Διάχυτος είναι ο φόβος ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος ενός ακόμη πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο μετά το διπλό χτύπημα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ και των υποσχέσεων για αντίποινα από την σιιτική οργάνωση αλλά και από το Ιράν.
Πολλοί είναι οι πολιτικοί και διπλωμάτες ανά τον κόσμο που εφράζουν την μεγάλη ανησυχία τους για μία τέτοια εξέλιξη, ωστόσο μία αντίδραση ξεχωρίζει.
Ο λόγος για τις ΗΠΑ όπου αξιωματούχοι του Πενταγώνου άκουσαν τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να δηλώνει ότι φοβάται ότι το Ισραήλ θα κηρύξει πόλεμο στο Λίβανο στο κοντινό μέλλον σύμφωνα με την Wall Street Journal, παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον ζητά αυτοσυγκράτηση και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.
Το Ισραήλ έχει πολλάκις προειδοποιήσει τη Χεζμπολάχ ότι θα της επιτεθεί αν δεν σταματήσει τις επιθέσεις στο Βορρά, την ώρα που συγκεντρώνει στρατεύματα στην περιοχή και πραγματοποιεί ασκήσεις. Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ μίλησε για νέα φάση στον πόλεμο με τις επιχειρήσεις να εντοπίζονται στο βόρειο μέτωπο.
Προς το παρόν το Τελ Αβίβ επιδίδεται σε ένα ανελέητο σφυροκόπημα από αέρος το οποίο ξεκίνησε από το απόγευμα της Πέμπτης (19/9) και συνεχίζεται και σήμερα Παρασκευή (20/9).
Ο επαναπροσανατολισμός στον βορρά έρχεται αφότου το Ισραήλ έθεσε ως νέο πολεμικό στόχο την επιστροφή των κατοίκων της στα σπίτια τους κοντά στα βόρεια σύνορα μετά την εκκένωσή τους εξαιτίας των επιθέσεων της Χεζμπολάχ.
Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που οι ισορροπίες στην περιοχή είναι τόσο εύθραυστες Τον Αύγουστο, το Ιράν υποσχέθηκε αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη, η οποία ήρθε μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός διοικητή της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.
Μάλιστα το 2006 Ισραήλ και Χεζμπολάχ βρέθηκαν σε πόλεμο που κράτησε 34 ημέρες.
Το διπλό ταπεινωτικό χτύπημα
Το διπλό ισραηλινό χτύπημα με τις εκρήξεις των βομβητών και των ασυρμάτων ήταν μια ταπείνωση, για την υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ και ο ίδιος ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα στην ομιλία του αναγνώρισε ότι η ομάδα υπέστη ένα τεράστιο και πρωτοφανές πλήγμα. Ο ίδιος αν και υποσχέθηκε αντίποινα απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στη φύση και να δώσει χρονικό ορίζοντα.
Η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Γνωρίζει ότι οποιαδήποτε έντονη αντίδραση είναι πιθανό να πυροδοτήσει έναν νέο πόλεμο με το Ισραήλ, ο οποίος θα μπορούσε να είναι καταστροφικός όχι μόνο για την ομάδα αλλά και για τον Λίβανο.
Την ίδια στιγμή το Ιράν που στηρίζει Χεζμπολάχ δεν θέλει να φανεί αδύναμη απέναντι στο Ισραήλ και ότι πρέπει να δοθεί μια ισχυρή απάντηση.
Ωστόσο δεν είναι σαφές ποιες είναι οι επιχειρησιακές της δυνατότητες αν πολλά μέλη της είναι τραυματισμένα και οι βασικές μέθοδοι επικοινωνίας δεν είναι πλέον αξιόπιστες.
Αυτό δεν αναιρεί τις εκτιμήσεις ότι η Χεζμπολάχ είναι η πιο βαριά οπλισμένη οργάνωση στον κόσμο με ένα όλο και πιο εξελιγμένο οπλοστάσιο που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο Ισραήλ.
Παράλληλα η σιιτική οργάνωση «θα πρέπει τώρα να διεξάγει ένα κυνήγι μαγισσών στο εσωτερικό της οργάνωσης», όπως σημειώνει ένας ερευνητής σε θέματα τρομοκρατίας και πολιτικής της Μέσης Ανατολής.
Ο Μάγκνους Νόρελ δήλωσε στο Sky News ότι η «τακτική νίκη για το Ισραήλ» ήταν «η διακοπή των επικοινωνιακών συστημάτων της Χεζμπολάχ με έναν τέτοιο τρόπο, με ένα χτύπημα».
Αλλά λέει ότι η «μακροπρόθεσμη συνέπεια είναι… Η Χεζμπολάχ θα πρέπει τώρα να διεξάγει ένα κυνήγι μαγισσών στο εσωτερικό της οργάνωσης: «Ποιος το διέρρευσε αυτό;». Πώς συνέβη;
«Και αυτό το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, νομίζω, θα είναι το πιο σοβαρό για τη Χεζμπολάχ».
Ο ίδιος δεν αποκλείει ως αντίποινα η Χεζμπολάχ θα μπορούσε «να αρχίσει να προσπαθεί να δολοφονήσει Ισραηλινούς, χτυπώντας ισραηλινούς εβραϊκούς στόχους στο εξωτερικό, κάτι που κάνει εδώ και πολύ καιρό»
«Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η Χεζμπολάχ ενδιαφέρεται τόσο πολύ για έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας», καταλήγει.