αναλάβει την εποπτεία της όλης προσπάθειας, ενώ σημαντικά στελέχη όπως η Κέιτι Μίλερ, πρώην γραμματέας Τύπου του Μάικ Πενς, και ο Μπιλ ΜακΓκίνλεϊ έχουν ενταχθεί στην ομάδα.

Ερωτήματα για τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του DOGE

Η Washington Post σχολιάζει πως, παρά την έντονη δραστηριότητα του DOGE, πολλά ζητήματα παραμένουν αδιευκρίνιστα. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές ποιος χρηματοδοτεί την ομάδα, πώς αυτή συνεργάζεται με την επίσημη ομάδα μετάβασης του Τραμπ και ποια είναι η νομική της αρμοδιότητα.

Επιπλέον, η προσπάθεια του DOGE να επηρεάσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης αντιμετωπίζει πολιτικά εμπόδια.

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2026, στο οποίο στοχεύει το DOGE, δεν ξεκινά πριν από τον Οκτώβριο του 2025, ενώ τα υπόλοιπα κονδύλια για το τρέχον έτος αποφασίζονται ήδη από το Κογκρέσο. Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν ήδη εγκρίνει αυξημένες δαπάνες για το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο αποτελεί έναν από τους στόχους περικοπών της DOGE.

Παρά τις δυσκολίες, το DOGE συνεχίζει ακάθεκτο, ελπίζοντας να φέρει σημαντικές αλλαγές στη δομή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το μέλλον της όμως παραμένει αβέβαιο, με βασικά ερωτήματα να περιμένουν απαντήσεις.

Πηγή: enikos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