Ήταν 8 Νοεμβρίου του 2016, η ημέρα που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Τις πρώτες πρωινές ώρες, έξω από το προξενείο της Ρωσίας στη Νέα Υόρκη, ένας άνδρας 63 ετών εντοπίζεται νεκρός με ένα μεγάλο τραύμα στο κεφάλι που δεν έμοιαζε να οφείλεται σε πτώση στο έδαφος.
Οι αρχές αναφέρουν πως τον βρήκαν νεκρό το ξημέρωμα της ημέρας των εκλογών και συγκεκριμένα στις 7 π.μ. (τοπική ώρα) ακριβώς. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού προξενείου στο Μανχάταν, Nikolai Lakhonin, ανέφερε στα αμερικανικά ΜΜΕ πως ο νεκρός ήταν πράγματι υπάλληλος του προξενείου, και πως πέθανε από "έμφραγμα". Ο ίδιος αρνήθηκε τότε να δώσει στη δημοσιότητα την ταυτότητα του φερόμενου συμπατριώτη του.
Το προξενείο δήλωσε ότι η αιτία του τραύματος στο κεφάλι ήταν άγνωστη και πως δεν δίνονταν στους εκπροσώπους του Τύπου περαιτέρω πληροφορίες, μέχρι να κλείσει η υπόθεση. Απέκλεισαν όμως, πιθανή δολοφονική επίθεση.
Τις επόμενες ώρες ο Τραμπ γινόταν πλανητάρχης, ερχόταν στην επιφάνεια η διαδικτυακή επέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές για αλλαγή του τελικού αποτελέσματος και τα media είχαν ξεχάσει τον μυστηριώδη θάνατο, που υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν ένα θρίλερ.
Ένα "ορφανό" τραύμα στο κεφάλι
Σήμερα, τρεις μήνες μετά, το Buzzfeed φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το όνομα του Ρώσου υπαλλήλου του προξενείου. Ο Sergei Krivov, όπως τον κατονόμασαν οι αμερικανικές αρχές (NYPD) στον ιστότοπο αυτό, πέθανε επισήμως από φυσικά αίτια και η αστυνομία της Νέας Υόρκης, έκλεισε τον φάκελο των ερευνών. Κανείς δεν έμαθε το πού μεταφέρθηκε το σώμα του.
Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Buzzfeed οι ιατροδικαστές της Νέας Υόρκης δηλώνουν πως δεν είναι απολύτως σίγουροι πως ο θάνατος οφείλεται σε φυσικά αίτια (ανακοπή καρδιάς).
Η New York Post κατέγραψε βάσει των δικών της πηγών, πως ο 63χρονος Krivov ήταν κάτοικος Μανχάταν και υπάλληλος ασφαλείας του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το διπλωματικό κέντρο της Ρωσίας στο "Μεγάλο Μήλο". Ωστόσο, το ρωσικό πρακτορείο Sputnik έγραφε πως επρόκειτο για έναν διπλωματικό ακόλουθο με διοικητικά καθήκοντα, χωρίς να τον κατονομάζει.
Με άλλα λόγια, η δουλειά του Krivov ήταν να διασφαλίσει πως οι Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες δεν θα είχαν πρόσβαση στο κτίριο με κανέναν τρόπο. Εντύπωση προκαλεί πως τα ρωσικά media δεν τον κατέγραφαν με κάποιο συγκεκριμένο όνομα, την πρώτη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον παραπάνω ρωσικό ιστότοπο, ο διοικητής είχε επίσης πρόσβαση στον ειδικό μηχανισμό που χρησιμοποιείται για την κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων που μεταδίδονται μεταξύ του προξενείου και άλλων ρωσικών πληροφοριακών δικτύων.
