Στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να “στρώνουν” το δρόμο, ώστε σε δεύτερο χρόνο η Τουρκία να παραλάβει και τα F-35, μετά από τους S-400!
Τα σχετικά δημοσιεύματα έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται και το πιο ενδιαφέρον απ΄ αυτά προέρχεται από την γνωστή αμερικανική ιστοσελίδα defensenews.com. Σε άρθρο που υπογράφει ο Hans Binnendijk σύμβουλος στο Atlantic Council, ο οποίος διαχειρίστηκε τις πωλήσεις F-15 και AWACS στη Σαουδική Αραβία αποκαλύπτνται οι σκέψεις που ήδη υπάρχουν.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι κι άλλες χώρες όπως η η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Ινδία, επιδιώκουν αγορά S-400 και προσθέτει ότι η Τουρκία προσπάθησε να αγοράσει Patriot , αλλά οι αμερικανικές προσφορές δεν της το επέτρεψαν και αυτό άνοιξε το δρόμο στον Πούτιν. Παραμύθια…
Γράφει ότι πριν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της διαμάχης “είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι η Τουρκία είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Φιλοξενεί δυνάμεις των ΗΠΑ σε στρατηγική θέση και έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι επίσης σημαντικό για την Τουρκία, αν όχι για τον Ερντογάν. Οι στρατιωτικές της δυνάμεις ενσωματώνονται στον εξοπλισμό και τη δομή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Ένα διαζύγιο θα ήταν καταστροφικό και για τις δύο πλευρές”, γράφει και προτείνει “τεχνικές διορθώσεις για να καταστεί η πώληση S-400 λιγότερο επαχθής”. Προσθέτει ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί όταν οι διοικήσεις Κάρτερ και Ρίγκαν πούλησαν F-15 και αντιαεροπορικά συστήματα στη Σαουδική Αραβία.
Τι προτείνει για την υπόθεση των S-400:
• Η παράδοση των F-35 μπορεί να καθυστερήσει έως ότου όλοι οι Ρώσοι τεχνικοί S-400 εγκαταλείψουν την Τουρκία. Μπορεί να τους δοθεί ένα έτος διορία για να δώσουν στους Τούρκους κάποια βασική εκπαίδευση.
• Συμφωνία με το ΝΑΤΟ, για πολυεθνικά στρατιωτικά τμήματα που θα χειρίζονται και θα λειτουργούν τους S-400.
• Τα τουρκικά S-400 θα μπορούσαν να είναι κλειστά κάθε φορά που τα F-35 θα πετούν εντός του εύρους του ραντάρ τους.
• Τα S-400s θα μπορούσαν να παραμείνουν αποσυνδεδεμένα τόσο από το δίκτυο αεράμυνας του ΝΑΤΟ όσο και από τους υπολογιστές του F-35. Αυτό θα έκανε το S-400 ένα πολύ λιγότερο αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας. αλλά αυτό θα ήταν μέρος της τιμήματος που θα έπρεπε να πληρώσει ο Ερντογάν.
• Οι Η.Π.Α. θα μπορούσαν να επιδιώξουν την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών πώλησης της Patriot στην Τουρκία, παρέχοντας στους Τούρκους μια καλύτερη επιλογή.
• Οι Τούρκοι ενδέχεται να συμφωνήσουν να επιτρέψουν στο ΝΑΤΟ να εκμεταλλευτεί τους S-400 για να κατανοήσει καλύτερα τις δυνατότητές τους .
• Αν η Τουρκία μπορούσε να συμφωνήσει , θα ήταν ακόμα πιθανό να αποφευχθεί ένας τερματισμός της πώλησης του F-35 και να αποφευχθεί μια σημαντική ρωγμή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Με όλο το σεβασμό και στον αρθρογράφο και στην γνωστή ιστοσελίδα, δεν μπορούμε να φανταστούμε πως η υπερδύναμη Αμερική μπορεί να δεχτεί τέτοιες λύσεις που είναι προφανώς μια νίκη της πολιτικής Ερντογάν. Εκτός αν δεχτούμε τα συνωμοσιολογικά σενάρια που θέλουν Τραμπ και Πούτιν να ΄χουν “μοιράσει τις αγορές” για τις πωλήσεις των όπλων τους. Κι αυτό δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί από πουθενά.
Το συμπέρασμα είναι ότι όσοι αναμέναμε σκληρή στάση από τις ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε. Είναι πασιφανές ότι η διοίκηση Τραμπ δεν θέλει να χαλάσει τη σχέση της με την Άγκυρα, ακόμη και με το καθεστώς Ερντογάν.
Το ερώτημα είναι ποιες θα ΄ναι οι επιπτώσεις για την Ελλάδα και τι στάση θα πρεπει να τηρήσει πλέον έναντι και της Ουάσινγκτον. Χρόνια τώρα και ειδικά την τελευταία πενταετία, η Ελλάδα είναι το καλύτερο παιδί των ΗΠΑ, αλλά δεν έχει κερδίσει και πολλά, για να μην πούμε τίποτα. Προς το παρόν κέρδη και μάλιστα σημαντικά έχουν οι αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες και πρώτα απ΄ όλα η Lockheed Martin, που όπως φαίνεται και τον εκσυγχρονισμό των F-16 πήρε και τα F-35 στην Τουρκία θα δώσει, πριν επανέλθει σ΄ εμάς για να πουλήσει κι άλλα F-35.
Πηγή: