Η Ευρώπη δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της δημιουργίας μιας «αυτοεκπληρούμενης προφητείας» ότι το ΝΑΤΟ θα πεθάνει υπό μια δεύτερη προεδρία Τραμπ και ότι ο διατλαντικός δεσμός θα έχει τελειώσει, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της στρατιωτικής συμμαχίας.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν με τον Ντόναλντ Τραμπ με τον ίδιο τρόπο που έκαναν το 2016, ανεξάρτητα από τη ρητορική κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.
«Δούλεψα μαζί του για τέσσερα χρόνια», είπε. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Τραμπ είχε αλλάξει από το τέλος της προεδρίας του το 2020, είπε ότι δεν μπορούσε να απαντήσει, αλλά πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να μην δημιουργούνται αυτοεκπληρούμενες προφητείες με τρόπο που υποθέτουμε ότι μια νέα κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα σημάνει το τέλος του ΝΑΤΟ . Υπήρχαν ανησυχίες για αυτό και το 2016. Η πραγματικότητα ήταν ότι το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο μετά από τέσσερα χρόνια … περισσότερα στρατεύματα, υψηλή ετοιμότητα», είπε.
Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την προοπτική ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, JD Vance, να λάβει θέση ελέγχου στην εξωτερική πολιτική, εάν ο Τραμπ κερδίσει τον Νοέμβριο.
Ο Βανς ήταν ένας από τους κορυφαίους αντιπάλους του νέου πακέτου βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, το οποίο ανέμεινε για μήνες αλλά τελικά εγκρίθηκε την άνοιξη.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο Βανς έδειξε ότι ο διοικητικός ρόλος των ΗΠΑ στην παγκόσμια ασφάλεια δεν θα ήταν δεδομένος σε μια κυβέρνηση Τραμπ, λέγοντας στους πιστούς του κόμματος που συγκεντρώθηκαν στο εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι ότι οι αμερικανοί στρατιώτες δεν θα στέλνονταν πλέον στο εξωτερικό χωρίς λόγο.
«Θα στείλουμε τα παιδιά μας στον πόλεμο μόνο αν χρειαστεί», είπε ο Βανς.
Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον του ΝΑΤΟ.
Όταν ο απερχόμενος γενικός γραμματέας προσχώρησε το 2014, μόνο δύο κράτη μέλη ξόδευαν το 2% του προϋπολογισμού τους για την άμυνα. Τώρα αυτό ανέρχεται σε 23 από τα 31 μέλη, είπε, προσθέτοντας ότι το παράπονο του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ότι οι Ευρωπαίοι δεν συνεισέφεραν το μερίδιο που τους αναλογούσε ήταν βάσιμο.
«Ο λόγος για τον οποίο περιμένω από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν ισχυρός σύμμαχος… είναι ότι η κύρια κριτική από τον πρόεδρο Τραμπ αλλά και από τον υποψήφιο αντιπρόεδρο JD Vance, δεν ήταν κατά κύριο λόγο εναντίον του ΝΑΤΟ. Ήταν κατά κύριο λόγο ενάντια στους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν ξοδεύουν αρκετά για το ΝΑΤΟ για την άμυνα και αυτό αλλάζει.
Είπε ότι εάν ο Τραμπ μπει στις εκλογές του Νοεμβρίου το μόνο που πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να επαναλάβει τη στρατηγική του του 2016.
«Αυτό που αποφασίσαμε το 2016 ήταν φυσικά να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση, κυρίως επειδή τέθηκαν οι ερωτήσεις σχετικά με το αν [οι ΗΠΑ] υποστήριζαν το ΝΑΤΟ, έτσι δεσμευτήκαμε και καθίσαμε και η πραγματικότητα ήταν ότι μερικά από τα Τα μηνύματα ήταν πολύ έγκυρα», είπε.
Υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο ΝΑΤΟ επειδή τα μέλη του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύουν το 50% της παγκόσμιας «στρατιωτικής ισχύος». Εάν οι ΗΠΑ φύγουν, θα μείνουν μόνες και θα αντιπροσωπεύουν μόλις το 25% αυτής της στρατιωτικής ικανότητας.
Το να κάνουμε την Ευρώπη ανθεκτική στον Τραμπ βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις ανησυχίες που έθεσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα στο Παλάτι Μπλένχαϊμ εν μέσω φόβων ότι όχι μόνο ο Τραμπ θα εγκαταλείψει τη θέση των ΗΠΑ για την Ουκρανία αλλά θα ασκήσει πίεση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποδεχθεί μια ειρήνη σχέδιο που περιλαμβάνει την απώλεια ρωσικά κατεχόμενων εδαφών.
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Jonas Gahr Støre, δήλωσε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει το μέρος της αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους από ό,τι εμείς τώρα» στο ΝΑΤΟ.
«Πρέπει να δείξουμε την αξία αυτής της συμμαχίας και γιατί είμαστε ενωμένοι. Και νομίζω ότι αυτή η υπόθεση είναι αρκετά δυνατή».
Είπε ότι η προστασία της Ευρώπης κατά του Τραμπ ήταν στην ημερήσια διάταξη στο περιθώριο της διάσκεψης, την οποία άνοιξαν ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ και ο Ζελένσκι, ο οποίος υπενθύμισε την ανθεκτικότητα και τη γενναιότητα του Ουίνστον Τσόρτσιλ.
«Πρέπει να είμαστε σε καλή επικοινωνία με τις ΗΠΑ», είπε.
Ο αρχηγός της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις, είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει την ειδική σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ για να προσπαθήσει να γεφυρώσει τυχόν χάσματα με τις ΗΠΑ μετά τις εκλογές.
"Ένας εισερχόμενος πρόεδρος μπορεί να επιθυμεί ή όχι να χρησιμοποιήσει αυτή τη γέφυρα, αλλά θα είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όποιον είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών", είπε.