Ο Ρώσος διπλωμάτης που δεν υπήρξε ποτέ
Παρότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης τον ταυτοποίησε ως κάτοικο Μανχάταν, δίνοντας αρχικά και διεύθυνση κατοικίας του, ο Ρώσος νεκρός ήταν πάντα ένα φάντασμα. Το όνομα του δεν καταγράφεται σε κανένα μητρώο, ενώ σε έρευνα του Buzzfeed, οι δύο Krivov που καταγράφονται ως κάτοικοι της Ν.Υ., αρνήθηκαν να απαντήσουν αν γνωρίζουν κάποιον με το όνομα "Sergei" ή "Cergej". Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε στο Buzzfeed πως ο εν λόγω 63χρονος, δεν είχε συγγενείς στην Αμερική.
Το Buzzfeed έφτασε και στην περιοχή όπου βρισκόταν η υποτιθέμενη κατοικία του Krivov και... μαντέψτε. Στη συγκεκριμένη διεύθυνση δεν υπήρχε κατοικία, παρά μόνο ένα κτίριο γραφείων που ανήκουν στο μουσείο ντιζάιν, ονόματι Cooper Hewitt.
Επίσης, είναι ιδιαιτέρως θολό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο διήρκεσε η όλη έρευνα των Αμερικανικών αρχών. Επικεφαλής των ερευνών δήλωσαν στο Buzzfeed πως "η υπόθεση έχει κλείσει οριστικά". "Συνήθως τέτοιου τύπου υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές για καιρό, η συγκεκριμένη όμως έκλεισε για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζω", κατέθεσε άλλος εκπρόσωπος της αστυνομίας που κρατά και εκείνος την ανωνυμία του.
Η Julie Bolcer, εκπρόσωπος του τμήματος ιατροδικαστικών εξετάσεων που ανέλαβε την υπόθεση, υπογράμμισε πως για εκείνους "η υπόθεση έχριζε περαιτέρω διερεύνησης". "Τα επίσημα στοιχεία μας δεν ήταν τελικά, και σίγουρα, όχι ανακοινώσιμα".
Η αναντιστοιχία μεταξύ του ιατροδικαστικού τμήματος και του NYPD, είναι ύποπτη. Ο Marq Claxton, πρώην ανακριτής του NYPD, τόνισε πως οι έρευνες σταματούν "μόνο όταν έχουμε τελεσίδικη ετυμηγορία από το ιατροδικαστικό τμήμα".
Ενδιαφέρον έχει επίσης πως δεν έγιναν ποτέ επαναληπτικές τοξικολογικές εξετάσεις, κάτι που απαιτείται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Κανένα αποτεφρωτήριο της Νέας Υόρκης δεν δέχθηκε ποτέ κάποιον νεκρό άνδρα με ταυτότητα που ανέγραφε το όνομα Sergei Krivov.
Το NYPD αρνήθηκε το αίτημα του BuzzFeed News για παράδοση αντιγράφου του τελικού πορίσματος, αναφέροντας πως το αίτημα του ειδησεογραφικού site ήταν ελλιπές και δεν περιέγραφε επαρκώς την υπόθεση την οποία ήθελε να ανασύρει. Το BuzzFeed News όμως ισχυρίζεται πως είχε γίνει λεπτομερέστατη αίτηση για ανάκτηση πληροφοριών, με τα στοιχεία που αρχικά τους είχαν δοθεί από τις εμπλεκόμενες αρχές.
Ο Michael Morisy, ιδρυτής του MuckRock, μιας ΜΚΟ που μάχεται για τη διαφάνεια στις ΗΠΑ, ανέφερε από τη δική του μεριά πως "άπαξ και μια υπόθεση κλείνει, τότε μέρος του φακέλου της μπορεί να δοθεί στον Τύπο".
Το BuzzFeed News μίλησε μέχρι και με την Aeroflot airlines, τη μοναδική εταιρεία που πραγματοποιεί απ' ευθείας πτήσεις από τη Νέα Υόρκη στη Μόσχα. Ποτέ, κανένας Sergei Krivov δεν πέταξε με την εταιρεία αυτή.
Το δε Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να πει αν ο Krivov είχε καταχωρηθεί σαν ξένος διπλωμάτης, πόσο καιρό ζούσε στις ΗΠΑ, ποιο ήταν το στάτους παραμονής του στη χώρα, και αν έγινε η οποιαδήποτε επικοινωνία με τη ρωσική διπλωματία μετά τον θάνατο του.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, απάντησε στο Buzzfeed μετά από ερώτηση που δέχθηκε: "Είχε προβλήματα καρδιακής ανεπάρκειας. Είναι πραγματικά περίεργο που ασχολείστε με αυτό το θέμα ακόμη".
Το FBI πάντως δεν αναμείχθηκε στη διαλεύκανση του θανάτου μιας και δεν του ζητήθηκε κάτι τέτοιο.
"Περίεργες" σχέσεις
Όλα τα παραπάνω έρχονται τώρα στην επικαιρότητα την ώρα που η Αμερική ζει και αναπνέει εν μέσω "σκανδάλου" μυστικών υπηρεσιών και "περίεργων σχέσεων" με τις αντίστοιχες του παραδοσιακού μεγάλου αντιπάλου, κοινώς, του Κρεμλίνου.
Από την πρώτη κιόλας συνέντευξη Τύπου του ως πλανητάρχης, ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε πως η Ρωσία χάκαρε το Δημοκρατικό Κόμμα, έσπευσε όμως να προσθέσει ότι οι ΗΠΑ "δέχονται ηλεκτρονικές επιθέσεις και από άλλες χώρες", ενώ αποκάλεσε "ατού" τη στήριξη που του παρέχει ο Ρώσος πρόεδρος.
"Εάν στον Πούτιν αρέσει ο Τραμπ τότε πιο είναι το πρόβλημα; Αυτό το βλέπω θετικό. δεν το βλέπω αρνητικό. Θα τα πάω καλά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το ελπίζω. Υπάρχει πιθανότητα και να μην συμβεί αυτό. Αλλά σε αυτή την περίπτωση πιστεύετε ότι η Χίλαρι θα το διαχειριζόταν καλύτερα; Το πιστεύει κανείς εδώ μέσα; Σας παρακαλώ", είπε επακριβώς.
Ωστόσο, μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Μπ. Νετανιάχου την Τετάρτη, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις επαφές που φέρονται να είχαν στενοί του συνεργάτες και στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, το περασμένο έτος.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πήρε τον λόγο για να καταγγείλει τις διαρροές που τροφοδοτούν τον Τύπο σε καθημερινή βάση και οδήγησαν στην παραίτηση του συμβούλου του για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, Μάικλ Φλιν.
Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είπε ούτε μια λέξη. Δεν έδωσε το λόγο παρά σε δύο δημοσιογράφους που δεν ανήκουν στο δυναμικό των μεγάλων ΜΜΕ που ερευνούν το σκάνδαλο.
Νέο διπλωματικό θρίλερ
Αξίζει να σημειωθεί πως, μόλις χθες, Τετάρτη, οι "The New York Times" με δημοσίευμα τους ανέφεραν πως τα αρχεία των τηλεφωνικών υποκλοπών που έχουν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δείχνουν ότι στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και συνεργάτες του, είχαν συστηματικές επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών κατά τη χρονιά πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά και οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ, φέρονται να υπέκλεψαν τα τηλεφωνήματα αυτά, περίπου την ίδια περίοδο που γινόταν ο εντοπισμός των στοιχείων για τη ρωσική εμπλοκή στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, το 2016. Κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος είχε βρεθεί στο επίκεντρο κακόβουλων ενεργειών, προκειμένου να υποκλαπούν τα αρχεία ηλεκτρονικών μηνυμάτων από υψηλόβαθμα στελέχη της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα παραπάνω υποστηρίζουν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Το Κρεμλίνο τόνισε ότι δεν βασίζονται σε γεγονότα οι πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με την οποία μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ είχαν επαφές με Ρώσους αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών.
Πώς μπορεί να εμπλέκεται ο θάνατος του Ρώσου διπλωματικού ακόλουθου με όλα τα παραπάνω; Οφείλεται όντως σε έμφραγμα; Ήξερε πολλά; Φοβούνταν μη μιλήσει; Απέτυχε στην αποστολή του και έπρεπε να "βγει από τη μέση"; Για ποιον δούλευε στην πραγματικότητα; Πιθανότατα, δεν θα το μάθουμε ποτέ.